Advertisement

Måkläppen del 1

Igår tog jag min årliga promenad ut på Måkläppen (söder Falsterbo) för att få se lite säl, det blev 13486 steg och 7,3km enligt iphoneappen, blåste gjorde det också. Måkläppen är öppen för vandring från 1 november till sista januari. Jag delade upp bilderna i olika bloggar så sälarna, de få jag såg, kommer senare.

Det första jag stötte på var en strandlöpare

De små vadarna har visat sig vara kärrsnäppa. Den större är en kustpipare 

Här är de små ute och flyger, de verkade ganska nervösa och flög i grupp runt på stranden. Fotograferat med TC1,4. ISO3200 som jag har som max. En bild är med min vanliga brusreducering runt 25 i LR och den andra är med en anpassad brusreducering blev 50 och med lite uppskärpning. Det blev svårt att se någon skillnad tycker jag, i LR ser man tydligt brus, särskilt i 1:1 men exporterade även i fullformat så kunde jag inte se något

Lånade en bild från Google Maps, jag gick som man brukar hela yttervarvet runt lagunen, för att komma ut till sälarna på spetsen, men när jag kämpade mig tillbaka i blåsten så såg det ut som det finns en genväg om man går längs den östra grenen i stället. Man kan faktiskt på googlefotot se säl som små myror ute på spetsen och den östra tarmen

Så var del 1 slut

Inlagt 2019-11-15 09:03 | Läst 1241 ggr. | Permalink
Superfina bilder på vadarna här! Håller med om Sandlöparna i början på bloggen, den är inte en så vanlig vadare men jag har sett den ett antal gånger genom åren här i ytterskärgården! Flocken med små vadare med lite längre näbbar ser kanske ut som Mosnäppor tycker jag.. ihop med en Kustpipare tycker jag också..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2019-11-16 06:43
Tackar, fick möjlighet till den låga vinkeln på sandlöparna, de var riktigt tacksamma att fotografera.

Tror inte riktigt på mosnäppor, de har ljusa ben och på dessa är de svarta. Jag uppskatta storleken till strandpipare och de är 17-19 och det är i linje med kärrsnäppan 17-21, det var ett tips jag fick på fågelidentifikation. Trodde att kärrsnäppan var större men tittar man i måttangivelserna så skulle det kunna bara kärrsnäppa.
ehrsa 2019-11-16 11:04
Tycker också att helheten påminner om Kärrsnäppor, men jag ser dom aldrig så ljusa som här, det finns alltid inslag av 'sommardräkt' när dom passerar här på hösten och då menar jag att dom har kvar en del av den 'haklapp' som dom har under stora delar av året.. här syns ingenting av detta.. dom är helt 'rena' på bröstet! Fjädrarna på ryggen/vingarna är också väldigt bleka i bilderna här men det kanske är så vintertid, eller så har det med redigeringen att göra, normalt finns det en hel del brunt i olika nyanser på dom fjädrarna.. Det är också ofta svårt att artbestämma via någon annans bilder.. man ser inte riktigt storleken rätt.. Mosnäppor är också mindre än Kärrsnäppor.. så hade det funnits en Mosnäppa eller en Småsnäppa i bilderna så hade Kärrsnäpporna istället blivit väldigt tydliga.. Det är nog första gången jag ser så ljusa Kärrsnäppor, dom finns inte här vintertid! Håll spaning efter Skärsnäppor, dom är lätta att känna igen! Likvärdigt stora med Kärrsnäppor, möjligen något lite tjockare i kroppen än Kärrsnäppor! De är 'tuffingar' och står lätt emot vinterväder t.o.m.. Troligen har dom lite tjockare 'kroppsbefjädring', det är därför dom ser lite tjockare ut.. Mycket gul/orange på näbben och ben och fötter.
Hälsn!
ehrsa 2019-11-16 11:35
En undran om dom två bilderna där Kärrsnäpporna finns ståendes i flock med en Kustpipare. Dom bilderna är allmänt väldigt 'befriade' från färg, det finns liksom knappt nån färg alls på vegetationen i bakgrunden.. Det gröna och gulbruna där har bara obetydligt med färg.. då är det nog även samma med Kärrsnäppornas färger på fjäderdräkten.. det finns ju nästan ingen färg alls där! Känner inte riktigt igen så ljusa Kärrsnäppor! Så där ljusa kan mina bilder se ut om jag nästan inte gör någonting med RAW- filen och sedan sparar ner den till JPG! Men RAW-filen är ju alltid färglös och tråkig, den behöver alltid ges lite färger annars blir det lite 'färglöst'..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2019-11-16 12:10
Tack, jag tar en titt på redigeringen så får vi se
Svar från pdahlen 2019-11-16 14:07
Har gjort en ny bildserie med vad det nu är, kanske finns det lite bättre bilder från dessa

https://www.fotosidan.se/blogs/peterdahlen/maklappen-del-1-5.htm
ehrsa 2019-11-16 16:53
Försökte kommentera där, men det gick tydligen inte.. Så här är min kommentar:

Riktigt bra, nu ser jag många Kärrsnäppor..:-) Strandpipare ser jag inga alls här, dom skiljer sig rätt mycket från andra små vadare.. Förutom Större och Mindre Strandpipare, så har jag faktiskt sett Svartbent Strandpipare, en sällsynt strandpipare som inte alltid ses i Sverige varje år ens, den jag såg fanns nere vid Ottenby vid Ölands södra udde, och som vanligt så är det nog 30 år sen.. minst.. det var bättre förr! Fina vadarbilder allihop här! Kul!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2019-11-16 17:07
Men var bra, då är det fastställt :). Nä strandpipare ska du inte se, jag skrev att de var i storlek som en strandpipare. Strandpipare både mindre och större är de vadare som jag känner igen :), men de är också riktigt trevliga
Trevliga bilder men artbestämmningen lämnar jag därhän. Har aldrig besökt
Måkläppen men funderar på om den inte ändras form lite grann beroende på väder och vind.
Det är väl mest sand där..Det är ju en rätt rejäl sträcka att gå så det lär inte bli något besök
heller med knepiga fötter..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från pdahlen 2019-11-16 06:53
Tackar, jag har fortfarande känningar av turen, det känns i kroppen som man grävt upp ett större köksland under en dag. Tur att man nu har en 700 bilder att jobba med i någon vecka :). Något ändrar den form för denna gång kunde jag gena lite längs ner då det var lågvatten denna gång. Det var egentligen ganska onödigt att gå hela vägen, det står ett sjömärke i starten av lagunen och man får ganska många vadare och brukar se säl redan där
En väldigt söt liten vadare, inget jag brukar se dock. Är själv väldigt svag för bilder på vadare i flykt, det är något extra, men ännu bättre att se i verkligheten. Blåste det inte mycket där? I vart fall riktigt fina bilder på de små.
Svar från pdahlen 2019-11-16 06:56
Tackar, jo det var en ganska jobbig vind men det mesta av tiden så tittade solen fram, så det var ju lite glädjande. Jo vadarna är riktigt trevliga när de flyger men också fina när de springer runt i sanden, iaf om man kan få dem i en låg vinkel
Det korta skärpedjupet och det låga perspektivet ger ett meditativa och lugnt uttryck i bilderna. En njutning.
Tycker också det ser ut som sandlöpare och mosnäppor. Gick det att komma över torrskodd eller fick du vada? Ser ut som du hade en fin dag på Måkläppen även om det blåste.
Hälsningar Hannu
Svar från pdahlen 2019-11-16 06:38
Tackar, om man får möjlighet så fotograferar man lågt, men det är ju inte så ofta man får chansen, men dessa sandlöpare var tacksamma. Kommer bara ihåg ett liknade tillfälle för 2 år sedan då jag kunde lägga mig på ett liggunderlag på stranden och fotografera strandpipare i minst 30minuter som sprang framför mig. Tyvärr har jag inte riktigt det tålamodet, men det klart bästa vore att ha ett liggunderlag och bara lägga sig still och låta fåglarna komma till dig, det ger kanske färre arter/bilder men de man får blir bättre

Tror inte riktigt på mosnäppor, de har ljusa ben och på dessa är de svarta. Jag uppskatta storleken till strandpipare och de är 17-19 och det är i linje med kärrsnäppan 17-21, det var ett tips jag fick på fågelidentifikation.

Det var den mest torrlagda promenad jag gjort, det var nästan helt torrt i övergången från nabben, jag kunde också gena lite i svängen längs ner då den södra delen av lagunen var torr. Det var också sol största tiden, men blåste tyvärr en del. Det var dock inte så många sälar man kunde se, kanske ett 20-30tal längst ut. Jag annars alltid sett nyfikna huvud redan längst upp i lagunen och ut mot havet mycket tidigare
Fina bilder på fåglarna, tydligen fint ställe att skåda fågel på.
Lite stolt över mig själv i dag, lyckades få ihop över 10.000 steg trotts gråtrist väder med regn här.
Svar från pdahlen 2019-11-17 06:12
Tackar, det var grupper med många individer, de dröjer sig nog kvar och funderar på om de ska flytta eller inte, men det var inte så många arter kvar. 10000 låter duktigt, jag har fortfarande värk efter min vandring men nu efter några dagar så börjar man återhämta sig.
Älskar bilderna med det låga perspektivet och korta skärpedjupet! Får bli att åka dit i veckan! Hört många som behövt gå genom lite vatten, stämmer det? Eller det är bara om man "genar"?
Svar från pdahlen 2019-11-17 06:07
Tackar. När man får chansen så blir det fint med den låga vinkeln, sandlöparna var riktigt tacksamma att fotografera, men det går säkert med vinterhämpling och snösparvarna också. När jag var ute så var det lågvattnen, ibland gick man på havsbotten där var det mindre frestande att lägga sig ner. Jag hade bara med mig en liten bit billig presenning, jag kände att den släppte igenom vatten, ångrar att jag inte tog liggunderlag som jag höll i handen istället.

Det brukar oftast vara möjligt att gå över nere vid nabben i närheten av vindskyddet, ibland får man gå på några spångar. I år var det nästan inget vatten alls där så det hade varit möjligt att gå i lågskor, jag hade stövlar för säkerhets skulle, men i veckan var det helt torrt. Det jag visat hittills i del 1, 2 och 1,5 är ganska tidigt i vandringen, i närheten av sjömärket du ser det som en liten svart prick på kartan i början av lagunen. Det brukar normalt finns säl i närheten där, både i lagunen och på kustsidan men i år såg jag inga i vattnet, de brukar annars vara ganska nyfikna och man kan få fina bilder på de guppande huvuden.

Bra att välja en dag med minst vind, den är ganska jobbig där ute. Bra också att vara ute ganska tidigt, att vara vid parkeringen runt 8.30 eller så, jag gick från 9-12, i starten såg jag inte så många men det var mer som gick där efter 10.30