Jakten på en tallbit

Invasionen av tallbit (krognæb) nådde Skåne i början av veckan, rapporter började strömma in på Artportalen och jag började åka. Det var ett antal OBSar i Ängelholm så jag åkte på dessa, men det fanns inga tallbits kvar på någon av platserna (däremot ett antal skådare). Invasion kanske är att ta i, de kommer 1-10st till varje plats och verkar inte stanna så länge, och det är jättemånga rönnbär kvar när de lämnar! Jag har iaf sett otroligt många rönnbär i veckan, visste inte att det fanns så många. Detta är ju ingen tallbit, snarare en Grönfink (grønirisk), fast den var på rätt plats. Alla bilder är från Sibirien, det var där jag ansåg det var störst chans att få se ett exemplar, tallbiten kommer ju också därifrån, så med någon hemkänning  kanske?  Nu är det inte det Sibirien i öster utan detta ligger strax väster om Ängelholm.

Nästa dag så hittade inte heller någon tallbit, däremot en koltrast (solsort). Tyvärr åkte jag på en annan OBS utanför Ängelholm, hade jag stannat i Sibirien så hade jag troligen fått se en, det kom senare in rapporter från några skådare jag pratade med.

Men frågan är vad detta är, den satt ifs i en gran men ändå på rätt ställe i Sibirien, utan beskärning, kan det ju vara vad som helst.

Med beskärning, så är den iaf röd, men det kan ju också vara en korsnäbb (korsnæb) med hörselskydd, det var vid skjutbanan i Sibirien. Det visade sig vara en mindre korsnäbb, så jag får leta vidare bland rönnbären! 

Inlagt 2019-11-01 13:47 | Läst 986 ggr. | Permalink
Ser ut som en Mindre korsnäbb i dina sista bilder, Tallbit har mig veterligen inte korsade näbbhalvor.. Större korsnäbb har synbart 'högre tjocklek' på näbben! Sen finns ju Bändelkorsnäbb dessutom, men dom har två vita vingband på sidan på vingarna som syns tydligt, men här ser man inte fågeln från sidan, så det går inte att se dom eventuella vingbanden.. Själv har jag inte heller sett årets invasion av Tallbitar, dom hoppade över mig.. trots att det finns massor med Rönnbär kvar i mitt absoluta närområde.. kanske Sidensvansar hittar dessa? Årets Tallbitsinvasion får nog räknas som 'massiv', jag tror inte att det varit någon liknande sedan jag såg dom senast och det var någon gång i början på 70-talet.. själv var jag i 'moppeåldern' då.. mer än 45 år sen! Så jaga vidare på Tallbitar du, det kanske dröjer 45 år till nästa gång.. dessutom är fåglarna oftast väldigt orädda för människor, dom kallades förr för 'dumsnutar' för att dom är så orädda.. Själv så har jag troligen missat årets ovanliga invasion av dessa vackra fåglar..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2019-11-01 20:31
Ok tack, då får jag jaga vidare. Det kommer OBSar dagligen här nere men det är ju inte så enkelt som att de sitter i varje buske.
Hej!

Det är som Jan skrivit en mindre korsnäbb på sista bilden.

Daniel
Svar från pdahlen 2019-11-01 20:31
Tackar, det var ju synd, då får jag jaga vidare
Tallbitarna är nog lite mer inriktade på skogstrakter än slättland. Så har det visat sig i Halland. Sök dig in mot skogslandskapet och eller gränsen skog/slätt så tror jag du får större chans!
/MA
Svar från pdahlen 2019-11-01 20:36
Tackar, platsen Sibirien utanför Ängelholm är en typ av skogsområde så jag fortsätter nog där, annars får jag testa med andra platser där den ses