Vadare vid Utvälinge

Ännu en gång från Utvälinge utanför Ängelholm, denna gång vadare. Dessa kan vara lite svåra att artbestämma, har inte fått till det helt

Denna känner man iaf igen, storspov

Jag tog en 10 bilder på dessa storspovar, på 9 bilder så hade samtliga böjt in näbben mot kroppen, men på denna så var det iaf en som vaknat så att jag kunde se att det var spoven. I bakgrunden är kullen med Kullamannen.

Gluttsnäppa 

Kustsnäppor

Rödbena

Myrspov (lille kobbersneppe) en hona och hane och på sista bilden också en storspov samt strandskata

Kustsnäppa

Kustsnäppa

I huvudsak kustsnäppa med några få kärrsnäppa

Inlagt 2019-08-23 08:39 | Läst 2224 ggr. | Permalink
Ja, det är svårt att artbestämma, numera är jag helt nöjd med att se och lyssna på dem, det gör en bra dag. Oftast kan jag ana vad det är, men säger inget bestämt. Vad gör det? det är lika fina ändå. Det är rätt tid att leta vadare på stranden nu och lite framöver, sen finns det ju ofta en hel del annat tillsammans med dem. Och stranden är fin i sej.
En lång rad bra bilder, den tredje underifrån gillar jag speciellt, de är små och snabba, svåra att fånga på bild, tycker de är så fina när de flyger förbi. Och så väldigt fina på bild när de flyger.
Svar från pdahlen 2019-08-23 20:37
Tackar. Jag har ju två inriktingar med fågelfoto, det ena är att ta fina spännande bilder gärna lite konstnärligt, kan inte säga att jag lyckas så bra med det än, men i detta fallet så kan man ju strunta i vad det är. Det andra är att bygga upp ett fågelarkiv, så jag sorterar alla mina fåglar i unika mappar för varje art, jag kommer senare att rensa i dessa mappar och endast behålla de 10-20 bästa från varje art. Räknar man antal mappar så ser man också hur många arter jag är uppe i, så man säga att jag också samlar X. Fågelfoto har av någon anledning ökat de senaste åren, det är väl jakten på X kanske, men jag hoppas att det blir mer makro och landskap i framtiden
Hej! Jättefina bilder på dessa vadare! Jag ser också Storspov i de fyra första bilderna, sedan ser jag en Gluttsnäppa, det är den långa och svagt uppåtböjda näbben och den vita kilen på ryggen som får mig att säga det, den vita kilen på ryggen ser man ofta även när en 'okänd' Gluttsnäppa flyger ifrån en.. sedan ser jag bara Kustsnäppor i fyra bilder under Gluttsnäppan, i bilden ovanför Rödbenorna ser jag Kustsnäppor och en Kärrsnäppa, den flyger över och lite bakom Kustsnäpporna och har en lite varmare ton och är något mindre än Kustsnäpporna, håller med om arterna på resten av bilderna men ser bara ett par Kärrsnäppor i sista bilden, man ser att dom är mindre och har en lite varmare ton i fjäderdräkten än övriga Kustsnäppor.. möjligen ser jag en Rödbena också i sista bilden.. Sensommaren och hösten kan vara svårt att bestämma arterna för att dom ändrar så mycket i sina färger.. därför är det bra att försöka lära sig arterna! Om inte fjäderdräkten stämmer så kan fågelns 'jizz' (helhetsintryck) ändå stämma väl med den art man tror sig se.. Det jag går på när jag ser en vadare är ju först storleken, sedan näbbform och längd, sen tillkommer fjäderdräkten och dess mönster, ser man den flyga så ser du ofta ett ljust vingband med varierad bredd beroende på art, och som utesluter de arter som inte har ett vingband.. har man ett tränat öga så ser du direkt vad det är för art, och ihop med alla andra särskiljande 'tecken' så blir det ju extra kul om man ser t.ex. en lite sällsyntare art! Det ser ju ut som ni nere i syd och med en kust nära har alla möjligheter att ta till vara den 'bonusen' att passa på att lära er hur olika arter ser ut och vilken art det är.. guldläge helt enkelt! När man ser en vadare live så är det så mycket enklare, då ser man storleken på fågeln och kan jämföra med andra, ser man bara på bild som här så kan det vara svårare..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2019-08-23 20:26
Stort tack för hjälpen, man lär sig något från varje gång men det är fortfarande många luckor. Det har ju samlats riktiga fågelskådare vid Uvälingen nu, det är nog en 5-10st varje morgon och de sveper av området med kikaren och säger kustsnäppor, kärrsnäppor och spovar mm i ett rinnande vatten. Man skulle kanske ta med sig kikaren och ställa sig där och lyssna någon timme. Många av vadarna är ganska långt bort, vissa bilder här är från en 100m och det försvårar ju identifieringen på plats iaf om man enbart har kameran. Det var en bra idé att titta på ryggen för tex gluttsnäppa det kunde direkt utesluta grönbena som var mitt alternativ. Jag har skrivit in några nya namnförslag om jag nu har tolkat ditt inlägg rätt
ehrsa 2019-08-23 21:35
Det är en jättebra idé att bara stå och spana med en kikare med bra kvalitet, där har man stor chans att se detaljer man annars inte hinner se! De som har en tubkikare på stativ har verkligen ett försprång vad gäller artbestämningen.. dom kan spana hur länge som helst utan att bli trötta! Men en bild är också väldigt bra att artbestämma med i efterhand, och kan man se vingbanden på vingarnas översida när den flyger så räcker ofta bara det för att kunna artbestämma i efterhand, om man har en bra fågelbok att jämföra med! Här är en synnerligen sällsynt vadare som jag upptäckte på min 'favoritö' Tärnskär i Stockholms ytterskärgård på midsommarafton 1997.. Det var en Tereksnäppa, och det var första gången någonsin den fågeln sågs i 'Stockholmstrakten', efter det har den setts ett par gånger till.. Här är den: https://www.artportalen.se/Image/830077
Den kom flygandes ihop med en Roskarl och landade 10 meter ifrån den klippa jag låg och solade på.. den var kvar även dagen efter på morgonen, när jag gick runt på ön och spanade lite.. detta hände sig på den analoga tiden.. Jag såg direkt att det var en Tereksnäppa fast jag aldrig har sett nån tidigare.. bara i fågelbok eller nån enstaka bild i nån tidskrift. Det som gjorde mig så säker var storleken, lite som en Kärrsnäppa, men framför allt den så tydligt uppåtböjda näbben, det har ingen annan vadare i den storleken!
Hälsn!
Jag fastnar direkt för första bilden och så gillar jag bilderna när de flyger runt lite och det finns rörelse. Det är inte helt lätt att artbestämma vadare (och en hel del annat) men ibland så tycker jag att de spelar mindre roll om bilderna är estetisk tilltalande som dessa är.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2019-08-23 20:50
Tackar, som jag skrev till Stefan så har jag två inriktingar. Jag försöker såklart ta så tilltalande bilder som möjligt, gärna konstnärligt, men jag försöker också samla på mig nya arter och försöka bygga upp något bildarkiv per art och i detta fallet så är det ju mer väsentligt att man får till vilken art det är. När jag senare drar in bilderna i respektive mapp per art så kommer man troligen att hitta vissa fel när man jämför inom mappen, men man lär sig år från år
Många fina fågelbilder var det och jag är så imponerad av alla som klarar av att hålla reda på vilka de är, ofta få jag nöja mig med att det är en fågel jag sett.
Har väl lite för dåligt minne för att komma ihåg, men strandskatan den klarar jag av. Tycker den är finare än vad namnet säger.