Om allt det kreativa som fotograf och kreatör!

Konsten att våga vara rädd och sårbar – del 3: träna på dig själv

Självporträtt är alltid ett känsligt ämne. Man kanske inte gillar det man själv ser eller vad andra ska se, tycka och tänka. Tänk om man var lika modig som Cindy Sherman!

Självporträtt är alltid ett känsligt ämne. Man kanske inte gillar det man själv ser eller vad andra ska se, tycka och tänka. Tänk om man var lika modig som Cindy Sherman!


Jag har funderat mycket på det här med att våga visa upp det man skapat. Eller snarare hur man ska finna modet att göra det. Man säger ju att man ska skilja på jobb och privat, men som enskild kreatör är det (enligt mig) nästan omöjligt. Vi lägger så stor del av vår själ i våra skapelser att det blir personligt, hur man än gör. Hur kan man då våga vara sårbar och kanske stöta på folk som inte gillar det man gör? Kort och gott handlar det ju om att bygga sitt eget självförtroende och bli bekväm i sitt skapande (och inse att man aldrig kan göra alla glada).


Jag kom och tänka på en sak som modellen Jamie Gunns sa under en av de otaliga gånger vi jobbade (och gapskrattade) tillsammans på Nelly.com:


”Att vara bekväm framför kameran är en vanesak. Du vänjer dig vid hur du ser ut på bild…”


I detta ligger det en hel del sanning! För vem av oss vanliga dödliga blir inte kall inombords när en notis på telefonen säger att xx har taggat dig i 7 bilder på Facebook? För vår egen självbild ser ju oftast inte likadan ut på bild som den vi ser i vår spegel på toaletten (i det ljus vi är vana i att se oss själva). Spegelbilden är ju också för den delen spegelvänd mot vad kameran fångar.


Vad som även styrker ovan är en fotografkollega med sitt projekt som vi kan kalla ”självbild”. Där hon jobbade med självporträtt, då hon precis som skrivet ovan inte alls gillade hur hon såg sig själv på bild. Genom en serie arrangerade självporträtt som togs under en 5 månaders period började hon sakta men säkert komma till frids med hur hon blev på bild. Det vill säga hon vande sig hur hon ser ut på bild. Idag tycker hon det är rätt kul att vara med på bild och att arrangera olika självporträtt. Klumpen i magen är borta.


Precis samma är det ju med att våga visa upp det man skapat för andra. Första gången är man livrädd, kallsvettig och mår illa. Men ju fler gånger man gör det ju mer inser man att det inte är farligt. Man inser också att de som inte delar samma smak som dig inte heller är exakt alla på hela jorden.


Vägen till utveckling är att visa upp det man skapat för andra. Det gäller att hitta ett sätt att våga. Den första gången är den tuffaste.

Och  mig hittar ni som vanligt här:
Mail: Himself(at)johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

  

Inlagt 2021-02-10 14:38 | Läst 617 ggr. | Permalink
jag tycker, av det jag kan se, att du verkar ju ganska bra på detta med porträttfotografering
roligt att se
/inger
Svar från JohanStahlberg 2021-02-10 15:49
Tack Inger! Självporträtt är någon jag dock tampas med!