Om kreativitet

Om allt det kreativa som fotograf och kreatör!

Att möta sina demoner - del 2: Tvivlet på sig själv

Att tvivla på sig själv gör vi alla och väldigt ofta. Jag som driver eget företag och frilansar som kreatör tvivlar på mig själv, hela tiden. Inför varje jobb jag ska göra – oavsett storlek. Något annat som får mig att tvivla mycket på mig själv är de sociala aspekterna som finns i vårt samhälle som kommer som egen företagare. Att man alltid ska jobba och vara så jävla upptagen, att man alltid ska vara extremt innovativ och nytänkande i allt man gör; från att köpa toalettpapper till hur man signerar sin e-post.

Vår osäkerhet kommer alltså inte bara från vår egna röst i huvudet utan från alla runt omkring oss. Och den påverkar oss alla olika. Ofta beroende på vart i livet vi befinner oss, vår egna erfarenhet och vårt egna mående. Beroende på hur trygg man är i sig själv, hur stark man är psykiskt och vad som står på spel. Den där gnagande osäkerheten kan funka som en fantastisk katalysator, särskilt när osäkerheten kommer från personer runt omkring dig. Men, den kan också sakta bryta ner oss och sätta flera käppar i hjulen för oss.

Hur kommer man över känslan av tvivel på sig själv som kreatör


(Karin Kronborg)

Först å främst tror jag inte att vi ska försöka undvika känslan av tvivel, det brukar aldrig fungera i längden utan kan istället växa sig starkare om vi låter bli att lyssna på vad tvivlet står för. Tvivel i sig är ju inte fel, utan håller oss snarare vitala. Utan någon som helst reflektion är vi troligen omdömeslösa och kanske till och med gränslösa mot vår omvärld.

Tvivlet kan ju komma både från vår intuition och innehålla viktig och ”rätt” information om att vi är på fel spår eller så kommer det från någon del av mig som är rädd. Och då är det den rädslan jag ska utforska. Rädslan signalerar något som är kopplat till ett behov. När vi vet vad vi är rädda för kan vi lättare ta fram modet för att våga ta det steg vi tvekade inför – tvivlet kan nu vara drivkraften i stället för hindret.

Osäkerhet kommer också från de eventuella hinder vi spelar upp i våra huvuden. Allt som kan gå fel och det absoluta katastrofläget. Det viktiga är att inte undvika och gömma undan dessa känslor och tankar, utan snarare tvärt om, att utforska vilka behov hos mig som inte är tillfredsställda. I samtalsterapi eller coaching kan vi tex arbeta med att medvetandegöra de skydd vi har byggt upp och synliggöra de försvar vi en gång behövde. Kanske är det gamla föreställningar som spökar och som inte längre stämmer. En sådan process kan göra att du får en mer sanningsenlig bild av verkligheten, din upplevelse av situation förändras och därmed även dina känslor.




Tvivel från andra håll

Det kan också vara andras syn på mig eller är det vad jag tror jag borde göra – det vill säga normen som finns i samhället. Jag har själv upplevt och tolkat min omgivningen som att kulturen och förväntningarna är att jag borde arbeta jättemycket. För vem är jag om jag inte har grejer på gång och producerar? Det har blivit status att ha mycket att göra och låg status att inte ha ett överfullt schema. Varför utgår jag från att jag bara duger utifrån det jag presterar och inte utifrån vem jag är som människa?


(Johan Ståhlberg)

I dagens samhälle kommer tvivel många gånger från våra sociala medier, genom att vi jämför oss med andra. Något som vi ofta tenderar att göra som kreatörer. Vi följer ofta andra framgångsrika och världskända kreatörer inom vår nisch. Folk som vi ser upp till och ser som förebilder. Detta är såklart bra för inspiration och nya idéer. Men, det när vi börjar dömma oss själva genom vårt egna skapande som det börjar bli farligt. Jag själv har hamnat i denna fälla flera gånger, särskilt när jag började min karriär. Att som ny kreatör jämnförsig med någon som är topp 1% i samma bransch med årtionden av mer erfarenhet, blir aldrig en bra känsla i slutända. Det är inte en rättvis jämnförelse och spär på de tvivel och oro man redan har inom sig som kreatör.

Samma sak gäller vårt vardagliga och sociala liv. Vi bombarderas med bilder och filmer från andras “fantastiska” liv, jobb och resor. Vi tror att alla lever dessa fantastiska liv – förutom jag själv. Varför kan inte jag leva samma liv som min före detta kollega för 8 år sedan verkar leva på instagram?! Det är viktigt att veta att dessa “liv” som vi ser på sociala medier är inte äkta, någonstans. Vi får bara se höjdpunkter ur ett vanligt liv, en så kallad “highlight reel”.

Det är viktigt att titta på andras arbeten som kreatör för att utvecklas och hålla den kreativa ådran vid liv. Men var selektiv i vilka du faktiskt jämför dig med och se till att skapa mer än vad du tittar – och jämför!

(Karin Kronborg)

Vi kan alltså konstatera att våra känslor spelar stor roll i hur vi hanterar en situation. Och att lära sig tolka vad dessa vill säga kan ibland vara lättare sagt än gjort. Kanske är vi inte alltid medvetna om vilka försvar vi har och vi behöver ha respekt för våra egna skydd. Däremot ska vi inte undvika att gå in i det som känns motigt eftersom det är i motståndet vi utvecklas, i medgång upplever vi resultatet och känner tillfredsställelsen.



Du hittar Karin via hennes hemsida här www.msamtalsterapi.se

Mail: Himself(at)johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

Postat 2021-10-05 14:14 | Läst 848 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera