Lite fler bilder från ytterskärgården..
Den här bloggen är en direkt fortsättning på denna blogg! Väl framme på Tärnskär så tog jag en promenad runt ön, efter att ha fikat förstås.. bytte även objektiv på min 'storkamera' till ett 200-500 mm + TC 1,4 II. Och visst fanns det redan exempel på att fåglar är på gång med sin flyttning söderut, det gällde speciellt Lövsångare, de fanns nästan i varje buske här.. vad skulle dom annars göra här ute.. dom flyttar på nätterna och rastar här på dagen.. Detta gäller säkert även den mindre flock med Grönfinkar som också fanns i en av de större buskagen, dom är inte heller 'tänkta' att vara här ute.. Även en ung Gulärla kunde ses och dokumenteras, likaså en Skärpiplärka, fast den hör hemma här ute! Men det som stack ut extra var alla dessa Tistelfjärilar, såg nog flera hundra exemplar av dom, och kanske mer.. alla tycktes mest vara intresserade av 'Kärleksört' vad jag kunde se..
Här är några tidigare fågelfynd från Tärnskär som har stuckit ut lite extra genom åren, fotade analogt: Fjälluggla , Tereksnäppa , Sandlöpare , där just Sandlöpare ses varje år, medans Tereksnäppan var det första fyndet någonsin i 'Stockholmsområdet', en ganska liten vadare som man lättast känner igen på den lätt uppåtböjda näbben, finns sparsamt i Finland och kommer annars från Ryssland. Fjälluggla har jag sett på Tärnskär hela tre gånger, de två första gångerna var inom en vecka i februari 1988 så det var troligen samma individ, och det tredje fyndet ses i länken ovan, och alla har varit honor.
Vissa tog sig ett bad.. det var 22° i lagunen här, men bara knappt 18° i havet utanför.. jag badade dock inte..
Ett gäng pensionärer dom också, även dom hade startat vid Bullandö Marina..
Vissa gillar sin uppkoppling..
En av många Lövsångare som sågs denna dag..
7 km. ut där så ligger Sälberget som blir nästa stopp..
Rödkobben i värmedaller och dis..
I en av Rönnarna vid högsta punkten på ön fanns det en mindre flock med Grönfinkar, dom brukar inte ses här ute..
Sen var det alla dessa fräscha Tistelfjärilar.. Hörde på radion idag att troligen 500 miljoner Tistelfjärilar har kommit hit/fötts denna sommar..
Även en 'Amiral' visade upp sig, också den en 'flyttfjäril'..
Sen lättade jag 'ankar' och åkte vidare 7 km söderut till Sälberget, det är några år sedan jag var där senast, där måste det stämma ännu mer med vind och vågor, och det gör det den här fina dagen! Man kan ana Sälberget som en svag upphöjning bakom Ejderflocken som lyfter nära horisonten här..
Fortsättning följer.. Tack för mig!
Imponerende serie. Jeg synes bedst om dine meget smukke sommerfugle billeder.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Hilsen!
Hälsn!
Men vad spännande jordugglor då kanske de fastnar på bild framöver :)
https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/357254/3571462.htm
Här är förresten en Blåhake, också den analogt fotad på Tärnskär:
https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/357254/3663875.htm
Häsn!
Hälsn!
/MA
Hälsn!
Kom på, du behöver kanske aldrig sötvattenköra motorn inför vintern, det kanske inte är så mycket salt där uppe som här på västkusten
Hälsn!
Den första på sångaren har lite vårkänsla över sig med styvmorsviolen i bakgrunden, så fint !
Fjärilar har man verkligen fått se i år, fantastiskt hur det kan bli.
ing-marie
Hälsn!
på några pixlar ;)))
Med vänlig hälsning/Gunte..
Kan bara nämna att för flera årtionden sedan så var jag med på ett medicinskt experiment i en tryckkammare på Karolinska institutet. Det man undersökte var att se hur 'djupberusad' jag blev när jag andades 'luft' på 100 m. djup. Man jämförde mina resultat hur jag presterade med en liten joystick och ett TV-spel på 100 m. djup, jämfört med hur jag presterade på ytan och 'atmosfärstryck'. Man jämförde hur snabb jag var och hur mycket fel jag gjorde. Det blev mycket fel på 100 m. djup kan jag säga.. Men det jag vill komma fram till är att den 'luft' jag andas in på 100 m. djup är 11 gånger tätare/tjockare än vad den är här på 'ytan' eftersom lufttrycket då är 11 gånger högre. Detta gjorde att du kunde se luften du andades ut, i form av virvlar som förvrängde det som ögat tittade på.. tungt att andas var det också så klart.. luften var ju tjockare.. Drog man handen genom luften så var det nästan som att dra handen och fingrarna genom vatten.. men inte riktigt så 'tjockt' som vatten så klart.. Det var fascinerande att titta på sin egen utandningsluft som virvlade, men som ändå var helt genomskinlig.. det var alltså ingen kondensering du såg! Så 'värmedaller' utomhus även vid ganska nära fotografering är verkligenen realitet, och ännu mer daller ju längre fotoavstånd.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Hälsn!
Hälsn. Gunnar S
Hälsn!
kommentarer överflödiga
ha det gott/Stig
Hälsn!
Jag minns flera paddelbesök och övernattningar från Tärnskär. Soluppgång i havet med fri horisont. Augustinatten med alla handelsfartygen på ett pärlband. Vintergatan och alla stjärnor, stjärnhimlar är ju inte så ofta vi stadsbor får se så man glömmer lätt bort hur mäktigt det är att beskåda. Det är livskvalité att få uppleva. Ser fram emot nästa del av din blogg.
Stort grattis Jan! // Hälsar Bertil
Bild 1: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/223872/3722152.htm
Bild 2: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/223872/3722153.htm
Det du beskriver om stjärnhimlar känner jag igen.. kan vara magiskt! En augustinatt i slutet på 80-talet så hade jag och en kamrat ett vackert norrsken mot norr, det gick t.o.m. i lila.. Har en blekt kopia från det på väggen hemma.. Själva satt vi vid en brasa kring midnatt när vi upptäckte detta.. En gång såg jag Gotska Sandöns fyr på natten, såg fyrens 'karaktär' och även själva fyren där fasaden tydligen var upplyst.. det var ett kraftfullt 'hägringsväder' när detta hände-- stilla och sommarvarmt som jag minns nu.. dessutom såg jag alla fartyg som rörde sig, långt bort, bortom horisonten! Eller rättare sagt så såg jag massor av lanternor som rörde sig.. Tack! Bertil.
Hälsn!