Tillvarons fångade bilder..
Broöppning i Victoriaslussen i Stockholm..
***
Det måste vara väldigt längesedan det hände..? Kanske har jag glömt, men jag minns inte helt att det fanns nån öppningsbar 'brodel' i gamla Karl Johan slussen.. Annat än de öppningsbara 'portarna' för att kunna slussa mindre båtar till eller från Mälaren..
Men jag har ju sett att det numera finns 2 nya öppningsbara broar på varsin sida under 'Guld/Slussenbron' annars skulle inte den nya 'Victoriaslussen' fungera som båtsluss, och krångla till det för cykel/gångtrafikanter.. De nya broarna finns för att öppna och släppa ut/in båtarna, övrig tid när broarna är 'nere' så pågår det hela tiden cykel och gångtrafik där.. När båtslussning pågår så kommer troligen alltid en av broarna att ligga nere och cykel/gångtrafik kan då hela tiden välja nån av de båda broarna att ta sig över till/från Gamla Stan utan att gå omvägen via Guld/Slussenbron, eller vänta tills slussningen är över och bron är nedfälld.. Känns vettigt!
Blev ändå lite överraskad över hur bron reses/lyfts, har inte sett någonting yttre mekaniskt heller, som gett mig någon ledtråd på just detta.. Den fälls väl bara upp så som många andra mindre broar eller.. Men så var det inte! Själv stod jag på en utbyggnad österut av Victoriaslussen och fotade några sittande skarvar i det fina vädret, men hörde samtidigt en del ljud bakom ryggen, det var från den östra bron nedanför Guldbron/Slussenbron som 'höjdes' och tydligen provkördes, kanske för första gången, men just det vet jag inte.. Skarvarna fotade med Z50II + Z 180 - 600 mm. och Iphone 12 för brobilderna.
Skarvarna jag fotade medans 'Cykel/gångbron' höjdes..
Upptäckte att bron edan var hissad när jag släppte Storskarvarna..
Uppenbarligen hydraulisk så klart..
Tack för mig!
Kanske vinterns häftigaste snöfall.. 🌨️ ❄️ ☃️
***
Det var en upplevelse.. Kort men intensivt! När jag gick hemifrån till T-banan i lördags var det bara blå himmel, 5 minuter senare vid Slussen såg jag att straxt norröver snöade det rejält.. Stod ett tag (10 min.) halvvägs ner på 'Guldbron' och fotade ändå det hela, det blev ju som ännu en 'test' på förmågan för Z50II att lyckas fokusera i intensivt snöande, och det lyckade den också bra med, och det var ihop med Z 180 - 600 mm. Allt fungerade klanderfritt, men sökaren blev till sist 'igensnöad' så jag fick avbryta.. Det snöade intensivt i 10 min. och jag hade redan börjat promenera tillbaks mot T-banan för att åka hem, men avbröt mig eftersom det såg ut att klarna upp rätt snabbt från norr, vilket det gjorde, så det blev lite mer fotande utefter Stockholm Ström från Skeppsbrokajen..
Här några bilder på det hela, med början stående halvvägs ner på 'Guldbron'..
Utsikt lite mer mot NV, man ser annars även Stadshuset väl härifrån..
Tillbaks till det intensiva snöandet..
Provade fokusen på en Gråtrut i snöandet.. det fungerade!
Snöbyn drar bort även österut..
Och det blev lite fågelbilder trots allt..
Mot Bromma, troligen undvek dom snöfallet..
Hornsgatan hemåt.. Plommonstop och majspipa, känns retro..
Tack för mig!
I jämförelse med en Kråka..
***
Inga konstigheter här, fortsätter att njuta av tillvaron vid Stockholm Ström, som fått en extra 'dos' besök av mig den här vintersäsongen.. och det lär fortsätta så! Nu när jag har ett 'verktyg' som t.o.m. överträffar mina förväntningar, hur ofta är man med om sådant? Och verktygen är sen snart 2 månader tillbaks Nikon Z50II + Z 180 - 600 mm. som med den kameran ger 270 - 900 mm. brännvidd, och objektivet är mycket skarpt och är nu 1 år gammalt för mig, det ger en brännvidd som är mycket användbar just vid Stockholm Ström har jag noterat nu, och dom båda trivs väldigt bra ihop, allt fotat för en vecka sen!
Så här kommer först en del blandat från Strömmen och dess omgivning men avslutas på slutet med ett möte med en Havsörn och dess ihärdigt efterföljande Kråka..
Börjar med ett par Stadsduvor som tog sig en sväng ut över vattnet..
Här en Storskarv på sin 'pinne', som inte vill bli av med den..
Följde här en Gråtrut där fokus hölls fint trots olika bakgrunder, bilderna är inte beskurna här, Kastellet på Kastellholmen i bakgrunden..
Vid 14-tiden kom jag i samspråk med en 'medborgare' som hade en handkikare och var bara ute på sin lunch och kikade lite, där jag då nämnde hur bra det är med fåglar den här årstiden just här, säkert beroende på den matning som finns borta vid Norrström nära Strömbron som lockar en hel del fåglar, men det fryser heller aldrig till, och speciellt inte nu för tiden när det blivit varmare sett över tid.. Nämnde också att har man tur kan det t.o.m. visa sig en och annan Havsörn här, och vad hände..? 5 minuter senare så sa han 'tror jag ser en örn' över Östermalm.. och det stämde ju och det syntes också att den var på väg mot oss, troligen för att fortsätta in i Mälaren, det är så 'örnförflyttningar' ofta brukar ske i Stockholm, in till eller ut från Mälaren, troligen flera gånger i veckan som man ofta inte ser..
Här är första bilden på den, en beskuren bild där (alla är beskurna utom den sista) den är nånstans över Östermalm, och för mig syns det här att det inte är en 'gammal' örn (5 år och äldre) då skulle stjärtfjädrarna varit helvita också längst ut..
Man ser också redan här att näbben är inte helt gul/ljus, det har bara äldre Havsörnar..
Och dom kom bara närmare där vi stod i höjd med Slottsbacken vid Skeppsbrokajen..
Ingen känsla av att örnen skräms av staden, tvärtom så såg den ibland ut att titta ner mot 'fågelmatningen', undrar varför.. Hade ingen koll på om många andra arter drog iväg när örnen kom, hade fullt sjå att hinna hänga med örnen och Kråkan i sökaren.. vilket gick bra, sökaren är också förbättrad jämfört med den äldre Z50!
Kändes verkligen att det här var ett extra bra möte, men man vet ändå inte riktigt förrän man är hemma och ser bilderna i datorn.. Men kamera och objektiv levererade fint, men också rätt enkelt med en örn mot blå himmel, det hade också min äldre Z50 klarat.. Möjligen hade jag tappat örnen ur sökaren nån gång, den är klart bättre på Z50II.
Och där försvinner dom bort bakom statyn på Gustav III och vidare förbi kungliga slottet..
Tack Kråkan för underhållningen, du gjorde bilderna till nått extra och fick fram 'perspektivet' på hur stor en Havsörn är.. Och tack Nikon för 'tekniken' som nu är så bra att det är ett rent nöje att fotografera ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.
Tack för mig!
Bilder på de 'blida' Mandarinänderna..
***
Man tror kanske att de lite överdrivet snygga Mandarinänderna ska vara snälla och bara vara trevliga.. Men skenet bedrar, känslan är att dom fajtas lika intensivt som Sothönor minst, när så 'behövs'.. Förmodligen hormonstyrt som hos många manliga individer, oavsett art..
Fotat nära tågbroarna söderut i Årstaviken vid Södermalm där dom hållit till åtminstone de senaste 5 vintrarna, där de verkar blivit lite fler för varje vinter, tror de var 6 individer just den här dagen, man får väl ta det som ett vårtecken när hanarna börjar fajtas.. Just den här dagen testade jag att fota med snabbaste serietagningen som heter C30 i menyn på Z50II och är väl då 30 bilder/sek. (JPG) vilket fungerade fint ihop med Z 180 - 600 mm. Däremot råkade 'fotografen' överexponera 'fajtbilderna' något lite.. Men de funkar ändå efter lite redigering även med JPG..
Vid serietagning C15 och C30 på Z50II så övergår 'siffervärdet' för 'exp.tiden' i sökaren/displayen från vanliga fasta exponeringstider till att bli helt 'steglösa sömlösa exponeringstider' med 'bakre vredet' (många varv), från 1/60,0 sek. till 1/4096,0 sek. som är den snabbaste slutartiden på kameran.. De udda exponeringstiderna funkar endast vid C15/C30 (JPG) och då används endast den elektroniska slutaren, som tydligen går att göra en så pass 'precis' exponering som tiondelar (en decimal) av 1/4000 sek.. Om bländare och ISO är optimerade (valda) som man vill så kan man tydligen ändå förändra exponeringen, och också den optimalt med den helt 'steg/sömlösa' exponeringstiden, och med en decimal!
Är denna finess något som kom med i den fina uppgraderingen av AF systemet på Z50II, kanske då även Z8 och Z9 har denna 'möjlighet', någon som vet?
Det hände ibland att grenar tog över fokus..
Men var ändå bra på att hitta tillbaks till fågeln, som här..
Sen började ronderna, och det är väl denna man vill imponera på..
Straxt efter drog andra ronden igång, och då med 'exponerinsvärdena' oftast på f/ 7,1 1/807 sek. ISO c:a 10 000. Första bilderna 900 mm. sedan 555 mm.
Så var fajten över, och efter detaljgranskning på ett par tusen bilder så sågs egentligen aldrig någon närkontakt.. Så mestadels så var det nog 'bara' kraftfulla hot och skvättande med vatten..
Ambulansen från närliggande Södersjukhuset kunde återkallas.. (notera 'Rolling shutter' på ett av rotorbladen vid elektronisk slutare, går att googla på). Slutartiden på den elektroniska slutaren här är 1/819 sek.
Tack för mig!
Fler bilder från 'Strömmen' och ovanför i Stockholm, och med något lite 'astrokombo'..
***
Motiv finns det så att det räcker och blir över är känslan, efter en hel del besök där i dec/jan. när det egentligen var som mörkast.. Men redan nu är det ljusare tider och inte samma 'tidspress' att utnyttja det fina ljuset där, det känns bra! Som vanligt så är det 'nya' Nikon Z50II+ Z 180 - 600 mm. som levererar, själv försöker jag bara hänga med..
Det blir en hel del 'måsfågel' de är extra fina att fånga i flykten, här en Gråtrut över Gamla Stan..
Rörhönan nära Djurgårdsfärjans anslutning vid Slussen, ser ut som den försöker hitta något ätbart i 'vattenlinjen' på bojen..
Några halvtama Kråkor ses alltid kajnära..
Mer av alla dessa Gråtrutar, ofta ihop med Skrattmåsar..
Nu blir det mycket Skrattmåsar 'också'..
Avslutar med de nervösa Stadsduvorna och några Storskarvar..
Tack för mig!