Att spegla det jag gillar.

När tuppen är mer röd än gul.. 🐓

***

Då vet man att man har gått upp lite för tidigt den här årstiden och dagen kommer att bli annorlunda.. Men det är inte alltid sånt går att styra, andra (även jag) har varit med och 'passivt' bestämt i föreningen att alla fönster i lägenheterna kommer att göras om till '3-glas istället för de gamla 2-glas' (från 1967), och blir troligen mycket bättre på att hålla kyla ute och värme kvar inne, och det ihop med 'värmeåtervinning' av frånluften från varje lägenhet (kanske c:a +22°) och till det även solceller på alla tak (platta tak), ihop med ett sökt bidrag från EU på beviljade 25 milj. kronor, borde göra dessa åtgärder lönsamt sett över tid, och ihop med en elkostnad som nu hanteras via föreningen centralt, och med c:a 270 lägenheter så lär nog föreningen få bättre villkor än vad varje enskild lägenhetsinnehavare hade fått.. Hur stor skillnad det kan göra på elräkningen vet inte jag.. Den som lever får se!

Och nu har turen kommit till min lilla lägenhet med fönsterbytet och omisolering av väggen mot köket på balkongen + målning, vilket gör att jag lämnar lägenheten 07:00 på morgonen mån. - fre. och återkommer c:a 15:00 på eftermiddagen när hantverkarna slutat sin arbetsdag.. Fungerar rätt bra men det blir rätt så många steg per dag, ute på stan.. 'Snittet' första veckan på 5 dagar blev 22 000 steg, med som mest 29 000 steg och det kändes i kroppen efter ett par dagar, den blev trött men vädret var i alla fall bra! 5 tidiga morgnar i rad krävde också 2 timmars sömn varje eftermiddag för att inte bli helt 'utbränd'.. Det kändes lite som sista året jag jobbade, med också då ofta allt för tidiga morgnar.. Det finns inga vinster med tidiga morgnar, det kommer surt efter.. Då som nu! Idag när detta skrivs så börjar andra veckan gå mot sitt slut, och jag har haft tur med min mindre lägenhet, den har gått snabbare än tidsplanen, så jag har haft ledigt från hantverkarna hela denna vecka, och hantverkarna återkommer inte förrän kommande tisdag vecka tre, och slutför det hela med de nya fönstren och montering av persienner och sist men inte minst så putsas fönstren.. Så slapp man det också!

Här följer en del bilder från mina morgon/förmiddags/eftermiddagspromenader.. Man hinner mycket på en 'arbetsdag' även när man är ledig och bara 'fördriver' tid.. Allt fotat med  Nikon Z50 + Z dx 16 - 50 mm. + Z 180 - 600 mm. (tuppen) + Iphone 12. Börjar med tuppen på Högalidskyrkan..

När klockan blivit 07:00 så gick jag först en runda upp i Tantolunden i mitt närområde här på Södermalm, bilden under fotad nära Zinkens vandrarhem/hotell.

       

Bra med äpplen i år, för mig betyder det alltid Sidensvansar senare under kommande mörkare tider..

Uppe på  'Tantoberget med bilhinder'.. Annars kommer gärna 'bilburna' hit från förorten och 'missbrukar' en del.. även om man inte får åka upp här!

 

Gick sedan Årstaviken bort mot  Västerbron.. Här Pålsundet sett bort mot Gamla Stan längst bort..

Hamnade mitt i morgonrusningen över bron..

Landade sen vid 'Preem' Norr Mälarstrand nedanför Kungsholms torg, för min andra morgonfrukost.. Hade troligen gått lite mer än 10 000 steg redan här..

Längre österut höll man på att renovera kajen för fullt..

Så här fin blir den då..

Hamnade sen vid Stockholms Stadshus i fint förmiddagsljus..

Tänk att där högst upp i tornet under den gröna kopparplåten har jag som rökdykarledare, och två rökdykare varit uppe och släckt en glödbrand under kopparplåten.. Nån eländig rökare hade stått och rökt där och kastat en fimp som hamnat ihop med nått naturligt skräp som tagit eld och sedan genom kraftig 'värmeledning' i just kopparplåt tänt på träkonstruktionen under som håller upp hela tornet.. Hade det fått pyra över natten så kanske hela tornet hade rasat, det är nånstans 'kring/över' 80 meter högt, det kändes i benen kan jag säga att bära min skydds och släckutrustning dit upp, kanske 25-30 kg. Men vi släckte det på 3 man, stigarledning finns för släckvatten dit upp och med en släckbil stående på innergården med påkopplad pump, där vi 'normalt' kör med 15 kg. tryck, och 8 kg. krävs här för att bara få vattnet upp till 80 m. höjd.. och sen gärna några kilo till för att ha något att spruta med..

   

På innergården tycks vissa fasad och takarbeten pågå.. Där 'fiktiva'  fasader täcker de annars så trista byggnadsställningarna..

     

Promenerade sedan via Tegelbacken bort till 'Stockholm city' pendeltågsstationen för att åka till Huddinge centrum för en lunch där, har inte varit där sedan jag slutade jobba innan Jul 2017, och det var sig likt.. lunchen smakade fint! Rätt så fin entré ner från Vasagatan..

Svischade förbi Liljeholmssidan på Årstaviken här på väg mot Huddinge, det tog väl bara drygt 10  min. tror jag..  Forts följer, 5 dagar drivandes på stan för att fördriva tiden med en kamera är lång tid..

Tack för mig!

Inlagt 2024-08-29 17:52 | Läst 218 ggr. | Permalink
Vilken tur att du bor i Sveriges största stad när du ska driva runt så pass många dagar :-) Mycket trevlig och varierad bildkavalkad. Vilka träningspass det blev. När solen färgar allt guldgult fick jag uppleva i morse. Då är man riktigt tidig. Hoppas du får lika fint väder även under din andra "dagdrivarvecka", fast det behövs regn.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-08-30 17:14
Hej! Lena. Ja, det underlättar att staden har den storleken den har, och att det finns så mycket fint! Brukar ju promenera runt i staden i stort sett varje dag om vädret tillåter.. Gillar även vintriga dagar när det snöar och blåser småspik.. Jag brukar ha rätt kläder för även sånt, och njuter ofta av att man får anstränga sig lite! Men jag är inte van att vara ute hela dagar så här, man hinner ju med nästan alla 'normala' rundor bara på en dag.. Därför åkte jag till Huddinge för lunch, och efter lunch en buss till Fruängen, för mig tidigare kända 'bussområden, och sedan T-banan hem.. Som pensionär kostar det bara 26:- och man kan åka allt kollektivt som finns under 75 min. Sen dras det en ny biljett på. 26:- om du påbörjar en ny resa på nått SL färdmedel, och det funkar fint att blippa med mitt 'vanliga' Visa kort.. Nu är vecka två avklarad och jag har varit helt fri från hantverkare här denna vecka, dom har legat före 'tidsplanen' t.o.m.. Och dom dyker inte upp förrän på tisdag nu, då installeras de nya fönstren och beroende på hur snabbt det går så kanske det går snabbare än tidsplanen även framöver, vi får se.. Senast nästa fredag är dom klara i alla fall, så nu är det maximalt 4 dagar nästa vecka som jag behöver gå upp tidigt.. Det känns helt ok! Tack!
Hälsn!
Hej Jan.
Det kommer nog att bli bra. Det är bara jobbigt medan det pågår.
Det blev några fina bilder med det gyllene solljuset i de två första.
Jag tror att jag kan minnas miljön i nummer 6 av de stora med skeppen - gillas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2024-08-30 17:33
Hej! Erik, Ja, det känns bra nu, när jag vet att allt går bra och att dom t.o.m. ligger före tidsplanen! Och att jag har 'krympt' min redan lilla lägenhet, där möblerna nu står väldigt nära varann, och att hantverkarna ändå har fått plats för att göra det dom behöver göra, känns bra! Jag har egentligen tillgång till allt utom balkongen, där är dörren bortmonterad och ersatt av nån fast 'isolerplast' med 'grumlig' sikt, men genom att skruva bort 2 skruvar så kan jag öppna ena långsidan och den blir som en 'svängdörr'.. När det blir kväll skruvar jag in skruvarna igen.. 🙂
När jag öppnade upp 'svängdörren i morse så var det första jag såg en vuxen Duvhök på taket en bit bort.. Den satt sedan kvar där i minst 2 timmar medans det regnade lite.. Sen kom en trut och jagade bort den! De bilderna får jag visa senare.. Ja, Pålsundet med alla gamla fritidsbåtar i trä är som ett museum.. När solen lyser på de båtarna så är de som vackra äldre Danska möbler! Tack! Hilsen!
Kul att vara med när stockholm vaknar ;)) du får sova igen när du blir gammal..
Minns i sammanhanget när jag bodde i att område i O-hamn
där ommålning av fönster pågick. Eftersom jag jobbade kväll/natt så vaknade jag under några dagar av att målaren fanns i lägenheten och målade, blev lite korsdragigt ibland :(
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2024-08-30 18:02
Hej! Gunte. Ja, jag tyckte själv det var spännande i den här 'folkomflyttningen' som nu går över Västerbron varje morgon.. Har själv cyklat den vägen tidigare under 7 års tid, när jag jobbade på Kungsholmens brandstation för senast 17 år sen, den ligger bara några kvarter bort när man kommit över bron.. Och jag kan konstatera att andelen cyklister har ökar rejält sen 'senast', speciellt de som knappt behöver trampa.. Som tur är så räckte det med 2 timmars sömn på eftermiddagen för att 'reparera' de tidiga uppgångarna, det hände allt som oftast även de sista åren jag knegade, det var nog livsavgörande då t.o.m. att sova extra! He he, låter knepigt med att vakna av att en målare är inne och målar.. men ibland går det väl inte att undvika såna krockar! Men det är sånt jag undviker genom att gå upp tidigt och lämna lägenheten innan hantverkarna kommer.. Och det har fungerat bra hittills, har haft tur med vädret dessutom! Även om det regnar nästa vecka så har jag haft tur! Tack!
Hälsn!
Kan tro det blir många steg! Röda tuppen vinner för mig bland dessa bilder. Du blir väl atlet på köpet! Eller kanske redan var det...
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2024-08-30 18:13
Hej! Bjarne. Ja, jisses vad många steg det kan bli när man har en hel dag på sig.. 29 000 steg på måndagen var dock för mycket, kände det i kroppen, säkerligen personbästa i alla fall.. Brukar annars ligga mellan 9 000 - 13 000 steg 'normalt'! Tuppen var extra fin här vid 05:00, men jag ska egentligen sova 4 timmar till om jag får välja.. 💤 Nej, det är längesedan det fanns nått atletiskt i denna kropp.. Tack!
Hälsn!
Det är ju bra de göra dessa renoveringar när det nu är varmt och fint väder, kunde ju ha varit 10 grader och regn när du skulle upp med tuppen. Intressant läsning och en fin serie bilder från turen. Har sett alla avsnitten av Chicago Fire i år så jag har fått studerat brandmän i action även om det är fiktion. Det är säkert ett otroligt slit att ta sig fram i vissa miljöer, sportdykare så tog man sig inte så många meter efter man hade fått på dig tuberna på ryggen
Svar från ehrsa 2024-08-30 18:31
Hej! Peter. Ja, jag har tur som får det här arbetet gjort just nu när det fortfarande är ganska 'lagom' sommarvarmt.. Det kunde ha varit mycket värre! Men bytena av fönstren och balkongrenoveringarna har också pågått från mars och pågår troligen oktober ut i föreningen.. är osäker på exakt tidsplan! Första veckan var det helt magnifikt väder, men lite för varmt efter lunch.. Att jobba som brandman är fysiskt väldigt ansträngande ibland, man kan vid vissa insatser bli helt fysiskt slut, och bli helt överhettad av värme och arbete så att man svimmar, då är det fara för livet t.o.m.. Och behöver snabb kylning! Det händer även vid övning ibland.. Som räddningsdykare (vatten) kan det också vara väldigt ansträngande, om man ska söka efter nån på ett större område och vattnet är grunt och sommarvarmt, det är lätt att få vätskebrist då, och man kan bli överhettad även i sin torrdräkt.. Det som är bra vid dykning är ju att man kan avväga sig så att man blir viktlös, trots att man på land väger extra mycket.. Tack! Hälsn!