Att spegla det jag gillar.

Astro i hög upplösning, och en planet i absoluta 'närområdet'..

***

Kanske har ni redan sett dessa 25 nya bilder som NASA släppte för nån vecka sen, som bl.a. är tagna av det fantastiska 'James Webb' teleskopet som i sig befinner sig rätt så långt bort ute i rymden..

Klicka gärna på största bild och högsta upplösning på denna Youtubelänk!

**

 Själv kan jag bidra med ett mobilfoto (Iphone 12) på planeten Mars fotat 20:e maj..

Tack för mig!   Jodå, mår bra nu också..

Inlagt 2024-08-07 22:05 | Läst 301 ggr. | Permalink
James Webb har tagit många fantastiska bilder, kul är att man kan ladda ner dessa från NASA högupplöst. Tex Skapelsens pelare i Örnnebulosan som också var med i videon har jag själv laddat ner.

Din bild på mars begriper jag inte, är det ett öga eller mars. Även om mobilerna har blivit väldigt bra så behövs det väldigt mycket brännvidd för mars upp mot 2m
Svar från ehrsa 2024-08-08 11:19
Hej! Peter. Utan att jämföra dina bilder med 'James Webb' så måste jag säga att dina bilder är egentligen helt fantastiska med tanke på din utrustning, och då jämfört med hela 'James Webb' projektet..

He he, tyckte själv det såg ut som 'Mars' när jag såg bilden på mitt vänstra öga (mitt bästa äga) 20:e maj på 'SÖS ögon', jag frågade om jag fick fota av läkarens skärm ned mobilen, och det blev över förväntan bra!

'Stefan' i kommentaren under har helt rätt om blödning, dock ingen starroperation.. än....
En vecka senare hade blödningen brett ut sig i ögats 'glaskropp' under en natts sömn, och det mesta var suddigt utom en smal halvcirkel i ögats vänstra synfält.. Opererades på S:t Eriks ögonsjukhus nu för en vecka sen där dom sög ut hela 'glaskroppen' med blodresterna och sprutade in koksaltlösning och en 'luftbubbla' som blir mindre för varje dag, ser i hela synfältet redan och rätt så bra men med ett lätt 'brus' och lätt slöjad bild, men ändå skarpt.. Det ska tydligen förbättras mer för varje dag.. Kommer även få linsen utbytt nån gång framöver, har tydligen lite 'gra starr' vilket är vanligt när man blir äldre.. Mer går kanske att läsa i min kommentar i Måns H:s blogg i länken:

https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/test-av-linsoverstralning-flare.htm

Så egentligen har jag varit 'halvblind' hela sommaren till nu, men det har gått det också.. Har fått fota med mitt sämre öga.. Tillvaron blir mer komplicerad och man får se sig för hur man 'kliver' i tillvaron..Operationen var smärtfri och jag såg själv allt dom gjorde inuti mitt öga.. med det öga dom opererade.. dessutom i bra skärpa! Surrealistiskt och psykedeliskt var känslan men väldigt intressant.. Allt var över på 25 min. Sen tog jag bussen hem med en plastkåpa över ögat som jag hade ett dygn, that´s it! Var på återbesök dagen efter för en koll att allt var bra, och ska dit igen 15/8 och jag är ju redan nu nästan helt återställd. Tack!
Hälsn!
pdahlen 2024-08-09 07:15
Oj, det låter jobbigt men fint att operationen gick så bra.

Eftersom astrofoto är en materialsport så har jag istället valt utmaningen att pressa ut så mycket jag kan med relativt enkel utrustning. Har ännu inte skaffat något teleskop utan använder mitt 300/4pf. Det gäller också att se upp för skaffar man ett tyngre teleskop eller längre brännvidd så ökar kraven på rigg och guidekamera och man hamnar lätt i en penningspiral
Från starrop. Gula fläcken t.v. Blod t.h.
Svar från ehrsa 2024-08-08 11:43
Hej Stefan. Inte 'starroperation' än men det kommer också ske nån gång framöver när den här 'glaskroppsoperationen/ borttagandet' har läkt, jag har lite grå starr också.. Du får läsa kommentaren till Peter ovan och kanske få mer info i Måns H:s blogg här:
https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/test-av-linsoverstralning-flare.htm

Tack! Hälsn!
Hej Jan.
Imponerande och fascinerande, men lite över mitt förstånd. Det beror troligen på bristande lärande i skolan och efterföljande andra intressen. Men min fru är väldigt intresserad av universum och att följa vår danske astronaut Andreas Mogensen.
Tack för länken, som jag ska spela för frun (jag har sett den).
Med många vänliga hälsningar
Svar från ehrsa 2024-08-08 21:26
Hej! Erik. Ja, det här med rymden och dess gigantiska storlek oxh alla 'processer' som pågår där är verkligen svårt att förstå! Men det är fantastiskt att det går att ta såna foton som 'James Webb' kan leverera, och otroligt vackert!

Tragiskt i alla fall att dagens ungdom har så bristande framtidstro att dom skjuter ihjäl andra för pengar, och själva ofta blir offer dessutom.. Det är en tuff värld vi lever i nu för tiden,, Tack!
Hilsen!
Det är tur ändå att man har två i planeten och inte i mars! Då blir det läge för att se augustimånen i alla fall!
/MA
Svar från ehrsa 2024-08-09 18:58
Hej! Mats. He he, helt rätt.. Och man blir rätt så sårbar när den ena är ute på 'drift'.. Det gäller att det inte händer nått också med den andra då.. Men den första är redan tillbaks till säkert 90%. som förväntas öka! 👀 Tack! Hälsn!
Oj, vilken operation. Skönt att det verkar gått bra. Läcker bild på "Mars"!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2024-08-10 17:30
Hej! Bjarne. Ja, inför operationen kändes det lite osäkert och kanske 'brutalt'.. Kan man verkligen 'gå in' och bara suga ut 'glaskroppen', och ja det kunde man, och ersätter det sen med koksaltlösning och en liten luftbubbla, är inte helt klar över varför luftbubblan är där, kanske det utjämnar ev. för högt tryck i ögat och då fungerar som nån slags stötupptagare, istället för att ögat blir rent 'hydraulisk' om det bara är vätska i och då kanske får ögat att 'spricka' vid nån plötslig tryckförändring..

Jag har tillbaks hela mitt synfält utan att det skyms av blodrester nu, och med endast något lite sämre skärpa, som kommer att bli ännu bättre med tiden enligt 'utsago'! Surrealistiskt men väldigt intressant att jag själv kan ligga och titta på operationen i realtid med det öga som dom just då opererar, dessutom i hög skärpa.. Men det är väl lite som att enskilda pixlar på sensorn i en kamera kanske kan registrera något som händer alldeles framför sensorn, och då även utan något objektiv.. Min lins i ögat behövdes inte, näthinnan som är ögats sensor ligger ju längst bak inuti ögat och bakom linsen då.. Ja, fin bild på mitt vänstra öga här.. Mobilen levererade! Tack!
Hälsn!