Att spegla det jag gillar.

En cirkel i en kvadrat, kan det vara något..?

***

Kanske är det ett rymdskepp som landat.. eller ett byggt observatorium.. Så här blev tydligen 'bygget' när nu den 'utdraget' långa byggnationen 'i/på' kvarteret 'Plankans' innergård på Södermalm i Stockholm, bara tvärs över Hornsgatan från 'min' fastighet nu i stort sett börjat bli klar.. Det har väl pågått 'stridigheter/protester' och överklaganden där i säkert 20 år, innan domstolar till sist gav kommunen/Svenska Bostäder rätt att börja bygga, det kvarteret ligger direkt på andra sidan Hornsgatan mittemot den 'vinklade' byggnad jag bor i. Har ju haft en byggkran som ofta stuckit in från höger på bilder tagna från min balkong vilket varit ok, det blir ju som ett 'tidsdokument' i tillvaron på en del foton, bygget av den nu runda fastigheten på den ursprungliga kvadratiska byggnadens innergård har också pausats under en längre tid, tror det varit ekonomiska skäl till det.. Går säkert att googla på.. Svenska Bostäder, Plankan osv..

Gick förbi där igår, och nu såg det mestadels klart ut, och lite överraskande med en rund byggnad 'inuti' en kvadratisk byggnad (på gården) och lika hög som den kvadratiska och där 'stående' på en hel del pelare, en fastighet utan ett par nedre våningsplan.. Blev mest överraskad när jag ställde mig på den runda fastighetens innergård och tittade uppåt.. Och då med bara en rätt så liten cirkel av himlen synligt.. Alla bilder här fotade med min Iphone 12 med både 'normalobjektiv' 4 mm. och 'vidvinkel' 2 mm. och olika panoraman, även på höjden..

Kvarteret 'Plankans' fastighet på Hornsgatan..

Den tidigare obebyggda stora kvadratiska fastighetens innergård, där numera en rund byggnation har landat, där det tidigare var en öppen yta med en hel del grönska.. Här fotat med 4 mm. Iphone 12.

Här med 2 mm..

Ett 'höjdpanorama'..

Tack för mig!

Inlagt 2024-10-03 18:15 | Läst 239 ggr. | Permalink
Kul att se en schysst fotoredovisning av projektet! Jag gjorde som du sa, letade på nätet, och hittade Hem & Hyra, länk:
https://www.hemhyra.se/nyheter/mangmiljontvisten-om-kaosprojektet-plankan-fortsatter-svenska-bostader-kraver-392-miljoner-av-serneke/

Såg också tidigaskisser, de visade ljusa fasader på runda huset, skulle passat bättre tycker jag. Runda innergården på runda huset ser intressant o rätt bra ut tycker jag, vibbar av Pantheon i Rom.

Kul med selfie av dina skor men jag skulle croppat!
Svar från ehrsa 2024-10-04 11:55
Hej! Måns. Jag blev själv överraskad när jag gick förbi där i förrgår, först och främst att man hade öppnat upp så mycket och gjort det tillgängligt! Har sett från min balkong att byggkranen som funnits här i många år, plötsligt var borta nån gång i våras.. Rent visuellt så överraskade den nya byggnaden mig 'positivt'! Det var 'bara' en väldigt stor innergård där förut, och när jag ibland gick förbi där så såg jag rätt så sällan folk där, mer än enstaka individer som rörde sig till och från fastigheterna.. Men det är klart att den nya byggnaden nu skymmer en del, men den är ändå inte högre än den 'kvadratiska'.. Och de som flyttar in i den runda har nog 'genomgående' lägenheter så att dom både får ljus från den inre cirkelns fönster, men också från den yttre cirkelns fönster, men det är bara en gissning från mig.. Tror också att de som protesterade mycket och överklagade planerna, till stor del var mest äldre människor som säkert numera är avlidna, tror protester har pågått i 20 år.. Under hela innergården här finns ett tvåvånings garage, där jag hyrde en P-plats under nått år i början på 2000-talet, fanns även en 'tvättplats' för bilar där.. Men plötsligt så höjde dom hyran med det dubbla, så jag avslutade den P-platsen och 'jagade' platser på gatan istället.. Håller med om att det kanske vore bättre med ljus fasad på byggnaden här!

He he, 'höjdpanorama' har jag hållit på med i över 20 år, när de första små digitalkamerorna dök upp, hade ofta med en sån på alla långfärdsskridskoturer jag gjort genom ären, då var ofta ett höjdpanorama av ett flertal bilder staplade på höjd det bästa sättet att beskriva tillvaron på både iskvaliteten och väderförhållanden.. Jag var nog 'först' med dessa höjdpanoraman från isarna på den tiden, krävde ett visst jobb och noggrannhet för att få till såna bilder..

Här är ett exempel på ett höjdpanorama, men taget under isen (med armen nedstucken under isen) på min kamrat Urban på sjön Båven ovanpå isen: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/225697/1525038.htm

Tack! Hälsn!
Det är helt klart en häftig design, men hade inte kunnat tänka mig att bo där. Jag behöver ha luft utanför fönstret. När vi skulle flytta till Skåne så var vi och tittade på en lägenhet i Höganäs, ett nybyggt område som de hade klämt ihop med andra hus, det var nog 10-15m sikt rakt in i grannfastigheten, det var en trottoar en väg och en trottoar som skilde mellan husen. Vi skaffade istället en med Danmark 5km bort som närmaste granne utanför fönstret
Svar från ehrsa 2024-10-04 12:15
Hej! Det är en byggnad som sticker ut helt klart.. Och att de som bor i 'kvadraten' nu också fått en bebyggd innergård är ju inte så kul, men den runda är i alla fall inte högre än den äldre kvadratiska.. Jag tror att lägenheterna i cirkeln har fönster både utåt i fastigheten och inåt i mittcirkeln, men detta vet jag inte.. Jag förstår att man inte har några lägenheter eller ens våningar längre ner, de lägenheterna hade nog blivit väldigt mörka inuti! Och vistas man på den äldre stora gården så ser man ändå lite tvärsigenom den runda byggnaden eftersom den står på pelare ett par våningar upp..

Ja, utsikt i vardagen är viktigt tycker jag, speciellt med nära till himlen och det 'skådespel' som ofta pågår där! Min balkong är normalt som ett extra rum till min lilla lägenhet, där vistas jag mycket under den varma årstiden, då blir det alltid frukost och middag där, men inte den här sommaren, där det pågått en massa byten av fönster och vissa balkongsaneringar och målning, den här sommaren blev ett rätt så jobbigt 'undantag' från det normala! Jag har heller ingen fastighet rakt framför min lägenhet, där börjar istället gatan jag bor på, med sina träd och jag ser nog nästan 1 mil bort rakt mot väst. Tack! Hälsn!
Kul bilder! visste inte Plankan gömmer sig! :) Snyggt o spännande arkitekturbilder. Snart åker till Ulriksdal.. Hälsar Lasse
Svar från ehrsa 2024-10-04 12:38
Hej! Lasse. Ja, det här har varit ett projekt som pågått länge.. säkert i 20 år inräknat alla överklaganden.. Spontant så tycker jag att det ser OK ut, men förstår de som överklagat och som blivit av med sin tidigare stora innergård.. Men det kan vara värt att kika på den här byggnaden framöver om du har vägarna förbi, nära till den vackra Högalidskyrkan dessutom! Ulriksdal är fint, trevligt fik också inne i 'Ulriksdals trädgård'.. Tack!
Hälsn!
Hej Jan - spännande arkitektur, som man kan ha många olika åsikter om. Det är bra att du dokumenterar det.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag brukar inte kommentera bloggar med "telefonbilder".
De blir jävligt bättre och bättre :-):-) he he. Och dina här är i toppklass.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2024-10-05 12:33
Hej! Erik. Ja, lite annorlunda byggnad får man nog säga, och 'omstridd' sett över tid.. Vissa politiker som styr i Stockholm verkar vilja 'förtäta' staden tyvärr, vilket gör att 'obebyggda' områden hela tiden hotas av nybyggen.. Jag bor ju själv alldeles vid en av de större 'parkerna' i Stockholm, Tantolunden! Det finns inget hot över den parken, men nya och höga byggnader har närmat sig..

Ja, man får hänga med lite i teknikutvecklingn vad gäller att använda kameran i mobilen, den överraskar mig ofta när jag ser bilderna i datorn, speciellt panoraman, även 'höjdpanoraman'. Dom bilderna blir oftast bättre än de jag kan göra av flera bilder från en kamera, ett panorama i mobilen tar 10 sek. sen är den klar att bildbehandla/beskära i datorn och innehåller väldigt många pixlar, med bra kvalitet! Och det är väldigt skönt att promenera utan en 'tyngande' kamera över axeln! Det har tagit ett par år för mig att förstå hur bra mobilen faktiskt är, men kräver lite inlärning att lära sig vad den är bra på.. Tack!
Hilsen!
Bor det folk i det runda huset också? Det här ser ju så häftigt ut att jag skulle vilja se det. Men utan kunskapen från din blogg hade jag inte haft en aning om att det fyrkantiga huset dolde ett runt. Det blev onekligen häftiga bilder med vidvinkel på telefonen, i synnerhet den sista.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-10-05 13:00
Hej! Lena. Min gissning är att ingen bor där än, men det är nog väldigt nära.. Blev själv osäker på detta när bilderna togs, såg en cykel på en lägenhets balkong i 'inre ringen', så kanske någon bodde just där..? Byggnaden är absolut värd att kika på om man har vägarna förbi! Jag tycker det blev bättre än förväntat, men förstår dom som protesterat över att bli av med sin stora innergård, även om den nya byggnaden är upphöjd och man kan i princip gå igenom den eftersom den mestadels står på pelare.. Under den här innergården med den nya byggnaden så finns det 2 plan med garage, hyrde själv en garageplats där i början på 2000-talet.
Telefonen överraskar ofta positivt med sina bilder, den är speciellt bra på panoraman har jag märkt, även 'höjdpanoraman' som här'.. Panoramana är stora i pixlar, och har stor 'beskärningspotential', om man vill det! Tack!
Hälsn!
Kul att se det (nästan?) färdiga huset. Har läst om projektet och sist när jag gick förbi var det bara byggarbetsplats…
Jag tycker det ser ok ut…och kanske kan det bli rätt spännande för gårdens barn att springa omkring bland pelarna och leka….
Svar från ehrsa 2024-10-06 11:00
Hej! Lena. Ja, jag blev lite överraskad av att det var så pass färdigt, och det är inte längesedan det nästan var helt otillgängligt, nu var det nästan helt öppet på innergården här.. Kanske någon t.o.m. hade flyttat in.. Annars så är det nog ändå nära till inflyttning blev känslan. 'Plankans' innergård måste ha varit 'stans största' gissar jag så det är inte så konstigt att kommunen velat bygga där, och jag gissar att det blev extra dyrt dessutom, och lång tid har det tagit totalt sett är min känsla! Jag vet heller inget om vilken slags 'boendeform' det är rent hyresmässigt..? Svenska Bostäder tillhör ju kommunen och inräknas i 'allmännyttan', men om det här nybygget är hyresrätter eller inte det vet jag inte..

'Min' fastighet tillhörde också Svenska Bostäder tidigare och byggdes ungefär samtidigt som 'Plankan' (1967), men 'min' fastighet har numera mestadels bostadsrätter, vilket fler av fastigheterna på 'min' gata har, Min fastighet + de två närmaste sedan år 2002. Det är nog värt ett besök där vid Plankan om du har vägarna förbi, jag blev i alla fall överraskad, och rätt så positivt dessutom, men förstår också att man inte bygt de 'nedersta' två våningarna, det hade nog blivit för mörkt för de som flyttat in där.. Tack! Hälsn!
Nu är jag en vän av grönt, men om man nu ville bygga, så tycker jag lösningen är alldeles utmärkt, snillrikt. Om många människor skall tycka/bestämma över en sak, så blir det ju en soppa, bra att det blev ett beslut. Sista bilden är extra bra och tydlig med närvaro i högsta grad.
Svar från ehrsa 2024-10-08 16:24
Hej! Stefan. Det du skriver om en grön och stor innergård är väl vad jag också tyckt, men det ska också erkännas att min känsla har varit att det varit ganska få människor på den gården när helst jag gått förbi inne där.. Fick en känsla av att det oftast var äldre människor som protesterade mest, som kanske bott där ända sedan 'Plankan' byggdes nån gång på 60-talet, och troligen har många hunnit avlida.. Har inte sett så många protester de senaste åren.. Och den stora innergården finns ju kvar, med den runda byggnaden satt mestadels på pelare, det går att passera lite 'tvärs' under den runda byggnaden! Om det sen blir lönsamt att bygga den här skapelsen, det är nog tveksamt.. Den vilar på två våningar garage under sig, som troligen också behövde förstärkas! Hyrde själv en garageplats där i ett par år under början på 2000-talet.
Mobilen är bra, också på 'höjdpanoraman'.. Ibland glömmer jag det, men hade ingen kamera med här! Tack!
Hälsn!