Att spegla det jag gillar.

Ett härligt gäng Fisktärnor hälsade på..

***

Jag har i sommar periodvis sett ovanligt mycket med Fisktärnor i Stockholms Ström, Norrström och även i Söderström och dess ganska nyöppnade 'Vattentorget' vid Slussen i Stockholm, det är också där jag sett absolut mest med Fisktärnor hittills i sommar!

Här är först lite bilder fotat kring Norrström i mitten på maj kring slott och Riksdagskvarter..

       

**

Nu blir det många bilder från 'Vattentorget' i det 'nybyggda' och i juni öppnade den delen av 'nya' Slussen, och det är de delar som nu ska kunna öppnas fullt ut vid ev. kommande ökade nederbördsmängder på grund av förändrade klimathändelser, där Mälaren kan bli översvämmad.. Det är väl därför man skyndat på med den här delen som reglerar avtappningen av Mälaren så inget konstigt med det, den delen har varit viktigast helt enkelt!

Här är de tre öppningsbara utloppen för avtappningen av Mälaren vid nya Slussen, och som nu heter 'Vattentorget'. Den smalare delen i mitten här är en 'riktig båtsluss' för fritidsbåtar och sightseeingbåtar..

Men det som nog ingen räknade med när detta byggdes är att just Fisktärnor skulle gilla dessa 'bassänger' av stillastående Mälarvatten extra mycket.. Stillastående är det nu för att Mälaren inte behöver tömmas, än.. Och det är den här vattenytan närmast Gamla Stan som lockat tärnorna, där troligen ett större stim av 'småfisk hållit till i omgångar! Fisktärnorna har inte varit här varje dag, men ändå flera dagar under ett par veckor, och troligen är det årets 'kull' med unga och också vuxna tärnor som nu samlat ihop sig efter häckningssäsongen och här bildat en flock på säkert 100 individer, och kanske fler..?

Här är en filmsekvens på en del av alla Fisktärnor filmat med Iphone 12, klicka gärna på 'Youtube' och välj sedan 'inställningar 4K' för högsta kvalitet!

**

Här kommer nu en hel del bilder på Fisktärnorna fotat med Z50 +F 28 - 300 mm. som då ger 42 - 450 mm. brännvidd.

             

             

**

Här fotat från 'Guldbron'..

 

Tack för mig!

Inlagt 2024-07-09 21:58 | Läst 362 ggr. | Permalink
Fin serie, jag gillar fisktärna det har blivit många bilder på denna genom åren.om man jämför med skrattmåsen så är tärnan mer graciös, om det är det som gör att det är 99,9% mer bilder på tärnan än måsen vet jag inte men något är det som drar. De verkar lite irriterande på mig vid Utvälinge nu för tiden, flyger över huvudet och skriker.
Svar från ehrsa 2024-07-10 11:49
Hej! Peter. Alla tärnor är lite extra fina fåglar sett bland övriga 'måsfåglar' tycker jag. Dom är så eleganta i sitt flygsätt och är ofta oskygga dessutom! Har aldrig sett den här mängden Fisktärnor tidigare.. Så det måste ha varit ett större stim av nån fiskart just här som tärnorna råkat få syn på, såg dom också knappt en vecka tidigare och då var dom utanför 'Vattentorget' här, och höll till närmare T-banans broar längre bort i bild. Troligen höll fiskstimmet till där även tärnorna sågs då! Kanske är dom nu på väg söderöver utan att ha nån brådska och bara råkat få syn på detta!

Om 'dina' tärnor flyger nära över huvudet på dig och skriker så finns det ungar i närheten..
Ett bra sätt att få dom att INTE dyka ner i huvudet på dig är att ha ett extra par solglasögon på din hjässa och riktade uppåt! Dom är inte smartare än att dom då tror att det är dina ögon och att du då tittar på den/dom, och de dyker inte när du tittar på dom.. Men dyker bakifrån när du tittar bort! Har testat det många gånger ute på Tärnskär med de Silvertärnor som häckar där, det fungerar klockrent! Har inte fått någon tärna i huvudet sen jag upptäckte detta! Tack!
Hälsn!
Oj så många fisktärnor! Verkligen kul att de trivs här och det är väldigt eleganta fåglar. Bild 18 och 19 är strålande och så tycker jag att 27 är en fullträff, dubbel trippel av fåglar. Vi ska göra en tur till Stockholm nu när vi är lediga och promenera förbi slussen mm. För att se allt det nya. Det var länge sedan jag var förbi där och har bara sett förändringarna på bild. då får vi kanske också se fisktärnorna.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-07-10 12:31
Hej! Lena. Ja, väldigt kul att jag fått syn på detta sen 'Vattentorget' öppnades! Naturen är ju fantastisk, så fort som det finns föda någonstans så finns det fåglar där.. Specialiserade på just mindre fiskar här som tydligen passade just tärnor extra bra! Okänt vilken fisk, 'Nors' kanske? Har i alla fall själv aldrig sett den här mängden Fisktärnor i Stockholm så här, tidigare! Kanske kan det bli ett återkommande nöje att få se Fisktärnor just här.. Hoppas det! Gick förbi där igår på väg hem från city, men såg tyvärr inte en enda tärna, bara nån enstaka Fiskmås.. Men dom har varit borta ett par dar även tidigare under senaste 'tvåveckorsperioden', men troligen är dom ändå lite sakta på väg söderöver.. Gillar också de bilderna du nämner lite extra mycket!

Kan även tipsa om en belyst 'glasmonter' under norra brofästet för Guldbron där det just nu finns lite utställda keramikföremål från utgrävningarna som gjordes här i samband med att bygget startades, även en hel del glasföremål finns, där allt kanske inte är gammalt, men ändå oväntat under en bro så här.. Tack!
Hälsn!

PS. Igår gick jag förbi 'reglerbommen' för Mälaren vid Norrström där 'Riksdagshägern' oftast ses men såg ingen häger, däremot fotade jag en Gråsäl just där som kom upp med huvudet och kikade några gånger i lugn och ro, men höll sig ändå rätt lågt i vattnet.. Det är ett par år sen jag såg Gråsäl här vid Norrström, förra gången var det nära 'fågelmatningens position' (vintertid), men också då under sommartid..
Fisktärnorna är vackra fåglar och roliga att fota.
Tycker det var färre nere vid Hjälstaviken i år, kanske är det dom som dragit till storstan.
Kul första panoramabild där samma människor finns på båda sidor i bilden.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2024-07-10 12:50
Hej! Ing-Marie. Håller med, tärnor är speciella! Dom är ovanligt vackra och flyger väldigt graciöst dessutom och dansar liksom runt lite hur som helst, lite som fjärilar.. Och är lite 'svårfotade' ibland! Förutom den här ovanligt stora flocken med tärnor så har det nog varit 'normalt' med tärnor här hittills i år, brukar se några enstaka par under vår och sommar här men inte mer än så.. Så den här mängden sticker ut, hoppas det blir 'årligt återkommande', dom känns väldigt trevliga och verkade mest nyfikna på 'oss/mig' En yngre man stannade till där jag stod och fotade/filmade, han verkade fågelintresserad och blev helt fascinerad av det som höll på framför oss och hur nära dom var.. De flög mestadels i ett motsols varv runt över den här 'bassängen', det kan man nästan se i några av mina bilder här, där dom ofta flyger mot mig och min kamera, det blir ofta bra bilder då.. Ja, Stockholm har nog 'snott' dina tänor i år.. flåt! 😇 Ja, panorama med mobilen kan överraska på ett kul sätt när motiven rör sig under pågående exponering.. Observant av dig! Tack!
Hälsn!
Trevligt reportage om Fisktärnan och för övrig fina bakgrundsbilder av Slussenområdet och Slottet kul att se Youtube-klippet också
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2024-07-10 13:21
Hej! Stig. Ja, det var överraskande det här med alla Fisktärnor, har ju en tidigare blogg för nån vecka sen där Fisktärnor också höll på att flyga runt den här 'bassängen', men nu var de säkert 10 gånger fler, minst! Troligen är det den här vanliga 'fåglar drar fåglar' effekten.. som lockat hit fler tärnor! Dom förstår att det finns mat här när de ser andra tärnor just här.. Kul ändå att det byggts något som tydligen lockar fåglar istället för tvärtom, kanske blir det en återkommande effekt på just tärnor, vi får se? Youtube klippet beskriver bra hur mycket tärnor det faktiskt var, och dom var på bara nån enstaka meters avstånd som närmast, och verkade helt orädda t.o.m.. Jag tycker det nya Slussenområdet hittills har blivit väldigt bra, bättre än väntat även om det återstår en hel del byggnationer till.. Men det viktigaste är att kunna tappa ur Mälaren betydligt bättre/mer än tidigare, och det kan man nu! Tack! Ha det så bra!
Hälsn!
Det var ju en helt makalös mängd fisktärnor, aldrig sett dess like. Det är spännande fåglar att fotografera, snabba och duktiga på att fiska, fördrar lugna vatten som du säger. Det blev fint! och inte sämre att det är mitt i storstan.
Svar från ehrsa 2024-07-10 19:41
Hej! Stefan. Visst är det kul när 'naturen' plötsligt visar upp sig så här. känns oväntat och man får väl se det som ett 'godkännande' av Vattentorget från åtminstone Fisktänornas sida, men kanske inte från stimmet med småfisk som troligen fanns här.. Kanske blir det en återkommande händelse att tärnorna hittar hit efter sin troliga häckning någon annanstans.. Den som lever får se! Det stannade till en ung man när jag stod och filmade lite, han tyckte det var magiskt och jag höll med! Har heller aldrig sett så många tärnor i luften så här, förutom på min 'favoritö' Tärnskär, där häckade det som mest kanske 75 par med Silvertärnor som ofta var i luften när man kom lite för nära.. Tärnor är lätt att gilla, dom rör sig så graciöst i luften och är inte speciellt skygga heller! Jag tror inte de som byggt nya Slussen räknat med det här gensvaret från just tärnor.. men kul ändå! Tack!
Hälsn!