Att spegla det jag gillar.

Liv och rörelse runt Gamla Stans olika vatten..

***

Känns som det finns en del att se och även fota runt stadens inre vattenområden i Stockholm, men så är det ju alltid oavsett årstid egentligen! Så här kommer lite bilder från en och samma promenad runt Gamla Stan för kanske en vecka sen, och allt är fotat i JPG med Z50 + Z dx 50 - 250 mm. i jämförelse med fullformat blir det 75 - 375 mm. brännvidd. 

Gick ett motsols varv runt Stadsholmen med början här vid Munkbrokajen nära T-banan..

*

Sen gick promenaden vidare in mot den nya 'Vattenparken' som varit öppen i ett par veckor nu..

   

Gick upp på 'Guldbron' en liten bit för att fota Fisktärnor i 'bassängen' närmast Gamla Stan, har upptäckt att det finns ett gäng med kanske 10 Fisktärnor som rör sig lite runt i vattnen kring Gamla Stan, min gissning är att det kanske är 'ungtärnor' som inte är häcknngsmogna än.. men vad vet jag? Upplys mig! Hur som helst så har dom 'hittat' den här nya bassängen vid Slussen att dyka i vilket dom gjorde frekvent! Kul, ännu ett ställe att spana på under mina återkommande promenader från city och hem..

             

**

Fortsatte vidare Skeppsbron bort, mot Norrström och 'grynnan' nedanför Operan nära 'fågelmatningen' (vintertid) och där fanns dessa, såg dom här redan i april nån gång, tror att dom häckar någonstans i närområdet.. okänt var?

     

**

Sen gick jag vidare lite 'uppströms' och som så ofta så såg jag 'Riksdagshägern' redan på håll, den är kul och det känns som det ofta händer nått där.. Den stack ifrån sina jaktmarker här redan efter att regnovädret 'Hans' passerat över Sverige i augusti förra året, då öppnades alla dammluckor som fanns för att kunna hålla vattnet stånden från Mälaren, vilket gjorde att Riksdagshägern inte längre kunde stå på sina olika fiskeplatser här, sedan regnade det mycket under hösten, och en hel del snö kom inåt landet, så det höga flödet har egentligen fortsatt till för kanske en månad sen.. och då var Hägern tillbaks på sina olika platser, just här på gräsytan nedanför Riksdagshusets norra sida, mittemot Ulf Kristerssons tjänstebostad..

Här står jag på Riksbron när den ville byta position..

Och hit skulle den.. 'reglerbommen' för vattenflödet ut från Mälaren rakt under Riksbron!

Fler som fiskar här..

**

Promenerade vidare motsolsvarvet ut på Riddarholmen vidare bort mot T-banan Gamla Stan där en ny 'beach' har ställts i ordning kajnära för 'västersol', som flödar bäst här med utsikten ut mot Riddarfjärden..

Tack för mig!

Inlagt 2024-06-20 12:20 | Läst 442 ggr. | Permalink
Ser ut att ha varit en trevlig och givande tur på stan i fint väder. En lightutrustning ser ut att fungera fint den också. Fina bilder på fåglarna också
Svar från ehrsa 2024-06-21 12:43
Hej! Peter. Det är en väldigt mysig promenad det här, speciellt i fint väder som det har varit under en period nu, och precis den högsta temperatur som jag är bekväm med.. (+25°) Den här kombon Z50 + Zdx 50 - 250 mm. överraskar mig varje gång jag väljer den! Den är behagligt lätt att bära jämfört med andra kombon och når ändå 'nästan' 400 mm.. Och jag har märkt nu att det här objektivet troligen är det snabbaste jag har att fokusera! Det slår även 300 PF enligt mig! Har testat med det här objektivet ena dagen och 300 PF andra dagen och sedan åter till det här objektivet under dag tre, och med samma motiv i likvärdigt ljus, och det här objektivet är snabbare! Sen väljer kameran ofta bakgrunden istället för en Fisktärna.. Men det beror på kamerans lite undermåliga mjukvara, och lite för långsamma uppdatering av EVF:en.. Bara det gör att det är lätt att 'tappa' en flygande fågel tyvärr! En vassare Z50 vore 'stort' i min kameravärld.. Jag behöver inte längre en tung fullformatskamera, redan nuvarande Z50 ger över förväntan bra bilder, även som här med JPG direkt ur kameran, med begränsad redigering i PS7, mitt Lightroom kräver numera 'inloggning', okänt varför? Jag har ju en 'köpversion' 6.14 och klev inte på någon prenumerationsversion för flera år sen när det var aktuellt, och vill inte heller ha det! Och får inte heller några uppdateringar sen dess vilket är helt ok för mig, behöver inte heller några uppdateringar! Tack!
Hälsn!
pdahlen 2024-06-21 14:54
Ett DX objektiv borde kunna ha snabbare fokus då det är lättare/mindre glas att förflyta. Jag hoppas ju på en avancerad DX kamera, det ryktas ju om en Z80/90 och kommer en sådan så väljer jag nog den istället för Z6iii. Z6iii har annars det jag skulle behöva för att kunna fotografera fågel med en spegelfri

Fungerar det efter inloggning? Det har väl varit så länge att Adobe kräver att man är inloggad ibland för att de ska ha koll på hur många produkter man har lagt mjukvaran på, även för den äldre 6.14.
Svar från ehrsa 2024-06-21 17:16
Jag har också tänkt så att det förmodligen är lättare glas och kortare väg för att fokusera ett dx objektiv.. så det är nog förklaringen att den känns snabb, den är extra bra och snabb på att fokusera om det inte finns så mycket mer att sätta fokus på än t.ex. en fågel mot blå eller vit himmel, och det känns som det är mer och bättre mjukvara som skulle behövas, så som nya Z6 III tycks ha.. Tycker också att du gör rätt som avvaktar med ny kamera! Och min Z50 är ändå tillräckligt bra, och ihop med det fantastiska Z 180 - 600 mm. objektivet så blir ändå Z50 bra mycket bättre än förut! Tog en promenad ner till nya Vattentorget idag för att testa att fota Fisktärnor där även med Z 180 - 600 mm. Men det gick bara så där.. Man får mest fota utzoomat som då blir 270 mm.. Zoomar man in så tappar man den flygande tärnan alltför snabbt, beroende mest på kameran med sin lite undermåliga sökare och även AF-mjukvaran! Tärnor kan vara lika svåra som Tornseglare skulle man nog kunna säga..

Jag har ingen 'känd' inloggning för Lightroom, och har mig veterligen aldrig haft.. Jag började med att köpa Lightroom 5 först, men köpte sen Lightroom 6 och fortsatte med den till uppgraderingarna tog slut vid 6.14 och behöver inget mer.. Inloggning har jag aldrig behövt! Produkten är köpt och betald och nu plötsligt krävs ändå inloggning, känns som nån slags 'gisslantagande' av en produkt som jag redan har köpt, hur kan det vara möjligt? Klickar jag vidare vid inloggnings meddelandet så kommer jag bara till en sida med olika prenumerationsval, som jag ju inte vill ha! 120:- i månaden var den 'billigaste' varianten vad jag kunde se som hastigast, innan jag klickade bort det..
Hälsn!
Tack för promenaden, trevligt !
Strandskator, hägrar och fisktärnor verkar gilla stadslivet. Du har ingen brist på motiv på dina promenader.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2024-06-21 13:13
Hej! Ing-Marie. Det är verkligen fint med en promenad runt Gamla Stan och även inkluderande Helgeandsholmen (Riksdagshuset) och gärna Riddarholmen, och har man bara ögona med sig så ser man en hel del kul fåglar (Häger) också, Riksdagshägern har jag lärt mig genom åren var den håller till, och var den har sina favoritplatser! Bilderna där den står på gräsytan och bara vilar är favoritplatsen och där man lättast ser den, senast igår så stod den där.. 'reglerbommen' som den sedan flög till är en 'ny' jaktplats för mig, men för nån vecka sen fotade jag den när den stod där, när den plötsligt kastade sig ned i vattnet bakom bommen och tog sig sedan upp på bommen igen med en fisk i näbben.. Den kastade sig alltså i på djupt vatten, men kom ändå upp igen med hjälp av vingarna, fick detta på bild, som kommer så småningom..

Fick också bilder på den när den för några veckor sedan stod och bokstavligen solade både kropp och undersidan av vingarna.. Har aldrig sett något sådant tidigare.. Den stod upprätt och med vingarna utbredda neråt utefter kroppen med undersidan framåt, där vingspetsarna gick ihop lite som att den 'knäppte händerna' framför benen och allt riktat mot solen, detta finns på bild och kommer nån gång det också.. Ska gå en runda där även idag är tanken, om en stund.. Tack!
Hälsn!
Hej Jan det är som alltid kul att följa med på dina stadspromenader och det är fina fågelbilder du lyckats få med även lite av folklivet runt kajerna jag bifogar en bild från mitt Stockholmsbesök 2009 från dåvarande Munkbroleden apropå den första bilden i din blogg https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/187485/3948095.htm
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2024-06-21 18:34
Hej! Stig. Tack för den bilden, den är riktigt bra och visar platsen i fin sommarskrud! Jag sörjer rätt mycket de ståtliga Popplarna till höger i bild, dom gick inte att behålla tyvärr.. Tror dom var 5 st. och alla var lika höga! Den nu nybyggda Munkbroleden/kajen är mer som en ljus 'Plaza' likt nån öppen plats i utlandet söderöver i varmare länder.. Tycker det har blivit riktigt bra nu med det nya!

I din bild ser man inloppet till den då av betong och vägar täckta 'Nils Eriksson' slussen till vänster om man följer vattenytan, det är den vattenytan/avtappningen som numera är helt frilagd och väl synlig! Det är den numera förstorade vattenytan som Fisktärnorna i bloggen här flyger över, och dyker i! Det är verkligen fint med alla vattenytor som finns här nu, och den mängd med sittplatser som finns här runt om i området! Känns lite som en 'oas' i tillvaron här, jämfört med förr! Tack! Stig. Ha det så bra och Glad Midsommar!
Hälsn!
Hej Jan.
Du får väldigt fina bilder med den zoomen och sedan även med jpg - gillar.
Bilden med den unga sportfiskaren med den liten fisk tar första pris hos mig :-)
Med många vänliga hälsningar och glad midsommar från Erik.
Svar från ehrsa 2024-06-21 18:49
Hej! Erik. Min Nikon Z50 + Z dx 50 - 250 mm. ger väldigt bra bilder, känns som jag blir lite överraskad varje gång jag har använt det objektivet! Det är också en väldigt lätt kombination att bära på.. Och JPG direkt ur kameran blir också tillräckligt bra kan jag också konstatera! Jag har 'problem' med mitt Lightroom 6.14 som jag inte förstår varför, än.. Det är därför jag kör med JPG istället för RAW som jag annars brukar göra.. Ska undersöka lite mer varför jag plötsligt behöver 'inloggning' till mitt köpta Lightroom 6.14..?
He he, Ja 'sportfiskaren' passade bra här bland de fiskande fåglarna.. Alla fiskar på sitt sätt! Abborren där hade varit lagom stor för en Häger.. Tack! Glad Midsommar!
Hilsen!
Mycket liv där i området! Måste passa på att besöka det nästa gång jag är i Stockholm.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2024-06-23 11:42
Hej! Bjarne. Känns som turister men även Stockholmare har tagit till sig den här nya 'Vattenparken' och det är lätt att förstå varför när man ser det i verkligheten, sitt och även 'viloplatser' finns det gott om, och de nu öppna vattenytorna betyder mycket, även Fisktärnor tycks gilla dom och ser ut att hitta bra med småfisk dessutom, igår såg det ut att vara minst 50 individer som flög runt i området här, ihop med 'Söderström' straxt utanför Vattentorget mot Mälaren. Tack!
Hälsn!
Härlig promenad! Fina linjer för ögat att följa i de första bilderna. Kul bild på spinnfiskarens fångst! Abborrar de hugger. Vet ej med tärnorna om de har ungdomstid innan häckning, och strandskators bo är svårt att finna har jag märkt. Fin serie och bra val av objektiv uppenbarligen.
Svar från ehrsa 2024-06-25 12:43
Hej! Stefan. Det blev väldigt fint tycker jag med det nyöppnade 'Vattentorget' vid Slussen, känns som en 'oas' där även vind från saltsjösidan hjälper till att svalka nu när det är en värmeperiod igen, väldigt trevligt också med alla Fisktärnor som stannat till här och hittat småfisk på Mälarsidan av 'regleringsbommarna', tror dom varit så många som 50 individer som flugit runt i området här, tycker mig också ha sett ungfåglar som verkar vara födda i år.. Ser det på deras korta stjärtfjädrar jämfört med de vuxnas längre.. Även deras svarta 'hätta' är inte lika distinkt som de vuxnas! Gick förbi där igår och nu fanns inte en enda individ kvar, jag hade tur som fått se detta men det fanns troligen ett rejält stim med småfisk här under några dagar, fler bilder på tärnorna här kommer framöver!
Tyckte 'fritidsfiskaren' passade in rätt bra bland de övriga 'fiskande' här.. 🎣
Strandskator har jag också här i närområdet vid Årstaviken, dom brukade häcka på taket till en kontorsfastighet mittemot 'min' strand här, men den byggnaden har rivits nu, och ett nytt bostadsområde byggs istället under kommande år.. Vet inte om Strandskatorna ändå häckar på de byggnader som finns kvar? Strandskatorna kom ibland så tidigt så att det fortfarande fanns lite is kvar här.. Mitt Zdx objektiv 50 - 250 mm. är över förväntan bra ihop med kamera Z50 når ändå 375 mm. brännvidd med den kameran, och framför allt väger det så lite så det är aldrig störande att bära på, det är nog så viktigt! Tack!
Hälsn!