Att spegla det jag gillar.

Promenad runt Årstaviken, norra delen..

***

Inget konstigare än så, en eftermiddagspromenad under c:a en timme och en kvart i skönt vinterväder med några minus, men i stort sett vindstilla i förrgår. Blåser det hårt så kan den här rundan vara rätt jobbig! Utsikten är i alla fall fin..  Allt här fotat med Iphone 12. Ett panorama här över den runda (medsols) jag tänker gå, räcket är egentligen rakt här, men kanske nått 'AI' i mobilen formade det så här.. Liljeholmskajen borta till vänster och Tantoberget/lunden med dess kolonistugor till höger, själv bor jag bakom berget.

Höjdpanorama som visar fin hård kärnis med lite snöfläckar.. Natten efter la sig 5 cm. nysnö över allt, och ligger kvar även nu!

Vid Liljeholmskajen och samma här, räcket är egentligen rakt.. 180°. Och ett pendeltåg på väg in mot stan..

Höjdpanorama med 'vidvinkeln' (2 mm.) på mobilen.. Och 'krockkudden' mot fartyg nere vid kajen för att inte ramma fastigheten..

Marievik, ett 'nytt' byggområde för bostäder, där rivningen av äldre fastigheter precis blivit klart..

Några års kommande byggarbetsplats, troligen inte lika höga byggnader som byggnaderna i bakgrunden, då skulle dom ev. skymma Tantobadet sommartid och det får dom inte har jag läst.. Bilden tagen från Liljeholmsbron så nu är jag snart hemma!

Tack för mig!

Inlagt 2024-02-10 19:45 | Läst 339 ggr. | Permalink
Vackert med isformationerna, ser kallt ut. Vidvinkelförvrängning är egentligen inget för mig, det försöker jag undvika
Svar från ehrsa 2024-02-11 12:07
Hej! Peter. Ja det här är bara 'beskrivande översiktsbilder' och inget annat, och visar ändå rätt bra hur min promenad såg ut.. Men visar också de 'tillrättakommanden' som en mobil ofta har.. Även om den är bra på just panorama, men då ska också helst horisonten ligga mitt i bilden under vridningen av telefonen, och använder man 'vidvinkeln' (2 mm.) och gör ett panorama så blir allt som finns nära vid fototillfället kraftigt förvrängt.. Det är lite kul att se hur mjukvaran lyckas/misslyckas med ett panorama där den behöver kröka räcken och ändå försöka få till en 'hel' bild.. Bilderna fungerar ändå fint som en översikt av tillvaron just här, där motiven/panorama är knepigt! Men för att ge en konstfull och vacker bild.. Nej tack! Men för att slippa släpa på en kamera.. Ja tack! Översiktsbilder i en blogg där annat fotas är viktigt, annars blir en blogg ofta tråkig.. Jag vill oftast se 'omgivning' i en blogg, och inte bara närbilder på allt!

Blåser det om det snöar på slät och hal kärnis bildas det ofta snöfläckar så här, där snön samlar sig i högar bredvid släta ispartier, det ger en 'aktiv' åkning med grillor på fötterna, rätt kul faktiskt om snöfläckarna inte är för höga.. Tack!
Hälsn!
Det är en snygg mosaik i gråskala i vattnet, kärnis är också fin. De nybyggda husen är typiska begynnande 2000-tal. Berget med trädgårdarna är en fin oas, förstår det skall synas. När jag ser rören tänker jag att byggnadsställningar skall nog inte monteras med AI.
Svar från ehrsa 2024-02-11 12:30
Hej! Stefan. Fin kärnis (gissar 10 cm. tjock här) med 'blåst' snö på blir ofta vackert som här, snöflingor som blåser över en redan slät kärnis polerar den släta isen ännu mer, rent mekaniskt.. Det är då man märker om man har dåligt slipade skridskor.. du får knappt fäste då (om det är minusgrader).

Ja, får se vad det blir för nya byggnader/bostäder på det nyss rivna byggområdet på andra sidan viken, har inte brytt mig om att ta reda på det, det får bli en överraskning.. Det område man ser i bakgrunden tror jag man har hållit på med i 20 år.. Med dagens 'samhällssituation' och ekonomiska läge är känslan att det kan ta tid även med 'Marieviksområdet' här.. De stora byggnader som nyligen revs har säkert stått tomma i minst 5 år..

Håller med, inga byggnadsställningar bör monteras av 'Iphone AI - AB'. Tack!
Hälsn!
Du har en intressant promenadrunda, där finns mkt att fota, allt ifrån småfåglar på Tantoberget med kolonistugorna och allt som händer ute på vattnet, förstår att det är en givande runda. Trevligt med panoamaöversikterna här, jag får lite känsla för hur ditt område ser ut! Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2024-02-11 17:12
Hej! Björn. Ja, det är en trevlig promenadrunda det här, där den 'fria' utsikten åt många håll betyder mycket! 'Förflyttningen' av gående/cyklister från 'tågbrohöjd' ner/upp till 'mark/kajnivå' görs via två större hissar som finns nära brofästet på Liljeholmssidan. Nybyggnationen vid Marievik har gjort att man inte längre kan gå 'kajnära' just där och nu, troligen likaså under ett par år framöver innan kaj/stranddelen just där är färdigbyggd, har sett/hört att även den gamla kajen där har bilats bort nu under hela hösten..

Kanske den delen är något dom anlägger tidigt i byggnationen..(?) Men detta är inget större problem tycker jag! Rundan är oftast lagom och ger kanske '8000' steg om jag minns rätt.. Och det finns mycket motiv, absolut! Ett zoom kan vara bra här.. eller mobilen som här, den är bra för översiktsbilder och även bra på just panoraman med de begränsningar som ändå finns.. Tack!
Hälsn!
Vissa panoramabilder blir ju lite underliga men de är ändå informativa, medan andra gör sej riktigt bra. Det där med en krockkudde för att inte skada fastigheten kände jag inte till.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-02-12 12:40
Hej! Lena. Ja, panoramabilder med mobilen blir ganska förvrängda om man står nära något i panoramat, det blir som en slags 'förstärkt/förstorad' effekt/bild av det som är nära jämfört med allt som är längre bort i motivet, men jag blir förvånad över hur mobilen (AI?) ändå lyckas 'kröka/böja' till det mesta i motivet, på ett sätt jag inte lyckas med vid redigering av ett eget panorama med flera enskilda bilder, mobilen är helt enkelt klart bättre på detta! Exemplen ovan hade inte gått att göra själv, mobilen gör det på 10 sek.. den lyckas också kröka räcken hyfsat..! Som bra översiktsbilder där och då så fungerar det utmärkt, men som nån slags 'konstfoto' eller liknande, näe.. Men det är också skönt att promenera utan en 'riktig' kamera, och mobilen fungerar ofta att fota något som plötsligt dyker upp.. och givetvis saknar man en riktig kamera just då.. 🙂 Tack!
Hälsn!
Fin liten runda över broarna.
/Affe
Svar från ehrsa 2024-02-12 12:51
Hej! Affe. Det är en fin runda det här varvet runt viken, jag antar att du också promenerar där ibland.. Jag gillar utsikten och ljuset som finns här, nu när den mörkaste tiden är på väg att avta.. Visst ja du gillar väl mörkret om jag minns rätt.. Nu får man följa hur Marievik området förändras till det 'nya' framöver, det brukar ta några år.. Tack!
Hälsn!
Vilka häftiga förvrängningar det kan bli.
Jag måste komma ihåg att "leka" lite mer med mobilen.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2024-02-12 17:35
Hej! Ing-Marie. Har du en mobil som har valet 'panorama' så bör du abolut testa det, lite extra! Tycker min '12:a' är obehagligt bra på det.. den kan lösa ganska många redigeringsproblem direkt, på ett sätt som inte jag får ihop i ett panorama som jag försöker få till på datorn med enskilda bilder! Som ett verktyg för 'översiktsbilder' är den ett riktigt bra komplement, när man kanske går omkring med ett tele på den 'riktiga' kameran, och inte vill bära omkring på två kameror eller ens två objektiv.. Så är det för mig oftast! Har lärt mig numera att, visst ja, jag har ju mobilen också.. Jag glömmer fortfarande bort den ibland! Tack! Hälsn!
imse 59 2024-02-12 18:33
Jodå, lade ju faktiskt in en panoramabild i förra bloggen från Gysinge. Kom ihåg att fota lite då för en gångs skull.
Har IPhone 13
Svar från ehrsa 2024-02-14 13:20
Hej! Såg och minns faktiskt den bilden även nu (som blev riktigt bra dessutom!), tänkte ett tag att jag skulle kommenterat den, men tror att jag glömde det.. En blogg blir ofta lite extra fin när man ser lite av omgivningen också, är min åsikt.. Men jag glömmer ändå mobilen ibland, fast den ju alltid är med! Just panoraman tycks bli lite extra bra, kanske för att det oftast är många pixlar (upplösning) i dom bilderna..?
Hälsn!