Att spegla det jag gillar.

Det tycks dra ihop sig mot.. 🎄

***

Det börjar kĂ€nnas övertydligt nu.. Utomhusgranar har redan börjat resas.. Julmust har jag smuttat pĂ„ i en mĂ„nad.. Är vĂ€l inget stort 'fan' av Julen, men tycker inte illa om den heller.. Gillar att nĂ€r det blivit Jul sĂ„ har vi redan passerat 'vintersolstĂ„ndet' och det blir sen bara ljusare för var dag, det Ă€r nog det bĂ€sta med Julen enligt mig! 😎 Ett riktmĂ€rke i tillvaron..

Men hĂ€r Ă€r det lite bilder som ser ut som en 'Julgransspaning', vilket bilderna hĂ€r fĂ„r visa.. Den senaste granen hĂ€r var den som monterades/restes uppe pĂ„ 'Tantoberget' i mitt nĂ€romrĂ„de igĂ„r, den granen sĂ„g fin ut hoppas den inte blĂ„ser sönder, sĂ„nt hĂ€nder ibland hĂ€r! December/januari stormar Ă€r inte helt ovanliga.. Om Atlanten fortfarande Ă€r rekordvarm (?) kan det ge extra skjuts  för hĂ„rda vindar.. đŸŒŹïž Som vi vĂ€l alla vet..!

Gick nyligen ett varv runt Gamla Stan och upptÀckte att flera granar redan var resta, och att en höll pÄ att 'monteras' ihop.. Redan hÀr pÄ Kornhamnstorg stÄr det en rest gran knappt synlig nÀstan lÀngst till vÀnster, i detta panorama pÄ sydsidan av Gamla Stan i Stockholm..

HÀr en gran pÄ JÀrntorget..

Och hÀr en gran pÄ Skeppsbrokajen inköpt i 'byggsats'.. Och monteras varje Är av 'Stenbeckskoncernen', Ätminstone sedan millenieskiftet.. Granen tycks ha 'fötts' 1929 om den har avverkats i Är, och blev sÄledes 94 Är gammal enligt mig.. Noterar ocksÄ att Ärsringarna blir glesare ut mot barken.. Àr det tecken pÄ nÄtt, kanske att det blivit varmare, eller? Jag vet inte!

Den hÀr granen byggs uppifrÄn.. Ett 'höjdpanorama' hÀr nÄgra dagar senare..

Som en 'riggad' mast..

            

Resultatet brukar bli en 'Disneygran'..

**

NÀsta upptÀckta Julgran blev pÄ Stortorget i Gamla Stan..

Tyska brinken / VÀsterlÄnggatan..

Gick sedan hemÄt via tunnelbanans genomgÄng över till RiddarfjÀrdens sida av Gamla Stan, och följde dÀr den lugna gÄngbron utmed fjÀrrtÄgens spÄr över till Södermalm.. Mariabergets höjder till vÀnster och Riddarholmen med gamla Riksdagshuset till höger hÀr..

Tog en promenad upp pÄ Tantoberget i mitt nÀromrÄde igÄr och Àven dÀr höll man pÄ att resa Ärets gran..

I stort sett alla bilder hÀr fotade med Iphone 12.     Tack för mig!

Inlagt 2023-11-15 21:20 | LĂ€st 536 ggr. | Permalink
Trevlig stadspromenad med julgransmotiv du bjuder pÄ, och visst Àr det imponerande med en 94 Är gammal gran, men varför sÄgar man först bort grenarna för att sedan montera tillbaka dom det verkar lite omstÀndligt, bilden pÄ Stortorget Àr fin och snart blir det vÀl julmarknad dÀr dÄ kan du vÀrma dig med varm glögg kanske
Ha det gott/Stig
Svar frÄn ehrsa 2023-11-16 13:20
Hej! Stig. He he, ja man kan ju undra angĂ„ende grenarna till 'Stenbecks' gran.. Men grenarna hamnar dĂ„ pĂ„ helt 'rĂ€tt' plats, och med 'rĂ€tt' lĂ€ngd och 'rĂ€tt' avstĂ„nd mellan varann.. Helt enkelt en 'Disneygran'! Kanske Ă€r det ocksĂ„ mindre risk att nĂ„got gĂ„r av och faller ner vid hĂ„rd vind..? Men deras gran ser nog ofta lite för perfekt ut, Ă€ven om den blir snygg.. Och det ligger nog i betraktarens öga! Tror Julmarknaden pĂ„ Stortorget drar igĂ„ng straxt innan 1:a advent, och det Ă€r ju inte lĂ„ngt dit.. DĂ„ blir det troligen en glögg med 'peppis' dĂ€r! đŸŽ…đŸŒ Tack!
HĂ€lsn!
Det var en fin granspaning med kul perspektiv! Staden i vackert ljus. VintersolstÄndet Àr det ja, julen lÀmnar jag Ät andra, kul att trÀffa mÀnniskor endast. Kan mycket vÀl vara sÄ att granar vÀxer snabbare, varmare och kvÀvenedfall. Sedan beror det ju pÄ konkurrens frÄn omgivningen ocksÄ nÀr det gÀller det enskilda trÀdet.
Svar frÄn ehrsa 2023-11-16 17:36
Hej! Ja det blev en 'granspaning' efter att jag först fotade 'mekano-granen', och det visade sig ju att det redan fanns resta granar pÄ alla platser dÀr de brukar finnas.. Trevligt men ocksÄ lite störande eftersom kÀnslan att 'tiden gÄr sÄ fort' ökade markant! Det Àr ju inte lÄngt till 1:a advent nu inser man plötsligt.. Ja, jag vet inte med Ärsringarna pÄ trÀd rent allmÀnt? Kanske den hÀr granen har haft 'konkurrerande' granar nÀra som gallrats bort sÄ att just den hÀr granen efter knappt 70 Är (1999) kunde börja vÀxa mer och snabbare? Eller sÄ fick/fanns det mer CO2 i luften dÄ vid knappt 70 Ärs Älder och 'gillade' det, ihop med kvÀvet..? Lite skumt Àr det i alla fall! Tack!
HĂ€lsn!
Fint att se lite Stockholmsbilder precis nĂ€r det börjar skymma. Inte minst Stortorget ser inbjudande ut! Julgranar har jag inte sett Ă€n, dĂ€remot lite privata girlanger och sĂ„, men roligt tema. Den ”konstgjorda” granen har alltsĂ„ en naturlig kĂ€rna?
En av bilderna, tredje bakifrÄn, trodde jag först var en beskuren bild frÄn en fish-eye optik, men det Àr vÀl ett vertikalt panorama med iPhonen kanske?
Till sist Ärsringsbilden, fint gjord med tidsmÄttstock inlagd. Följer man din röda linje dÀr verkar det uppenbart att det varit mkt varmare de senaste decennierna ( vilket det ju har) men det beror pÄ vilken radie man följer. GÄr man ut sÀg 09:10 el 14 ser det ut som tvÀrtom. MÄnga hÀlsningar/ Björn
SĂ„g just att fjĂ€rde bilden ocksĂ„ var en sĂ„n och dĂ€r har du ju skrivit. Intressant, nĂ€r jag först blĂ€ddrade i genom bilderna var jag övertygad om att det var tvĂ„ bilder. RĂ€cket, trots att det stĂ„r snett i bilden, fick mig att se tvĂ„ bilder. SĂ„ lĂ€tt ögat luras
.
Svar frÄn ehrsa 2023-11-16 18:12
Hej! Björn. Ja det Àr trevligt med granarna sÄ hÀr, men det kÀnns som tiden gÄr alltför fort.. men jag ser fram mot vintersolstÄndet och det Àr verkligen en vÀndpunkt i tillvaron, som mÀrks tydligt hÀr redan i andra veckan i januari, om nu vÀdret Àr klart!

Ja, 'mekanogranen' har alltid en naturlig kÀrna/stam men alla grenar sÄgas bort, och yxas/frÀses till sÄ att de passar in i de metallinfÀstningar som sÀtts runt granens stam och som troligen gÄr att justeras sÄ att 'granprofilen' blir som en perfekt men onaturlig 'Disneygran'.. Och ja, vertikala panoraman gÄr ocksÄ bra med Iphonen, de kan bli lite extra förvrÀngda pÄ det som Àr nÀrmast, om jag har valt 'vidvinkelobjektivet' pÄ mobilen för detta! Det blir lite som nÀr man fotar ansiktet nÀra pÄ en peson med ett vidvinkelobjektiv, det blir oftast ett förvrÀngt ansikte med en 'jÀttenÀsa' som dominerar helt! NÀr höjdpanoramat görs i mobilen sÄ vrider jag ju kameran (hÄller den horisontellt) nerifrÄn och upp i en lagom rörelse (under kanske 10 sek.). sen Àr bilden klar! Redigera kan man göra som vanligt med Lightroom eller PS i datorn. Men det som Àr nÀra i 'vridrörelsen' nerifrÄn och upp blir det en 'förvrÀngningseffekt' pÄ i den fÀrdiga bilden, likt den 'stora nÀsan' vid ett portrÀtt. Tycker mobilen Àr ovanligt bra pÄ just panoraman, sista bilden Àr ett exempel pÄ det, dÀr mobilen fÄr ihop rÀcket pÄ ett bra sÀtt utan 'hack', men sÄ klart krökt, ett rÀcke som egentligen Àr en enda rak linje.. Bara det som ligger i 'horisontlinjen' i panoramat blir helt rakt!

Tidslinjens plats pÄ granens Ärsringar hÀr valde jag eftersom det var lÀttast att rÀkna dom just dÀr.. Tror jag rÀknade 3 gÄnger och det kÀndes som 94 Ärsringar var nÀrmast sanningen! Tror det kan finnas mÄnga faktorer som kan pÄverka hur en gran vÀxer till.. Kanske den hade konkurrerande granar nÀra som gallrades bort nÀr den hÀr granen vid knappt 70 Ärs Älder (1999) började vÀxa snabbare/mer..? Eller sÄ Àr den 'pÄ topp' i sin 'livscykel' just dÀr och dÄ..? Eller kÀnner den av ökad CO2 och kanske 'kvÀvenedfall' som Stefan skriver..? Jag vet inte! Undrar om en gran vÀxer till mer i stammen dÀr den Àr riktad mot syd, som dÀr tidslinjen finns..? Och vÀxer den dÄ ocksÄ till mindre mot den del som Àr riktad mot norr av stammen..? FÄr lite den kÀnslan nÀr jag tittar pÄ en tÀnkt 'motstÄende radie', jÀmfört med den 'lÀttrÀknade' tidslinjen jag rÄkade vÀlja..? Tack!
HĂ€lsn!
Bygger man ihop granarna?? Jag trodde nog att det bara var extra stora granar, för det har vi ju i landet. Den dÀr uppe vid Tanto har jag varit och tittat pÄ ett par gÄnger.
HĂ€lsningar Lena
Svar frÄn ehrsa 2023-11-16 19:31
Hej! Lena. He he, ja den pÄ Skeppsbron (Stenbeckskonsernens) byggs ihop.. annars blir det inte en 'Disneygran'.. SÄ har det varit sen Är 2000 Ätminstone! Gick förbi dÀr pÄ eftermiddagen idag och nu nÄdde den ner (grenarna) till kanske 75% av höjden sÄ en del jobb ÄterstÄr ÀndÄ.. och den var i alla fall jÀmn (perfekt?) i sin utformning! Stammen Àr i alla fall i ett helt och fint stycke, men grenarna ditsatta i efterhand.. Den i Tanto Àr i alla fall 'Àkta', ibland har den knÀckts sett lite över tid.. Vinterstormar kan ibland gÄ hÄrt Ät den i dec./jan.. Tack! HÀlsn!