Att spegla det jag gillar.

Så kom oktober..

***

Även oktober visade sig mestadels från en fin sida här åtminstone den första halvan, sen kom väl den mulna vädertypen och la liksom locket på även här..

Fortsätter här med bilder fotade under mestadels oktober och börjar med den fina Ekorren (dock fotad 28/9) som liksom andra bilder här fotats i mitt närområde Tantolunden här på Södermalm i Stockholm.

**

Sen hoppade den ner i ett buskage och gömde Ekollonet där.. men kom upp igen via ett litet träd och fortsatte att exponera sig villigt!

   

**

Här också fortfarande 28/9, blommor och bin..

 

**

Amiralen en av de finaste, här bland Höstaster..

   

**

Lite fåglar också..

   

**

Liljeholmskajen på andra sidan Årstaviken här, sett från Tantolunden/bergets södra sida..

**

Nere vid Tantobadet nedanför Tantoberget. Mannen och Hägern, där mannen har hus nära Knuthöjdsmossen berättade han och är väl bekant med lommarna där, i bakgrunden (Marievik) håller man på att riva fastigheter för nytt bostadsbyggande, så klart..

     

**

Viss 'bäveraktivitet' förekommer också här innanför tullarna.. Rejäl hydda finns på Årsta Holmar sedan årtionden..

**

Sen kom november med moln, regn, korta dagar, och ännu mer krig blev känslan.. ja ni vet! 

Allt här fotat med Nikon Z50 + Nikon F 300 mm. PF + ibland med ett TC 1,4 II som då ger 630 mm. & Iphone 12.

Av någon anledning så tycks 'tumnaglarna' här delvis lägga sig på varann när bloggen tittas på i förhandsvisning, trots att det finns 2 mellanslag mellan varje bild i formuläret.. okänt varför? Skickar nog in en felanmälan om det, så har det inte varit tidigare!     Tack för mig!

Inlagt 2023-11-11 13:05 | Läst 504 ggr. | Permalink
Gillar blandningen av vyer med detaljerade bilder av det lokala djurlivet. Extra plus för amiralerna i astrarna, så vackert. Bilden då du berättar om mannen som har en stuga vid Knuthöjdsmosse gillar jag extra mycket (bilden ovanför texten).
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-11-12 16:34
Hej! Lena. Ja, det blev lite blandad kompott här, jag gillar ofta det! Amiralen tycker jag är en extra fin fjäril, och jag tror mig minnas att jag ser den nästan varje höst här, förra året vet jag att en individ höll sig runt en Solros, som jag lyckades få hyfsade bilder på trots att den kanske var 15 m. bort.. Bilden med mannen och den första på bara hägern är fotat med min mobil, är glad att jag kom ihåg den här, ibland glömmer jag den.. minns att mannen också pratade om nått fint motionsspår där eller i närheten som han ibland nyttjade, kanske även med längdskidor om såna förutsättningar fanns (tror jag)?

Ett tips är att lyssna på helgens radioprogram 'Naturmorgon' som går tidigt på både Lör. och Sön. om du inte redan hört det? Det handlade mycket om 'björngömslena' i Finland där ni var tidigare i höstas, det var även inspelningar därifrån, finns här: https://sverigesradio.se/avsnitt/bjornmoten-i-finlands-gransmarker-och-ljusfororeningar-i-morkret .

Tack! Hälsn!
Fina rutor på korren och även på fjärilen..Verkar vara ett populärt tillhåll under dom träden, finns väl en del extra gott i vattnet där kan jag tro.
Häftig vy längs strövstigen..
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2023-11-12 16:57
Hej! Gunte. Känns som slutet på sept. och halva okt. bjöd på fina motiv här! Sen kom locket med moln och regn och gjorde tillvaron och mig rätt sur.. I och för sig kom det massor av Sidensvansar och lite siskor men ingen av dom finns kvar nu, vad jag har kunnat se.. dom drog nog söderöver allihop? Dom liggande träden vid stranden tror jag ger en del skydd för både fåglar och kanske några fiskar.. Men jag såg aldrig att hägern gjorde något utfall mot något! Har inte sett den här sedan dess.. Kanske har den dragit till Råstasjön i Solna, där brukar kommunen utfodra dom med Strömming, i alla fall lite senare i vinter. 'Strövstigen' är fin alla årstider, söderläge mot Årstaviken där gör utsikten extra trevlig! Tack!
Hälsn!
Härlig bildsvit Jan. Påminner om att livet kommer att komma tillbaka om några månader :)
Gillar ekorren mycket samt promenadstigen/grusvägen.
Svar från ehrsa 2023-11-14 11:11
Hej! Joakim. Oktober var fin tills 'molnlocket' la sig över allt, och det började regna.. innan dess fanns det fortfarande en del sommarkänsla! I lördags hade vi molnfritt nästan hela förmiddagen, det var fantastiskt!😎 Overkligt t.o.m.. Nu med lite kyligare väder så är det också en torrare luft som gör det lite uthärdligare igen, även om inte solen skiner! Ekorren var en riktig 'linslus', troligen 'inmatad' av koloniägare här och van vid människor! Promenadstigen är extra fin den här mörka årstiden, jag kommer alltid från mörka norra sidan av berget här, men sen kommer jag över på södra sidan där solen troligen lyser längst sett i mitt 'närområde'.. Just nu lyser solen svagt (50%) genom gråa moln.. Känns hoppfullt! Tack!
Hälsn!