Att spegla det jag gillar.

Lite ögonblicksbilder från förmiddagen.. med ett hack i bågen.. 🌈

***

Vill man få med lite blå himmel och kanske lite sol får man vara rätt snabb i årets november.. Så här är lite ögonblicksbilder från dagens förmiddag när detta skådespel visade sig i 10 minuter.. Här även en regnbåge som bevis på att solen fortfarande finns..

Blå himmel 10:00..

**

En svag 'dubbelbåge' kan anas..

**

Men det ser ut som om regnbågen 'fransar ut' på nåt sätt, nära krukan med guld..

**

Kanske Måns har nån teori om 'hacken' i bågen.. Varmluftsutsläpp från nån fastighet hitom bågen kanske.. det kan ju förvränga det optiska har jag ju själv testat med öppen balkongdörr bakom ryggen med foto med ett tele, man hamnar själv i en varmluftsbubbla då, eller likaså när jag fotar nått straxt över taken på fastigheter i närområdet, och råkar träffa ett varmluftsutsläpp, det blir alltid oskärpa på något som är bortom det..

Regnbågen fotad med Nikon Z 50 + Nikon Z DX 24 mm. = 36 mm. jämfört med FX. De första två bilderna fotat med Nikon D800E + Nikon 14-24 mm.

Tack för mig!

Inlagt 2023-11-07 19:25 | Läst 481 ggr. | Permalink
Visst är det en dubbel regnbåge! Och det "hack" du dokumenterat ser onekligen speciellt ut!

Beträffande väldigt speciella detaljer har gurun Les Cowley ett tämligen nytt inlägg i sin blogg Atmospheric optics. .

https://atoptics.co.uk/blog/a-perfect-rainbow/

Det är ett långt resonemang på hög populärvetenskaplig nivå. Sammanfattningsvis menar han att regnbågen inte har exakta färger utan närmast oändligt många överlappningar och skiftningar. Olika stora regndroppar kan ge olika interna brytningar. Här och där kan en regnbåge ha inslag av "supernumerary bows".

(Högalidskyrkan renoveras. Var det åskovädret eller ett planerat underhåll?)
Svar från ehrsa 2023-11-08 12:28
Hej! Måns. Ja det var trevligt att få se en regnbåge så här mitt i det mörkaste november.. Tack för länken, ska läsa den framöver när jag har mer tid (när nov. och dec. är ännu mörkare).. Intressant med alla 'överlappningar' och "supernumerary bow" och annat.. Kanske beror det på 'klimatförändringarna'.. :-)

Högalidskyrkan och dess tak var tvungen att renoveras, den är 100 år gammal och har aldrig renoverats och det regnade in bl.a. Koppartaket sades gå i vågor om det blåste hårt från nått väderstreck, sett från nån punkt här på Södermalm.. Nu river man vartefter byggnadsställningarna för tornen, de är färdigrenoverade och 'guldtuppen/vindflöjeln' och 'spiran på det andra tornet blänker som guld.. Kanske regnbågen blev förvirrad av guldet där! Tack!
Hälsn!


Här en länk: https://www.youtube.com/watch?v=d63HtGHVx48
Ett intressant fenomen jag inte sett, kanske varmluftsutsläpp i storstad ja, trots de energipriser vi har.
Svar från ehrsa 2023-11-08 12:39
Hej! Stefan. Visst ser det lite märkligt ut.. det borde vara raka men lite suddiga linjer på själva bågen.. men icke! Läs gärna länken som Måns har i sin kommentar, det kan finnas nån förklaring där! Ja, varmluftsutsläpp finns alltid, har själv ventilation i lägenheten som sugs ut via en fläkt på taket (ihop med flera andra lägenheter), kanske går den inte direkt ut, utan värmer upp nått vattensystem, men det vet jag inte.. Här var det väl +5° ute och vindstilla, och varmare än så sprutas nog ut på de flesta fastigheters tak nånstans, det är väl just när mellanskillnaden till uteluften är stor som det finns mest daller i luften..(?) Tack!
Hälsn!
Ja titta vad fint :)
Aldrig sett just det där med ’hacket’ i en regnbåge.
Man får passa på att njuta av solen de få tillfällen som ges nu
Svar från ehrsa 2023-11-08 12:45
Hej! Joakim. Tänk att få se lite sol och blå himmel igen.. efter minst ett par veckor i halvmörker! Det var första gången som jag sett nått sånt här, bågen brukar ju alltid vara jämn och fin, men lite suddig.. Kanske finns det ändå en förklaring i länken ovan i Måns kommentar! Tack!
Hälsn!
Vackert, alltid lika fint med en regnbåge eller två. Det blir väl olika brytningsindex när ljuset passerar olika media, som när ljuset tex bryter vid vattenytan. Finns säkert mer eller mindre vattendroppar, stoft mm som kan påverka ljuset
Svar från ehrsa 2023-11-08 12:49
Hej! Peter. Tror också att det kan vara nått sånt nu när jag läst Måns kommentar och tittat lite i hans länk dessutom! Kan rekommendera den länken! Får hålla utkik fler gånger på regnbågar, om nu solen kommer fram nått mer.. i år..? Tack!
Hälsn!
Så häftigt att du hann med att fånga solen, det är inte alla som haft den förmånen den sista tiden :-)
Regnbågen blev nog så förvånad så den inte visste riktigt hur den skulle visa sig med släta linjer :-)
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2023-11-11 09:50
Hej! Ing-Marie. Jag blev också förvånad av den blåa himlen här och lite sol, det kändes nästan konstigt.. Man har nästan vant sig av vid den.. Och regnbåge ser jag inte så många gånger per år, annat än på tidiga morgnar och förmiddagar möjligen, sen kommer solen från fel håll och en regnbåge hamnar 'bakom ryggen' på min fastighet, och jag missar den oftast när solen lyser från väst..
Och det är första gången jag ser en lite 'konstig' regnbåge så här.. där inte linjerna riktigt är raka hela vägen! Men när jag läser i Måns länk så finns kanske svaret där.. Efter den här knäppa regnbågen så kommer jag studera lite extra de regnbågar jag hoppas kunna se även framöver, om de också har nån sån här 'variation'.. Just nu kan jag 'fresta' med blå himmel här till säkert 80% av den del som är överblickbar från mina fönster åt väst.. Tack!
Hälsn!
Stockholm fick en solglimt men den visade sej inte i Uppsala kan jag intyga och inte någon regnbåge heller. Mystiskt hur den ser ut men glädjande att den visade sej i alla fall.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-11-11 09:59
Hej! Lena. Antal soltimmar har ju varit minimala senaste veckorna, tror vi hade 15 minuter sol under de senaste veckorna, troligen var det just när dessa bilder togs.. Man får vara glad för det lilla! Regnbågen gav mer frågor än svar här känns det som.. Kanske Måns länk ovan har svaret? Nu får man fota ev. kommande regnbågar för att se om också dom kan ha lite 'defekter'! Man blir glad av dessa väderfenomen när man kanske inte har sett solen alls på två veckor eller mer.. Men just nu när detta skrivs så skiner solen från en blå himmel till kanske 80% här, känns nästan konstigt! Tack!
Hälsn!
Smukke fotos Jan.
Det er ikke meget at vi ser til solen i disse dag - regn reng og atter regn.
Men der må da for f..... komme sol igen - også her i Roskilde/DK :-) :-)
Mvh. Erik.
Svar från ehrsa 2023-11-11 10:07
Hej! Erik. Vädret har varit ovanligt mulet och regnigt den sista tiden/veckorna här.. Och jag tror att ni har haft det ännu sämre än vi har haft.. Troligen är det i alla fall bra för 'grundvattnet', det har varit underskott på grundvatten här i kanske flera år t.o.m. så nu kanske det har blivit en bra påfyllning av det så viktiga dricksvattnet, även om Stockholm tar sitt vatten från den stora sjön Mälaren här, som får sitt vatten från hela 'Svealand' västerut från Stockholm sett! Just nu är himlen blå till kanske 80%.. och solen skiner för fullt, men vi får se vad som händer till lunchtid? Tack! Erik.
Hilsen!