Vinterns fåglar bekräftade..
***
För mig så är det Sidensvansar och Grön/Gråsiskor som visar att vintern är här, och gärna någon Domherre också men det är inte en fågel som jag ser årligen, kanske bara vart 3:e år sett över 'tid'.. Gillar när vinterfåglarna dyker upp här på hösten och att därmed även sommarfåglarna då har flyttat! Det är bara trevligt med omväxling! I förra bloggen i måndags visade jag en mer än stor flock av Sidensvansar här. En hel del av den flocken finns kvar här, men ses i mindre grupper, även rakt utanför mina fönster, med viss oregelbundenhet under dagarna som varit.. och oftast är dom endast förbiflygande och man hinner inte fota.. Men en grupp stannade till knappt 100 m. ner på gatan rakt ut från min balkong! Tack för det!
Tog på eftermiddagen igår en 'prommis' i mitt närområde i Tantolunden, och det kom ibland mindre flockar av Sidensvansar flygande, men inga som stannade till och visade upp sig nära, så inga närbilder på dom här.. Fortsatte promenaden ner på andra sidan 'Tantoberget' ner mot Tantobadet för att spana efter siskor och si, där hörde jag först det svaga pipandet från siskorna! Straxt efter fick jag också syn på dom, och som så ofta så höll dom helst till på marken, kamouflerade bland lika stora och likadant färgade som löven som fallit från bl.a. de Alträd som växer där, och det är fröna av dess kottar som dom är ute efter.. De fröna brukar falla ner på marken under träden och där hittar siskorna dom, speciellt när det regnar eller har regnat! Siskorna var som alltid väldigt orädda och landade ibland 2 m. från mina fötter.. Svåra att fota i halvmörkret och ISO:t blev högt, ibland upp mot ISO 32000! De flesta var Grönsiskor, men även en Gråsiska fotades bland dem, lika orädd den!
Först lite blandade bilder på gårdagens Sidensvansar fotade från min balkong..
**
Flygande förbi, också utanför balkongen..
**
Här ett par bilder fotade igår från 'toppen' på Tantoberget ner mot grannfastigheterna till 'min'..
**
Även nere på gatunivå ovanför en förskola visade dom upp sig, lite ivägskrämda från ett träd med en del bär, okänt vilken sorts bär..
**
Efter besöket på berget gick jag ner till Tantobadet vid Årstaviken för att se om jag kunde höra årets första 'siskor', eller t,o.m. se några! Och mycket riktigt så hörde jag dom först, så brukar det vara! Ett ynkligt svagt pipande men väldigt karaktäristiskt.. Och som vanligt i eller under Alträden för att leta efter frön från dess små kottar! Regnar det eller om det regnat nyligen så är dom oftast på marken, det är där fröna ligger då.. Och dom är väldigt orädda både Grå och Grönsiskorna, de har inga problem att trippa runt endast 2 m. ifrån! Bilderna på siskorna här är tagna i en skymning där jag hade svårt att se dom med blotta ögat, och i högt ISO, ofta mer än 20 000, därav utsmetningen, men som 'dokumentation' duger dom ändå..
Allt fotat med Z50 + Nikon F 80-400 mm. = 120 - 600 mm. Tack för mig!
Här patrullerade en ganska stor flock mellan hustaken i byn idag men det gällde duvor och dom verkade vara uppblandade med "torgduvor" av teckningen att döma.
HaD/Gunte..
Hälsn!
Hälsningar Lena
Hälsn!
Här blev det inte många besök av sidensvansarna den här säsongen, trastarna gjorde ju rent hus på alla bär tidigare
Jag väntar på att siskorna skall komma ( eller inte kanske, de brukar kunna äta så man nästan blir ruinerad på frön :-) ) men dom är roliga att fota när det blir bråk om maten. Det brukar variera med grå eller grönsiskor olika år här.
Ing-Marie
Hälsn!
Al och grönsiska är vinterns givna kombination, de har ingen brist på mat runt staden hemma med så mycket sankmark och alar. Det är en rejäl flock sidensvansar minsann på dina bilder, de tar väl allt av rönn, prydnadsapel m.m.
Hälsn!