Att spegla det jag gillar.

Hösten drar vidare men än har den inte övergått till vinter, fast korta dagar är det redan, och värre blir det.. Hua! 🍁

***

Blandade bilder sett och fotat lite i augusti och september här i mitt 'närområde', i och kring Tantolunden på Södermalm i Stockholm, där de första bilderna är från 28:e augusti här, till 28:e september..

Vissa bor i 'snäcka'..

**

Andra gillar husvagn.. okänt vem? Husvagn..

**

En del växter sticker ut och känns nästan som träd..

**

Uppe på 'Tantobergets' topp hade man i år rejäla fordonshinder, 'folk' åker annars gärna bil hit upp för utsikten, även fast det är förbjudet om du inte är en kolonilottsägare..

**

Panorama över 'toppens' vändplan och utsikt, i år med gatumålning gjord av ungdomar.. Vändplanen här är för lastbilar som åker upp här och tippar torr sand och vägsalt inför vinterns behov för staden, hela berget här är en stor 'sand och salt silo', där lastbilar hämtar efter behov via två större portar nere på 'gatu/strandnivå' nedanför berget.

             

**

Bi..

**

Tigern i lunden..

     

**

Fortsättning följer med denna individ nästa gång..

Allt fotat med Nikon Z50 + TC 1,4 II + Nikon F 300 mm. PF = 630 mm. & panoramat med Iphone 12.   Tack för mig!

Inlagt 2023-11-05 19:27 | Läst 474 ggr. | Permalink
En väldig fin kollektion noga utvalt och sammansatt. Biet, Tigern och ekorren än väldigt fina men kombinationen med den dekorerade vändplanen och bilden med fordonshindren ger en fin helhet. Åtminstone för de som känner igen sej i området ( utan att nödvändigtvis vara stammisar). Bonus med badande småfåglar och det sista av vad som blommar i trädgårdarna. Mycket sevärt!
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-11-06 11:59
Hej! Lena. Ja, det finns mycket med fina motiv i närområdet här, även om fåglar kanske inte är det som imponerar mest sommartid, brukar själv knappt gå i Tanto under sommaren, oftast är det lite för varmt och för mycket med 'grönt' enligt mig.. Gillar vinterhalvåret bättre faktiskt och gärna då med sol, dessutom ser man fåglarna bättre! Man har tidigare haft en vägbom i backen upp till toppen, dessutom förstärkt åt sidorna med stora stenar, men folk har ändå flyttat på dessa och kört i terrängen på sidan om.. Men nu flyttar man inte på dessa 'fordonshinder'.. Problemet är att det är ungdom från förorter som har åkt hit och 'missbrukar' div. olika saker, och lämnar div.skräp som tomma flaskor (metall) för lustgas och annat efter sig bl.a. Som då någon annan måste städa upp.. Har själv sett folk stå utanför bilar och röka.. och inte bara tobak då! Tack!
Hälsn!
Fin blandning av motiv, det var vackra krukor, inte många som kommer förbi där inte. Jag vann en stor kruka på 1x1x1m i en fototävling, men dessa var vackrare då den har den vanliga krukformen. Bi på blomma och fågel i bad var några jag fastnade för
Svar från ehrsa 2023-11-06 12:21
Hej! Peter. Ja, sensommaren/hösten är fin tycker jag där oktober ofta kan vara finast, men det hänger ju på vädret.. Har sett att ni drabbats mycket av regn och mulet, här har det mest varit mulet men inga mängder av regn, än.. Tittar jag på SMHI:s sajt så visar den mulet i 10 dagar framåt, möjligen med undantag för kommande söndag.. Kul med din stora kruka, är den 'vintersäker'? Dom kan vara fina utomhus! De här krukorna vet jag inte vad dom är gjorda av, men ser ut som opolerad aluminum.. eller lite silver/grå färg på 'tät' betong, jag kunde inte avgöra det, och vågade inte skrapa med nått heller.. Biet på blomman blev en extra bra bild, kul att det går att fota 'makro' även med tele på på 630 mm.. Men 300 mm. PF är verkligen ett bra objektiv! Gråsparven i badet är alltid trevligt, dom gillar ofta att bada har jag noterat.. Tack!
Hälsn!
pdahlen 2023-11-06 15:07
Krukan klarade frosten iaf, den var egentligen för stor så jag fyllde den i botten med div grenar mm, för det gick ju inte att köpa jord i påsar till den krukan. Den var otroligt tung, det var nog någon typ av betongskivor, men om jag kommer ihåg rätt så var väggarna kanske 3-4cm tjocka men tror inte den var massiv. Den fick iaf bli kvar i Kungsbacka när vi flyttade för hade man väl fyllt den krukan så gick den ingenstans
Fin samling bilder, smälter för ekorren direkt och dom blomsterbollarna blev ju riktigt fina.
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2023-11-06 12:40
Hej! Gunte. Biet på blommorna blev extra bra, fotat med tele dessutom.. sånt är kul! Slippa krypa.. Ekorren var extra fin här, den stannade upp länge och poserade istället för att hoppa iväg på staketet.. Till sist hoppade den ner i ett buskage för att gömma ekollonet, men kom upp igen via en trädstam för att återigen posera för mig, tills jag lämnade den där.. Tack!
Hälsn!
Det var mycket fynd, trädgårdssnäckan på bild 1 är ett underskattat motiv, har ett stort överskott av dem i trädgården. Avspärrningarna förstår jag, det är inte skyltar som hindrar folk, det hjälper endast med fysiska hinder är min erfarenhet. Tigern kan vara nog så farlig för de på efterföljande bilder. Ekorren pigg som vanligt, finns det hassel i lunden?
Svar från ehrsa 2023-11-06 17:05
Hej! Stefan. Ja, det finns mycket motiv här, sett över lite tid som här (1 månad) och egentligen finns det mer, men det går ju inte att blogga om allt.. Jag ser sällan snäckor som i bild 1, men jag har ju inte heller några egna odlingar där dom kanske ändå brukar vistas mest? Ja, fysiska hinder är det enda som håller bilister med 'eget' omdöme borta.. inte ens en rejäl nedfälld bom som bara kunde öppnas med rätt nyckel och som monterades för 2-3 år sen hjälpte.. Men flera krukor av den här dimensionen tycks ha fungerat, fast dom är bortflyttade nu när viss lastbilstrafik kan förekomma igen! Samtidigt är det inte lika intressant för obehöriga att åka hit den här årstiden. Katten här tar nog en del fågel och råttor här.. efter att den klöst klart här kom den till mig och ville bli klappad! 🐈‍⬛ Känner igen den, vet att jag har fotat den förut för ett par år sen på samma plats dessutom.. Ekorren var väldigt fin och poserade villigt, nästan lite av 'linslus'.. Jag har nog inte sett nån hassel som jag minns det nu, men omöjligt är det nog inte.. tror du att det är en Hasselnöt den har i munnen? Själv tyckte jag att det var ett Ekollon, Ek finns det vet jag! Tack!
Hälsn!
En samling fina bilder och varierande motiv. Kul!
Bilden på biet på blomman är min favorit här.

/Lena :-)
Svar från ehrsa 2023-11-06 19:03
Hej! Lena. Visst finns det mycket motiv egentligen, om man bara ser sig runt tillräckligt.. Inte så mycket fågel här, men det finns ju annat också.. (?) Och egentligen gillar jag vinterhalvåret bäst, när det inte är för varmt och inte för mycket löv ivägen.. Men ogillar mörkret och de gråa och korta dagarna nu, hinner knappt äta frukost sen börjar det mörkna ute, är känslan! Biet på blomman blev över förväntan här, gillar den också! Makro med tele.. Tack!
Hälsn!
Åh, så många härliga bilder. Den ena vackrare än den andra.
Stannade till lite extra vid biet, så fint !
Uppiggande att få se detta i det gråa och mörka vädret som ligger som ett lock över oss nu.
Men tiden går ju så fort, så då borde väl även november svisha förbi rätt snabbt.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2023-11-06 21:33
Hej! Ing-Marie. Tänker lite som du, dagarna och veckorna går så fort.. Man får försöka härda ut bara, känns som man ändå inte hinner göra det man vill hemma trots att man borde ha hur mycket tid som helst, eftersom man/jag inte vill vara ute hela tiden i rådande grå/regnväder! Energin känns lägre när man inte fått se blå himmel på så här lång tid.. Håller med om biet, kände när bilden togs att det blev extra bra, det lilla motljuset var perfekt och bilden behövde knappt redigeras mer än lite olika beskärningar och försiktigt 'uppskärpt'.. Kul att det också går att ta så pass bra 'makro' bild även med ett 300 tele + TC 1,4 ! Tack!
Hälsn!