Att spegla det jag gillar.

Tornseglarna i mitt närområde..

***

De finns ju här varje dag, om det inte regnar så klart.. Här är en 'Youtubevideo' hopklippt av några olika sekvenser på hur det ofta ser ut, filmat från min balkong på fri hand med en Iphone 12. Klicka gärna på 'Youtubeloggan' och sedan på 'HD' kvalitet och helskärm för bästa visning.. videon är på 5:30 min.

**

Här följer också några foton som beskriver hur det oftast går till, tagna från mitt 'gömsle' på Södermalm i Stockholm.. här fotat med Nikon Z50 + Z DX 16-50 mm. med ett förinställt/gissat fokusavstånd och då med 'AF-M' inställt på kameran, sen är det bara att grovsikta (gissa) så gott det går med kameran i högerhanden..

             

**

     

Tack för mig!

Inlagt 2023-07-03 19:11 | Läst 501 ggr. | Permalink
Ja, det går verkligen blixtsnabbt förbi på nära håll i filmen, filmat efter kl 22? Vad är det för två torn som renoveras? i bakgrunden. Gäller att passa på denna korta period, blev flera riktigt fina bilder.
Svar från ehrsa 2023-07-04 11:49
Hej! Kvällsvideorna här är filmat vid c:a 21:30 tiden eller en stund efter, sen försvinner solen bakom fastigheterna åt det hållet..Och visst går det snabbt minst sagt! När dom flyger förbi i grupp så går det i c:a 100 km./tim.. har jag läst mig till! Ibland kan dom göra en hastig neddykning om dom är på lite höjd, då kan det gå i 200 km./tim. har jag också läst och det ser man verkligen, plötsligt ökar farten ännu mer.. Ofta passerar dom så nära som bara 1 m. ifrån balkongen med fart, vilken kameras AF skulle hinna med det? Därför använder jag mig av förinställt AF-M, lite nedbländat så att det blir skarpt från 2-5 m. om jag hinner trycka på avtryckaren, vilket jag inte alltid hinner.. Kan ofta höra att dom är på gång men vet inte om dom kommer från vänster eller höger.. Då missar man ofta helt att få nån bild, det går för fort! Kul i alla fall att det går att 'filma' dom enkelt med mobilen, är rätt ny på 'sånt', men nu vet jag hur man kan få in en video i en blogg och även hur man kan klippa ihop flera videoklipp..

Kyrktornen åt NV från mig är Högalidskyrkans torn. Kyrkan håller på att nästan totalrenoveras sen ett par år tilbaks, tror att det är bara tornen kvar nu. Taken har tydligen läckt vatten bl.a.. Kyrkan invigdes 1923, tornen är 84 meter höga.. Arne Weise och Stieg Larsson (millenium böckerna) är tydligen begravda där bl.a.. Tack! Stefan.
Hälsn!

https://www.svenskakyrkan.se/hogalid/hogalidskyrkans-renovering
https://www.svenskakyrkan.se/hogalid/filmer-om-renoveringen
Riktigt fina bilder på dom. Vi har också tornseglare som flyger vid vårt hus, men jag har inte lyckats få så fina bilder. //Mari
Svar från ehrsa 2023-07-04 12:10
Hej! Ja, dom är inte lätta att fotografera.. Det vanligaste blir väl oftast med tele på håll mot blå himmel.. Inte alltid så kul kanske, jag har turen att dom passerar min balkong nära med stor regelbundenhet under hela sommaren, så jag har lärt mig att det fungerar bäst med en 'vidvinkel' och ett förinställt fokusavstånd som man får gissa sig till att dom tänker passera på.. ibland lyckas det och resten får man slänga! Inga av mina kameror hinner fokusera, och hinna titta i sökaren är bara att glömma.. Det går för fort och dom passerar för nära! Men kul är det, och några bilder blir alltid bra sett över tid.. Nu är det 'halvtid' för Tornseglarna innan dom försvinner under andra veckan i augusti, och det blir så oväntat tyst.. Kul att du också har Tornseglare, de är glädjespridare och verkar vara livsnjutare! Tack! Mari.
Hälsn!
Kul ned alla bilder i varierat ljus och olika bakgrunder. Härnere ser jag på sin höjd ett par,tre stycken högt uppe som mest.Vid Bläse på Gotland var det precis tvärt om, massor överallt och swichade förbi en på låg höjd, hördes som man blev beskjuten med alla vinande ljud. Lyckades fånga några få på bild men inga höjdarbilder.
Fanns nog gott om mat eftersom det är nära stranden.
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2023-07-04 12:49
Hej! Visst är dom fantastiska dessa fåglar, och undan går det.. Hör också deras 'vingbrus/ljud' när dom passerar nära min balkong.. inte bara skriandet då, utan det är fartvinden som hörs även för mig! Det är lite skillnad jämfört med ugglor som ofta flyger helt ljudlöst med hjälp av nån extra 'konstruktion' på sina fjädrar.. Bilder på Tornseglare blir ju oftast med tele på lite håll och troligen 'blå himmel'.. man får acceptera det! Jag har ju turen att ha dom synnerligen nära hela sommaren, då får man tänka annorlunda.. t.ex. vidvinkel istället! Sett över tid så blir det ändå en del bra bilder, men det hänger ofta på om man får med en fin bakgrund eller inte.. Gärna 'busmoln' eller vackra 'sommarmoln' eller rött kvällsljus.. som det varit dåligt med hittills denna sommar, vädret har varit för fint..

Tyckte det kunde bli bra med en 'video' så här som visar hur snabbt och nära dom passerar, och mobilen tycks funka bra även till detta! Jag är dock lite 'ny' på att klippa ihop flera korta sekvenser så här men det gick ju, och det var via Windows 11 och dess egna program.. Konto på Youtube hade jag redan sen ett par årtionden tillbaks upptäckte jag i vintras.. från den tiden jag åkte mycket långfärdsskridskor bl.a.. Men det är historia nu! Tack! Gunte.
Hälsn!
Du sitter verkligen på första parkett för denna flyguppvisning och det ser väldigt mysigt ut på din balkong med blommorna. Du har kommit fram till en teknik som fungerar och visar alltid toppenbilder på tornseglarna i stadsmiljö. Kul med filmen, de sveper förbi i en sanslös hastighet. Jag har inte testat att fota dem ännu.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-07-04 13:12
Hej! Ja, jag tyckte det kunde bli bra att få med en video som visar hur nära och hur snabbt 'mina' Tornseglare passerar här.. Det är enklare då att förstå hur knepigt det kan vara att ändå få bra bilder på dom, men tack vare att dom finns här i stort sett varje dag hela sommaren, och att dom upprepar sig med sina 'rundor' förbi här, så blir det ju ändå en hel del tillfällen att fota dom.. Ibland är det som att nån individ stannar upp nån mikrosekund för att titta på mig, innan dom drar vidare.. eller låter sig falla neråt.. Kanske känner nån igen mig? Tror din kamera hinner få fokus om du är en bit ifrån dom med tele, då funkar AF även för mig men bilden får antagligen ett begränsat utsnitt av bakgrunden, men kan bli ett fint 'porträtt'! Du får testa! Tack! Lena. Hälsn!
Strålande bilder och utmärkt video! Singelbilderna är alldeles utmärkta, både tekniskt och bildmässigt, fint också med varierande ljusförhållanden och olika bildvinklar. Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2023-07-04 13:20
Hej! Ja, lite kul att få med en 'videosekvens' så här, och att även mobilen duger bra till detta! Och nu kan jag också klippa ihop olika videosekvenser, där dessa gjordes med Windows 11 och dess 'program', och Youtubekonto hade jag redan sedan ett par årtionden upptäckte jag i vintras! Kul att visa hur knepigt det är att fota Tornseglare även när dom passerar nära, eller kanske just därför.. allt går ju så snabbt! Tack! Björn.
Hälsn!
Det går otroligt fort på videon, men det går troligen lika fort i verkligheten. Fina bilder särskilt de i solnedgången. Har inte sett några tornseglare i år, förra året hade jag en fotosession i någon timma med ett antal. Kanske stannar de till på vägen tillbaka?
Svar från ehrsa 2023-07-04 22:04
Hej! Ja, visst flyger dom verkligen snabbt.. Den känslan förstärks nog en del av att videon filmades mestadels med 'vidvinkelobjetivet' 2 mm. brännvidd på mobilen, men man ser också att jag ibland växlar till 'normalen' 4 mm. brännvidd och sen tillbaks till 2 mm. under pågående filmning, vilket tydligen gick bra det också.. Men jag tror att dom känns extra snabba när dom samtidigt kommer nära då, men ofta är dom faktiskt uppe i 100 km./tim. när dom passerar nån meter utanför balkongen, det har jag läst mig till och jag tror dom som skrivit detta.. Undra på att inte AF hinner med, eller att man inte hinner titta i sökaren, eller ens trycka på avtryckaren! Men jag får rätt många chanser under en sommar så några bilder blir också bra! Hoppas på lite fler röda solnedgångsbilder framöver där dom är med, vädret har varit för fint för såna moln en längre tid nu, men det ändrar sig säkert..(?) Tycker mig ha sett att Tornseglarna inte alltid stressar söderut i augusti, troligen beroende på vädret och då antalet insekter i luften.. Dom behöver tillräckligt med 'flygbränsle' varje dag! Tack! Peter. Hälsn!
Kul att få se en film som visar hur fort de swischar förbi.

Du skriver att de inte kommer om det regnar, vad gör en tornseglare då? Flyger på molnfri höjd, eller sitter de och latar sig någonstans?
Svar från ehrsa 2023-07-04 22:35
Hej! Ja, jag tyckte det skulle vara kul att visa hur nära och hur snabbt dom faktiskt passerar min balkong.. Det är ett riktigt 'sommarnöje' att ha dom här varje sommar, riktiga 'glädjespridare'! Dom är en utmaning att fota och få 'bra' stilbilder på, och det är ju hastigheten som ställer till det.. visst, man kan ju använda ett tele och fota nån längre bort.. Men då kan det ofta bli lite trist bakgrund med mestadels blå himmel..

Tornseglare är väldigt speciella jämfört med andra fåglar, dom flyger hela tiden dygnet runt, utom nu när dom är här och häckar och ruvar på sina lagda ägg.. När dom sen lämnar bona för gott (andra veckan i augusti just här) så är dom i luften hela tiden tills dom kommer tillbaks hit c:a 20:e maj nästa år, och har inte landat under tiden.. dom gör 'allt' flygandes, även sover! När det kommer ett lågtryck med mycket regn så kan dom t.o.m. lämna Sverige under några dagar tills regnandet upphört.. Deras ungar i bona har också en förmåga att kunna gå in i nån slags dvala i kanske en vecka och klarar sig utan mat då.. tills föräldrarna förhoppningsvis kommer tillbaks! Deras flygförmåga och uthållighet hänger till 100% på att det hela tiden finns tillräckligt med insekter (flygbränsle) i luften som dom kan äta eller ta med sig till boet.. En Tornseglare kan inte komma upp i luften från plan mark, den måste i så fall kunna släpa sig fram till något som den kan klättra upp på med sina små fötter och klor, vilket dom kan om möjligheten bara finns.. För några år sen hörde jag nått prassla ute på balkongen, vilket var en Tornseglare (kanske en unge?) som hamnade på balkongens golv men hade inget att klättra på.. Den fick jag ta liggandes i ena handen som jag sen 'öppnade' utanför balkongräcket, där den då hasade sig framåt och flög iväg som om den inte har gjort något annat.. och jag vet inte om det var en unge som försökte ta sin första flygtur.. kanske var det så? Tack! Anders.
Hälsn!
Trevligt att få se "årets upplaga" av dina tornseglare. Det är onekligen en utmaning att få dessa snabbflygare på bild men du lyckas mycket bra. Och vilken prunkande balkong du har! Underbar!
Jag har också glädjen att tornseglare som grannar, de häckar under taket på huset mittemot. Det är en f.d. militärförläggning så det är ett mycket långt hus med många "lägenheter" för fåglarna.
Tyvärr kan jag inte fotografera från min balkong, vilket hade varit perfekt. Emellertid bor jag tillsammans med två katter och har hägnat in balkongen så att den är som en stor bur och gallren hindrar fotografering. men jag kan i alla fall njuta av att se och höra mina omtyckta grannar när de tjutande far omkring.
Hälsningar Christina
Svar från ehrsa 2023-07-04 23:03
Hej! Ja det blev fint med en video så här som visar hur nära och snabbt dom passerar förbi här, och det blir troligen lättare att förstå hur knepiga dom faktiskt är att fotografera på ett bra sätt.. Man får testa lite olika metoder.. Tack! Ja, växtligheten på balkongen känns viktig, inte minst för att med hjälp också av markisen försöka hålla den starka solen borta en del.. Västläge med kvällssol är extra fint men ger ofta också lite för mycket sol på eftermiddagarna, det räcker inte ens att vattna rejält.. solen kan ändå ta död på en del växter, men det är ändå som ett extra rum den här årstiden!

Vad roligt att du också har Tornseglare hos dig! Här är det plåttak med några slags rektangulära ventilationstrummor straxt under plåtkanten och med viss regelbundet avstånd emellan, där Tornseglarna har hittat en lämplig häckningsplats genom åren, det är man tacksam för! Ser fram mot 20:e maj varje år, som brukar vara vanligaste datumet som dom kommer, men i år kom dom 1 dag tidigare, det hade varit bra väder i två veckor innan så det fanns tillräckligt med insekter i luften då.. Tack! Christina.
Hälsn!
Snabba rackare det där. Kul att få se både film och bilder.
Ser mysigt ut på din balkong.
Har några som sveper förbi här också men inte speciellt fotovänliga. Några har väl fastnat på bild men det blir ju på långt håll.
Förra året så hade dom bo vid min kompis sommarställe, då blev det i alla fall några närbilder
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2023-07-05 11:53
Hej! Dom är verkligen snabba.. Ville med videon visa hur fort det går och hur nära dom verkligen passerar.. Det går ofta i 100 km./tim. och dom kan passera så nära som 1 m. från balkongräcket, man hör t.o.m. ett vindbrus från deras vingar i den farten och om dom är flera.. Hur skulle en kamera hinna med detta med AF..? Kanske kan nån 'nyare' hinna det, men jag är skeptisk.. Eller hur skulle man ens hinna titta via sökaren, ofta hinner jag inte ens med att trycka på avtryckaren i tid, och fågeln kanske sedan bara syns till hälften utefter vänstra sidan i den tagna bilden om dom kommit in från höger.. för att man inte hinner med! 'Räddningen' är att fota med 'nära på' en vidvinkel och använda sig av ett förinställt fokus via AF-M, sen beror det på hur snabb jag är på avtryckaren, och det går väl 'så där'.. Men eftersom jag har dom här hela sommaren så får jag ändå många chanser! Just nu 'svirrar' dom runt här kring sina boplatser, efter att knappt ha varit här under de regndagar som varit.. nu är det nästan bara blå himmel här, det gillar dom! Kul att det funkar med video även från mobilen, är rätt ny på detta, men det funkade att klippa ihop några sekvenser med ett program som finns via Windows 11. Det fanns även ett snäpp högre kvalitetsval, men minns inte nu om det var i Windowsprogrammet eller om det var i Youtube inmatningen.. Minns att jag tyckte att det skulle ha blivit för stort i 'megabittar'..

Ja, jag gillar blommor/växter så jag försöker hålla balkongen fin där växterna även ingår ihop med markisen som ett system för att hålla solen borta lagom mycket! Solen är 'tuff' och skoningslös här på eftermiddagarna även mot växterna här.. Gissar att din 'kompis' kanske är Lena K.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Kul att se och att de även finns i stora staden. För mig sommarfågel nr 1 liksom storspoven är min absoluta vårfågel.
Här hemma flyger det mellan 5-10 stycken. Full fart och in under takplåten på lagårn där de häckar. jag fattar inte hur de kan hitta och pricka rätt i denna fart. Märkligt också att de inte blir stekta när solen ligger på. Men det verkar funka.
/Lena :)
Svar från ehrsa 2023-07-06 14:00
Hej!, där det finns boplatser där finns det också Tornseglare är känslan.. Tror också att jag har c:a 10 individer här.. Dom är ju så rörliga hela tiden så deras 'jaktmarker' kanske ändå är någon annanstans, dom kan ju ibland vara borta en kvart eller mer, sen kommer dom farandes i grupp och flyger runt här i några minuter, och in under takplåten för att straxt efter försvinna igen.. Men under kvällarna kan dom vara här mest hela tiden, tills det är nära på mörkt!

Det är likadant för mig, Tornseglarna är den 'absoluta' sommarfågeln.. Dom bestämmer när det har blivit sommar annars kommer dom inte.. det finns inte tillräckligt med insekter i luften om det inte är sommar när dom anländer! Här är det ofta i slutet på andra veckan i augusti som dom sedan försvinner.. och väldigt ofta kan man också då ana att hösten närmar sig allmänt! Hela sommaren far dom också runt och 'skriar' här till skillnad mot andra fåglar som redan nu mestadels har tystnat, men inte Tornseglarna dom 'skriar' fortfarande.. och fortsätter så! Förstår att Storspov är den absoluta vårfågeln med sitt fantastiska läte, det är magiskt men hörs och ses aldrig här..

Upptäckte för några år sen att Tornseglarna verkar 'ta med' sig (skopar) vatten i 'krävan' som dom tar med sig hem till boet när det är extra varmt en tid, och de jag fotade (i länken) gjorde så bara när det var varmare än +25°, och dom kom oftast i grupp varje kvart eller halvtimme, sen plötsligt så var alla borta tills dom åter kom tillbaks.. det kan också vara olika 'grupper' som i princip avlöste varann, som jag såg.. Tack! Lena.
Hälsn!

Länk: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/hur-slacker-tornseglare-sin-torst.htm
Läckra bilder Jan. Gillar ju hur du fått med den fina balkongen också med alla växter. Du ser ut att bo fint där uppe med fin utsikt :)
Tornseglarna är riktigt granna fåglar. Jättefint fotograferat i en annorlunda miljö som man inte är så van vid att se "foton" ifrån :)
Fin film också. Du har inte testat att ställa systemkameran på ett stativ, rikta den uppåt. Ställa in fokusen manuellt och filma i slowmotion? Det hade vart coolt med en tornseglare som swischade förbi ovanför i det blå i slowmotion.
Svar från ehrsa 2023-07-07 13:47
Hej! Ja, min balkong är min 'Ghillie' som jag håller på att odla upp..🌿🌴 Eftermiddagar och kvällar är ofta väldigt fina där, men växterna är också delvis ett skydd ihop med markisen mot den starka solen.. den är 'skoningslös' även mot många växter mitt på dagen, utan markisen så dör ofta många växter, det hjälper inte att vattna..

Kände att jag skulle prova 'mobilens' (Iphone 12) videofunktion på Tornseglarna, vet ju att den är väldigt bra på 'panoraman' men också vanliga bilder, testade videofunktionen också i vintras vid 'nyårskvällen' med allt smällande här: https://www.youtube.com/shorts/o6x1nHgRf4w

Det vore kul att kunna visa hur nära och hur snabbt fåglarna passerar min balkong regelbundet och att det inte bara är 'fejk' var tanken med videon här.. Som 'okunnig filmare' via mobilen så gick det över förväntan, då när jag även vid första försöket lyckades 'klippa ihop' flera videosnuttar här i nått Windows 11 program, som redan fanns på datorn, och det gick också fint att exportera det till Youtube också, där jag redan hade ett konto sen ett par årtionden tillbaks.. Kunde även i 'Windowsprogrammet' (tror jag) ha valt ännu ett snäpp högre kvalitet, men tyckte att det blev för många 'megabittar'.. (4K istället för HD), men jag behöver 'undersöka' mer om detta helt klart! Mobilen tycks också ha nån slags 'stabilitetsprogram' som drar igång när man väljer video! Det blir inga skakningar alls i den färdiga videon när man kollar, trots filmning på fri hand.. Det är extra bra! Tittar man på videon här 2:20 min. in så ser man ju hur ryckigt de enstaka exponeringen visas, och väljer man då att se den sekvensen i hastigheten 0,25 som går att välja i 'HD val menyn' så blir det ännu tydligare att det 'saknas' många bilder för att kunna visa ett jämnt 'slowmotionflöde'.. Vet inte (än) om mobilen har en 'slowmotionfunktion', annars så ska jag kolla lite vad mina kameror har att erbjuda.. Har i stort sett aldrig filmat med dom, gillar stillbilder så mycket mer.. Så tanken med 'slowmotion' video har jag haft, för att få bort 'ryckigheten' som även ses i 'normal' videohastighet här, där det 'ryckiga' visar just att fåglarna hinner så långt med deras fart i de enstaka exponeringarna som sker väldigt nära dessutom..

Vi får se vad som händer framöver, senaste veckan har Tornseglarna inte varit så regelbundna med sina förbiflygningar här, och det beror ju på det ostadiga vädret som varit nu, och verkar fortsätta lite så, även om helgen ser lite bättre ut.. de är ju 'sommarfåglar' och gillar inte busigt väder.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Svar från ehrsa 2023-07-07 16:57
Glömde nämna att deras läte/skriande blev extra spännande när man kör videon i hastigheten 0,25 istället för 1,0 och har då ingen 'ryckighet' i ljudflödet alls.. höj ljudet vid 2:20 min. in i videon om du provar det.. Hälsn!