Att spegla det jag gillar.

Snart kommer dom..

*** 

Tornseglarna.. om våren nu blir varmare framöver så är dom kanske här om lite drygt 2 veckor, annars kan det nog ta drygt 3 veckor, det måste ju finnas bra med insekter i luften eftersom dom har flugit ända sedan i augusti förra året, konstant.. Dom vill ju inte svälta!

Kanske även 'älvorna' här visar upp sig lika fint som dom gjorde i mitten på juli förra året, fotat från min balkong, och det finns fåglar även i dessa bilder även om dom är små..

**

Snart börjar föreställningen.. hela sommaren fram till mitten på augusti..

De här bilderna är de första redigerade från förra årets sommar 'med' Tornseglarna.. Och förra året endast fotat med Nikon D750 & D800E. Bilderna ovan fotat med D800E + Nikon F 14 - 24 mm.          Tack för mig!

Inlagt 2023-05-03 13:00 | Läst 984 ggr. | Permalink
Har tornseglarna minskat där? Åtminstone hos oss (vid finska sydkusten) verkar de ha minskat. Vi flyttade in i huset för dryga tjugo år sedan och då hade vi fem, sex par i våra holkar. Nu har vi inte haft ett enda par på några år trots fler holkar. Det här är ju inte nån djupar vetenskaplit undersökning, kan förstås vara en slump att de undviker oss av nån orsak, men man undrar.

Tommy S
Svar från ehrsa 2023-05-03 14:23
Hej! Intressant.. Får nog svara ja lite på om dom har minskat, tyvärr! När dom kommer farandes som i sista bilden, så är känslan att dom blivit lite färre.. Ofta numera ungefär den mängd som ses i sista bilden, för några år sen är 'känslan' att dom kanske ofta var dubbelt så många, men det är bara en känsla än så länge! Jag/man vet ju att många arter 'fluktuerar' enligt ett visst mönster som kanske är 'flerårigt', kanske har de 'toppar och dalar' i populationer som sträcker sig över 5 - 10 - 20 år, vem vet? Inte jag i alla fall.. Hoppas att det inte har att göra med förändrat klimat.. Kanske har 'övervintringsområdena' försämrats så att de är färre som kommer tillbaks för att häcka..? Vi får hålla 'span' på detta! Här häckar dom under takplåten på fastigheterna du ser i bilden, jag har två häckningar 1,5 m. ovanför mina fönster och balkong här, och hittills så använder dom bägge, men en flitigt använd plats i fastigheten mittemot användes inte längre förra sommaren.. okänt varför? Tack för info Tommy! Hälsn!
Ja, det är den bästa tiden när de är här, riktig sommar. Har inte sett dem ännu. Läckra himmelsbilder!
Svar från ehrsa 2023-05-04 13:23
Hej! Ja, det är alltid Tornseglarna som 'bestämmer' när det är sommar.. (inte SMHI) och ingen annan! Dom kommer inte hit om det inte har blivit sommar.. Kommer det ett längre/större lågtryck så kan dom t.o.m. lämna landet under en period.. Eventuella ungar kan gå in i nån sorts dvala då, och klara sig i nån enstaka vecka har jag läst.. Du ser dom troligen 1 vecka innan dom dyker upp här, beroende på vädret så klart, dom kan ju 'vända' söderöver även från din position om det är 'busväder' mer norröver, sen håller dom på sådär fram och tillbaks om vädret är instabilt.. De där 'natt/kvälls' lysande molnen var fantastiska! Hade glömt dom bland förra årets skörd av Tornseglarbilder.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Vibybo 2023-05-04 14:20
Har också läst att de kan gå i dvala, kanske en lightvariant av Linnés uppfattning att svalor övervintrade på botten av sjöar?
Jo det blir trevligt, jag hade en tävling med ett antal tornseglare förra våren, det var en utmaning de flög på en 1-3m över en damm och mig som ett rundningsmärke. Det var nog de som vann, kommer inte ihåg resultatet men kanske fick jag ut 10%, men tar man många bilder så blir det iaf några. Fina bilder i stadsmiljön
Svar från ehrsa 2023-05-04 13:32
He he, har också suttit och fotat Tornseglare över en damm som med viss regelbundenhet gick ner och 'skopade' vatten som troligen tog med sig till ungarna i boet.. Det hände alltid när det var perioder med +25°/+30°, jag var också ett rundningsmärke där.. Med många exponeringar så fick man ändå en handfull bilder som var ok! Tack! Peter Hälsn!

länk: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/3205408.htm?set=mp
Fina bilder som vanligt från dig! Fortfarande är de ganska kalla nätter med lokal frost långt ner i Götaland, kanske dröjer dom lite. Dom nattlysande molnen har inget med solaktiviteten att göra så dom är svårförutbestämda. Ser fram mot nya unika tornseglarbilder, hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2023-05-04 13:42
Hej! Ja, det är fortsatt kyligt den här våren.. Men sommaren kan ju komma fort vet man ju! Som en stabil bekräftelse på att det blivit sommar är Tornseglarnas ankomst oslagbar! Dom kommer inte om det inte finns tillräckligt med insekter, och det finns det inte om det varit för kyligt.. 'Mediandatum' på fåglarnas ankomst här i Stockholm har varit 20:e maj, sen har de ibland kommit 3 dagar tidigare eller 3 dagar senare beroende på om våren varit kall eller varm, detta sett under 'c:a' en 10 års period. Ja, de här extra fina molnen på kvällshimlen här bara 'dök upp' plötsligt.. och passerade österut rakt över mig.. Hade glömt dom men fick syn på dom nu när jag kollade på en massa Tornseglarbilder från förra året! Känslan av 'älvor' var påtaglig där och då! Tack! Björn.
Hälsn!
Så läckra moln du visar på de två första bilderna. Jag inväntar tornseglarna och att få testa att fånga dem med nya kameran.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-05-04 13:56
Hej! Visst var dom fantastiska dessa moln som plötsligt dök upp från väst efter att solen gått ner! Kan nog räknas in till 'nattlysande moln' som också såg ut att vara extra högt upp minns jag, men själva bilderna hade jag egentligen glömt.. Fick syn på dom när jag nu börjat kolla på förra årets 'skörd' av Tornseglarbilder! Det tar alltid en viss tid.. Med ett tele och fåglarna en bit bort går det hyfsat att fota även Tornseglare för mig.. Det svåra är att hinna fota när dom passerar nära.. Och att hinna med att hålla dom kvar i 'sökaren'! Här passerar dom ofta balkongen 1-3 m. ifrån i 100 km./tim. När dom ibland gör 'neddykningar' (på håll) så är dom uppe i 200 km./tim.. har jag läst! Kul är dom i alla fall och en fin eftermiddags/kvälls underhållning.. Tack! Lena. Hälsn!
Snygga kvällsbilder med molnen och dina tornseglare gör sig fint utanför balkongen
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2023-05-04 14:03
Hej! Ja, de här kvällsbilderna på molnen här känns rätt unika! Har nog aldrig sett så fina som dessa förut.. Precis som en dansande 'Älva'.. Dom kom från väst och drog österut rakt över mig här! Det är ofta väldigt fint och en bra utsikt mot kvällshimlen som här.. Det bjuds på många motiv sett över tid! Nu får jag fortsätta redigera med förra årets Tornseglarbilder framöver, det finns en del att gå igenom och kanske göra ett par bloggar av.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Trevliga bilder! Ser fram emot årets seglare från dig.
Längtar till sommar nu.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2023-05-05 13:03
Hej! Ja, nu får man snart börja spana lite.. Ser ut som vi kommer in i ett lite varmare väder nästa vecka och håller det i sig kanske dom kommer den 20:e maj! Men är det kallare väder på gång efter nästa vecka då kan man ju börja undra om dom inte blir lite försenade.. Kul att följa i alla fall, och att när våren är 'normal' så är det 20:e maj som jag ser dom! Dom är så tydliga med att det är just dom som bor här och flyger rundor på lägre höjd så som dom brukar göra under sommaren.. Sen har det hänt att jag sett Tornseglare några dagar tidigare, men då individer som fortsatt längre norrut, ofta på lite högre höjd då.. Kommer Tornseglarna så vet man alltid att det är sommar.. dom bestämmer! Tack! Johnny.
Hälsn!
Vilka härliga bilder på molnen och tornseglarna.
Ja snart är dom här och då är det sommar. (hoppas jag)

/Lena :)
Svar från ehrsa 2023-05-05 13:12
Hej! Visst är 'älvan' fin här som plötsligt dök upp på kvällshimlen.. det finns även Tornseglare där men knappt synliga! Tornseglarna bestämmer varje år när det blivit sommar.. annars kommer dom inte! Det finns för lite flygande insekter om dom är sena.. Tycker det är 'befriande' när Tornseglarna är här, då vet man att alla andra arter också har kommit, och man kan slappna av.. dom är alltid 'sist' vad jag vet! Tack! Lena.
Hälsn!
Härligt med alla vårtecken !
Vackra molnbilder.
Men här går det långsamt, bra det också men -6 i natt är väl att ta i.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2023-05-05 13:24
Hej! Molnbilderna hade jag glömt.. Jag 'rotar' just nu i Tornseglarbilder från förra sommaren och hittade dom där, har inte haft tid/ork (pensionär du vet..) att göra det förrän nu när dom snart är 'aktuella' här igen.. Det kan nog bli ett par bloggar framöver med Tornseglare fast 1 år försenade då.. Har ju lyxen att ha dom här dagligen med sina hiskeliga förbiflygningar när dom väl dykt upp.. Som är imponerande att se! Ibland är dom så nära att jag hör 'vindbruset' som uppstår från vingarna när dom sätter fart.. -6° är för kallt och ingen vidare vår, ska åka in till 'IKEA-city' och köpa mig en 'Guldpalm' straxt för balkongen, som ett delvis solskydd på sidan om markisen, men också för att den 'prasslar' så fint när det blåser, även när den har vissnat i höst.. lite som Asplöv! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Plötsligt händer det som nån har sagt :) Häftiga förstabilder..
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2023-05-05 19:10
Hej! Ja, och plötsligt har man glömt bilderna också.. Det hade jag gjort med 'älvan' här.. Dom fanns i mapp ihop med oredigerade Tornseglare.. tagna lite senare på kvällen när det redan börjat mörkna.. Då dök dom upp 'älvorna'.. en i alla fall! Förmodligen låg kameran kvar där från tidigare (på kvällen) 'Tornseglarfotande'.. Det är ofta på kvällarna det blir bäst bilder på Tornseglarna, och då gärna med en dramatisk solnedgång i bakgrunden.. Ofta ligger kameran beredd där ute halva dagarna och är bara att greppa och trycka på avtryckaren.. den tiden kommer snart nu! Det verkar bli varmare här nästa vecka nu, hoppas det stämmer.. Tack! Gunte.
Hälsn!