Att spegla det jag gillar.

Närområdet i höstperspektiv.. betyg: 🍁🍁🍁

***

Hösten i mitt 'närområde' (Tantolunden och dess närhet på Södermalm i Stockholm) har varit ovanligt fin och varm, dessutom rejält nederbördsfattig.. hittills! Det har varit lätt att stå ut med.. Bilderna här under är tagna från andra halvan av okt. och framåt, och fotade med Nikon Z50 + F 80-400 mm. för 'ögonblicksbilder'.. & Iphone 12 mera för 'överblicksbilder'..

Varning‼️ Många bilder.. ⚠️

För vissa 'koloniägare' har hösten kanske ändå varit väl svår.. kanske grödorna torkade bort.. Bilderna talar för sig själv!

 

**

Här brukar min promenad i mitt 'närområde' börja, ett stenkast från där jag bor nära vandrarhemmet/hotellet 'Zinken'.

   

**

En sen 'Amiral' i fint skick..

 

**

Vidare förbi en hel del ytterligare kolonilotter..

         

**

Snart uppe vid 'toppen'..

**

Där det finns ett par fågelmatningar vid en av kolonistugorna..

       

**

Nötskrikorna visar sig fint och är inte så skygga..

           

**

Bilder nära och vid 'toppen' på Tantoberget..

**

180° panorama sett från 'toppen/vändplanen och norrut.. här uppe ser man ofta Kråkor busa med varann, men också en och annan hök som drar förbi!

          

     

**

Södra sidan av berget där solen lyser längst på eftermiddagarna, med Liljeholmskajen på andra sidan viken..

       

**

Och nere vid Tantobadet vid Årstaviken så tycks 'Mandarinerna' inrätta sig för en 3:e vinter bland alla Gräsänderna där..

       

**

Avslutar med senaste Sidensvansarna som upptäcktes 40 m. från fastigheten jag bor i innan helgen, käkandes Rönnbär ihop med Björktrastar. Dom var här även för c:a 3 veckor sen, det känns bra!

 

Tack för mig!

Inlagt 2022-11-14 22:19 | Läst 574 ggr. | Permalink
Imponerade artrikedom, ser ut som det är lika mycket kvar uppe i Stockholm som nere i Skåne. En amiralfjäril var det länge sedan jag såg. Vackert med nötskrika och sidensvansarna också. Kul att det fortfarande är så mycket att fotografera. Fina bilder
Svar från ehrsa 2022-11-16 11:59
Hej! Ja, det finns hyfsat med arter här även 'vintertid', men det blir några andra arter nu jämfört med sommaren och det är bara trevligt! Gillar den här årstiden när löven blåst bort och man ser allt så mycket bättre.. Sommaren är rätt tråkig med allt det gröna och fåglarna kanske man mest hör men inte ser! Amiralen var jättefin, jag såg den flyga runt där med blotta ögat, men såg inte att det var en Amiral förrän hemma vid datorn.. Trodde jag hade missat fjärilen helt, men det blev ju riktigt bra! Nötskrikorna är lite av favoriter, det händer alltid nått där dom är, och ofta kan dom vara väldigt orädda eftersom dom troligen är ganska vana vid folk.. Trodde Sidensvansarna försvunnit helt efter sitt första besök här för ett par veckor sen, men troligen så är det ett nytt 'gäng' som visade sig här återigen! Det finns fortfarande bra med äpplen här i alla fall.. Och parkänderna 'Mandarinand' är säkert kvar här hela vintern.. Förra vintern hade jag dom till att testa '3D' funktionen på mina kameror när dom ibland simmade tätt ihop med en massa Gräsänder, och det klarade 'AF 3D' fokus rätt så bra, att hålla kvar fokus på istället för att fastna på nån av alla Gräsänder som simmade tätt intill..

Det är en bra årstid att fota i nu tycker jag, om solen är framme.. Det låga ljuset, motljuset, osv.. Men dagarna är alldeles för korta det är det stora problemet.. Jag hinner ofta inte mer än gå i mitt 'närområde' sen är det mörkt.. Kul också att se hur bra panoraman som min mobil Iphone 12 levererar! Tycker de 'livar upp' en annars kanske tråkig blogg rätt så mycket.. Det blir trist med bara 'närbilder' i en blogg! Nu kan jag ha valfritt tele på min enda kamera, att bära.. Mobilen tar sen fullt användbara och riktigt bra översiktsbilder i egen vald 'panoramabredd', som visar fint hur det ser ut där 'närbilderna' togs.. Gärna mer sånt i bloggarna! Tack! Peter.
Hälsn!
Fina bilder från Tanto och en enorm variation i både bildutsnitt, motiv och färgpalett. Det är snyggt med panoramabilderna lite här och där, speciellt den från södra sidan. Nötskrikan är fin och den ser jag sällan, skygga är det också men kanske inte här. Gillar också kråkornas lek på toppen. Mycket färger i Tanto och förvånansvärt mycket blommor fortfarande. Men det har ju varit varmt så jag kanske inte ska vara så överraskad.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2022-11-16 12:32
Hej! Ja bildutsnitten får gärna variera rejält tycker jag! En blogg kan bli rätt så tråkig när det bara är närbilder på allt tycker jag! Jag vill gärna ha översiktsbilder/panoraman i olika bredd med i en blogg också, det tillför så mycket för att bättre se hur/var närbilderna togs.. Även gömslebilder borde också alltid ha 'översiktsbilder' med.. Testa att ta panoraman med din mobil, och ta in dom i datorn och kolla kvaliteten på dom, min mobil överraskade mig med sina färdiga JPG bilder! Kvaliteten räcker till för att även beskäras i önskad mindre bredd än 'originalpanoramats' bredd, pixlarna både 'räcker och blir över'.. Och går att bildredigera som vanligt, men har inte lika mycket bildinfo som en RAW-fil så klart, men fullt tillräckligt! Vissa mobiler har väl RAW-filer i 'inställningar', jag har inte det men behöver inte heller det har jag märkt nu.. Jag har ändå oftast minskat ner det blåa/cyan som varit lite för mycket av i mina panoramabilder vid redigeringen, och det är ju enkelt!

Nötskrikorna här (2 st.) ser jag under hela vinterhalvåret och sällan under sommartiden.. Dom har alltid varit ganska orädda här, till skillnad mot ute i en skog.. Fick en gång en lätt 'dask' på huvet av en vinge när en Nötskrika här kom flygande bakifrån med ett stort 'matmaterial' (troligen stort vitt brödbit) där brödet skymde det vänstra ögat så den flög in i mig.. Den landade i ett träd straxt efter och tittade på mig, som om den bad om ursäkt.. Kråkorna är alltid kul här.. Här var det som ett par, som flög tätt ihop.. Jättefint! Tack! Lena.
Hälsn!
En mycket fin välgjord serie med Stockholm ur sin vackraste sida. Blev förvånad över fjärilen, och ekorren verkar provocera mesar och sparvar. Här är allt från stort till smått, på marken och i luften.
Svar från ehrsa 2022-11-16 12:51
Hej! Tack så jättemycket Stefan! Det finns många fina områden även i en 'storstad' så här! Jag är glad att jag bor så pass nära ett av dom.. Fjärilen var riktigt trevligt, trodde att kameran (fokus) missade den 25m. bort, men det gick ju bra.. Försökte få till en blandning av det mesta jag kan se, under en och samma promenad dessutom, ibland.. Men ibland så händer också ingenting så klart.. ja du vet!
Hälsn!
Vackra höstbilder från Tantolunden och massor av fina fågelbilder, det finns fler utslagna blommor där än hos mig för här har allt vissnat, Mandarinänderna är väldigt vackra och Nötskrikor har jag inte sett på flera år de gjorde ett besök här för fyra år sedan
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2022-11-16 13:07
Hej! Stig. Ja, jag försökte få till en sammanfattning av hösten hittills under de senaste 2-3 veckorna här! Så det blev en hel del bilder, men också i olika bildutsnitt för att få en bättre överblick av 'Tanto området' här.. Och jag har lärt mig nu att gärna också använda mobilen till detta, och gärna 'panoraman' då som också går utmärkt att beskära i efterhand till mindre bredd än originalet, om så önskas! Kvaliteten/pixlarna räcker väl till detta! Den har överraskat mig positivt! Det räcker med en kamera och ett tele för närbilder, så får mobilen stå för 'översiktsbilderna'..

Mandarinerna är överdrivet vackra och är ju 'parkänder', men häckar troligen ändå här.. En av dessa ser ju lite 'skum' ut här ovan, och är troligen en inte helt utfärgad hane.. än! Nu väntar jag bara på en 'Brudand' här så är väl samlingen av 'parkänder' komplett.. Nötskrikorna här ser man bäst just under vinterhalvåret nu och är dessutom tämligen orädda jämfört med när man ser dom ute i skogen.. En favorit här! Tack! Ha det så bra nu!
Hälsn!