Att spegla det jag gillar.

Första..

***

Det blir ju så den här årstiden, när det gäller många 'vårtecken'.. Första för året.. för mig blev det nu i veckan två 'första', och det var den första Staren, och även första Vitkindade gässen som jag såg. Staren höll till vid en fågelmatning ute vid Blockhusudden på Djurgården (nära bilparkeringen) i Stockholm, där den satt och hackade lite på talgbollar. De vitkindade höll till ett stenkast därifrån, innanför 'elstängslet' vid Isbladskärret. Staren är 5 dagar tidigare jämfört med förra året (för mig). De vitkindade vet jag inte om det är normal tid som dom har anlänt, men det har ju varit fint väder länge nu så kanske är dom också lite tidigare..?

Och jag använder här Nikon D750 + TC 1,4 II + 300 mm. PF = 420 mm. och så har jag AF-C med '3D' som fokusmetod.

**

Första Staren.. känns alltid bra!

 

***

Första Vitkindade gässen.. ihop med Grågäss som redan funnits här i nån vecka.. 

                

***

Och så finns ju Hägrarna förstås..

             

Tack för mig!

Inlagt 2022-03-19 14:07 | Läst 1087 ggr. | Permalink
Snygg, det var några fina flygbilder, särskilt de hägrar som flyger upp till bort. Gick igenom några bilder ifrån förra året för att ha lite koll så att man inte missar något nu under våren

Gransångare i slutet av mars
Paddor i början av april
Vitsippor i mitten av april
Bokskogen slutet av april
Orkidéer (de första) mitten av maj

Etc…
Svar från ehrsa 2022-03-20 12:20
Hej! Ja, hägrarna blir fina i sina flygningar här, bakgrunden betyder en hel del för bilderna där, och fokus fungerade fint trots mycket annat där fokus kunnat fastna.. gäller även de sista flygbilderna där det fanns en hel del grenar i förgrunden men kameran höll sig till hägern trots detta.. känns rätt stabilt faktiskt! Har "fokusföljning med låsning" i menyn 'a3' inställt på '5 = Lång', det spelar säkert en viss roll i sammanhanget..

Oj, du har mer koll på arter som anländer än jag.. uppenbarligen! För mig så är nog Stare den första.. sen Sädesärla och Bofink, därefter kommer Lövsångare och sist men bäst, Tornseglarna där 20:e maj är 'riktdatum' men som kan komma 3 dagar tidigare (2018 där våren var extremt varm, även sommaren) eller 3 dagar senare då våren har varit extremt kall och det då inte finns tillräckligt med insekter i luften för dom att äta.. Så hittills under mitt dokumenterande av dom så har dom 'flexat' i 1 vecka, med sitt 'ankomstdatum' beroende på kall eller varm vår, där 20:e maj är i mitten, och är det 'normala' datumet för dom! Tack! Peter.
Hälsn!
Jamen det är nåt speciellt med det där, årets första. Och stare eller gås, det är det där att nu börjar projektet. Fina bilder!
Gunnar S
Svar från ehrsa 2022-03-20 12:35
Hej! Javisst är det så, och vissa arter märks så tydligt när dom har anlänt, Stare är definitivt en sån art, så även Ejder i skärgården.. Minns en gång en skridskotur i början på april när vi (grupp i SSSK) åkte vid en iskant på Jungfrufjärden ner mot Dalarö, då mötte vi 'flockar' av Ejder som flög i motsatt riktning, nära oss.. Kändes magiskt! Tack! Gunnar.
Hälsn!
Fin utdelning där, många arter inom räckhåll. Första stararna är alltid roligt, jag såg mina första igår. Flygbilderna på hägrarna är extra fina men alla bilderna är bra. Skoj att komma så nära som du gör här, hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2022-03-20 12:38
Hej! Ja, nu är det en hel del arter som har anlänt hit, av de som brukar hålla till kring Isbladskärret och närområdet, känns bra! Trots 'eländet' i Europa så beter sig ändå naturen ganska 'normalt'.. Tack! Björn.
Hälsn!
Alltid lika kul att se dina fågelbilder från Isbladskärret och att det är bobyggartider för Hägern var spännande att se med dina flygbilder och bilderna på de betande gässen gillas också, Staren på första bilden blir min favorit i dag som är Vårdagjämning
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2022-03-20 12:56
Hej! Ja, det är mycket som händer i naturen nu och framöver.. och man vet ju att man inte riktigt kommer att hinna med, så är det ju varje vår! Ett trevligt 'lyxproblem'! När det är en massa 'elände' i världen så känns i alla fall naturen rätt så normal, det är bra.. Nästa vårfågelart som jag ser fram emot blir nog Sädesärla, som brukar anlända hit vid c:a 7-8 april.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Häftigt att få titta! Hägrar är så speciella, då dom väl kommit upp i lufthavet och ska ta sig en bit så paddlar dom fram med tillbakadraget huvud. Vid start och landning huvudet fram. jag gissar att det ger bättre stabilitet. "Sämsta" bilden med hägern knappt synlig bland alla grenar ock kvistar är också på sitt sätt häftigast, hur bär sig fågeln med dessa stora vingar åt för att flyga inne i snåret?
Svar från ehrsa 2022-03-20 13:10
Hej! Måns. Hägrar är speciella.. Dom har så många stilar och uttryck! Som du säger med 'tillbakadraget' huvud.. Det gör att det är lätt att se om det är en Trana eller en Häger.. Där Tranor alltid flyger med 'sträckt hals'.. Ja, Hägrarna imponerar ändå med sin flygförmåga, får en känsla av att dom är rätt så lätta i kroppen, men har stort vingspann och en fin lyftkraft..(?) Flera av flygbilderna här är lite av 'stresstest' för 3D fokus som jag har på mina Nikon FF kameror, 'stressen' är att se hur bra kameran håller kvar fokus på Hägern istället för att fastna på grenar framför eller bakom motivet/Hägern och jag tycker hittills att det fungerat bra! På nya Nikon Z9 har man återupptagit '3D' som funnits på tidigare kameror (mina), och det finns väl nån anledning till detta..? Själv har jag tyckt att 3D inte har tillfört något på mina kameror, men har nog ändrat mig efter att ha provat det på båda mina äldre FF kameror nu, det fungerar nog är min känsla hittills, och fortsätter med mina prov av detta.. Tack! Måns.
Hälsn!
Kul å se :)
Idag kände man verkligen att våren anlänt ( iaf här)
Gillar hägern som flyger med pinnen till sitt bo
Svar från ehrsa 2022-03-21 12:58
Hej! Ja nu går det snabbt med alla vårtecken och man hinner snart inte med längre.. så är det varje vår, det går lite för fort! Men det är ju 'lyxproblem'.. Det är viktigt att hinna njuta, och troligen kommer det några 'bakslag' framöver också.. April brukar vara lurig.. Tack! Joakim.
Hälsn!
TAck för en trevlig rapport från Isbladskärret och hägrarna. Jag vet att vi också sett de första vitkindade där för något år sedan. Jag tycker också vissa vårtecken är viktiga och starar är ett sådant samt lärkan förstås. Starar såg jag redan för ett par veckor sedan men de gick på marken och avståndet var för långt. Det är ju så här man vill se dem, då de är som vackrast i dräkten dessutom.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2022-03-21 13:03
Hej! Ja, det var fint med första Staren här och de 'nya' gässen! Hägrarna finns ju alltid där som en extra bonus dessutom.. alltid roliga att fota! Ska kolla lärkor framöver på Gärdet, där brukar dom vara tidiga och dom är också viktiga för 'vårkänslan', som du skriver! Tack! Lena.
Hälsn!
Fina bilder! Staren är kärt återseende. Man hinner glömma hur vacker den är. Kan hålla med att vissa arter är lite tidiga. Det är nog värmen som styr. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2022-03-21 13:08
Hej! Gillar också Staren, utan dom så blir det ingen vår.. utan Tornseglare blir det ingen sommar, för att 'travestera' lite.. Hoppas bara vi slipper alltför mycket 'bakslag' på vädret framöver, april brukar vara 'lurig'.. Tack! Johnny.
Hälsn!