Att spegla det jag gillar.

Bäcksmygaren..

***

En trevlig fågel som jag alltid brukar se här vid bäcken nära Nacka Gård, straxt öster om Stockholm. Huvudsyftet brukar vara att fota Strömstare här i februari, så även i år och det kommer fler bilder på den framöver.. Men varje gång jag är här (oberoende av årstid) så ser jag också Gärdsmyg som hoppar runt strandnära här, då blir det oftast den arten jag försöker fota och det är inte alltid så lätt, sitter den still i två sekunder så tror man nästan att den har somnat..

Det är här den gärna håller till..

***

Smygen..

                     

Som så ofta fotat med Z50 + TC 1,4 II + 300 mm. PF = 630 mm, men också ett Z DX 16-50 mm. för miljöbilderna.     Tack för mig!

Inlagt 2021-02-25 17:05 | Läst 937 ggr. | Permalink
Vad snöigt du har det. Gärdsmygen gör sig fint mot snön, fin serie. Det är liknade i jordbodalen där strömstaren håller till nu att gärdsmygen är i närheten av vattnet. Men man har ju också sett gärdsmyg mitt i en skog så det fungerar nog också
Svar från ehrsa 2021-02-25 18:08
Hej! Jag är säker på att all snö är borta där nu.. troligen all is också! Bilderna togs för 1½ vecka sen.. idag var det +12,4° trots mulet här! Så brukar det ofta vara på midsommarafton här.. Kanske tar jag mig till bäcken imorgon igen om solen skiner, för att se på vattenflödet som borde ha ökat rejält, och för att se om det är några fåglar kvar, 'Strömstare och smygen' tänker jag på då, det var förresten 2 smygar här när bilderna togs men dom var aldrig i närheten av varann.. Tack! Peter.
Hälsn!
Fina vinterbilder men jag har aldrig sett smygaren vara så "nära" vattnet förr. Brukar se den runt stammarna i kanten oftast, denna verkar inte vara rädd för att gå på planka :)
Häftigt med balansakterna på is och annat bös..men det finns väl kanske nåt gott där som inte går att hitta i en snödriva.
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2021-02-25 18:53
Hej. Ja, så där såg det ut för 1,5 vecka sen, nu finns ingen snö alls.. +12,4° trots mulet idag! Det svänger i vädret.. Den här Gärdsmygen verkade vara väl förtrogen med att hoppa runt väldigt nära vattenytan mest hela tiden.. troligen finns det något ätbart där som inte vi ser! Den visade sig fint, men satt aldrig still mer än nån halv sekund ibland, annat än på grenen här på slutet.. Mysig fågel i alla fall! Tack! Gunte.
Hälsn!
Mycket vackert ljus där vid bäcken och kul att "smygaren" visade sig också!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2021-02-25 18:58
Hej! Ja, har man kommit in i februari så fungerar ljuset bra här! Innan dess är det ingen idé att åka hit, det är för mörkt, solen når inte ner.. Känns som ett stabilt ställe för Gärdsmyg här, jag ser dom varje gång jag är här oavsett årstid! Tack! Bjarne.
Hälsn!
Men oj! Du fick ju en hel hop med suveräna bilder på den här lille kvicke rackaren. En vacker miljö ser det ut att vara också.

Hälsningar Jörgen
Svar från ehrsa 2021-02-25 21:29
Hej! Håller med att jag lyckades hyfsat med bilderna här, den är inte helt enkel att hänga med.. den visade sig riktigt bra, men kändes som den satt still i mindre än en sekund hela tiden.. lite som Kungsfåglar också brukar bete sig! Trevliga fåglar att få se i alla fall, dom var faktiskt två individer här, men det var bara en som lät sig fotas.. Tack! Jörgen.
Hälsn!
Gärdsmygen är ju en riktig luring och även om man lärt sej precis i vilken miljö den finns är den så svår att fånga på bild. Du har lyckats få många fina bilder i denna serie. Jag gillar de när den sitter nära vattnet och när det också blir en spegling. Men bilden då man ser den bakifrån och vattnet är som strimmor av guld och också en höjdare.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2021-02-25 21:38
Hej! Visst är den mysig den här lilla fågeln, och det är ju just att den så sällan sitter still som är problemet! Den här individen visade sig bra, men kändes som den aldrig satt still.. man fick hoppas att den satt still just när man tryckte på avtryckaren.. och ibland gjorde den det! 'Motljusblänket' i lätt krusat vatten blir ibland finare än man ser i sökaren. det är inte förrän hemma vid datorn man inser det.. För övrigt så var dom två individer här, men det var bara en som visade sig så att den gick att fota.. Vet att dom tycks häcka här också, har jag sett för ett par år sen! Tack! Lena.
hälsn!
Härlig stund du verkar ha haft med smygaren! Mycket fina bilder också.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2021-02-25 22:20
Hej! Ja, jag fick byta motiv här och strunta i Strömstaren en stund.. Gärdsmygen visade sig fint, men satt aldrig still.. och ibland råkade slutaren samstämma ihop med att smygen satt still nån del av en sekund.. Tror att jag alltid sett Gärdsmyg här när jag varit här, det är trevligt! Tack! Johnny.
Hälsn!
Imponerande bilder på gärdsmygen. Händer att jag ser en glimt av den men sällan mer och har heller aldrig sett den direkt vid vatten. På flera av bilderna ser det verkligen ut som den letar i vattnet/ botten, den kanske lärt sig av strömstararna att det lönar sig? Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2021-02-25 22:46
Hej! Ja, oftast blir det bara 'en glimt' man ser av en Gärdsmyg, men den här visade sig riktigt bra, problemet var att den aldrig satt still.. man fick försöka fota den 'i farten'! Och det gick ändå rätt så bra! Egentligen var dom två individer men den andra höll sig mer undan, det kan vara ett par, jag vet att dom häckar här ibland i alla fall.. Den verkade helt orädd för vatten och hittar säkert en del ätbart just nära vattnet där! Tror dom är lite kompisar Gärdsmygen och Strömstaren, har sett dom rätt så nära varann ibland men dom tycks ändå inte störa sig på varann, däremot så har Strömstararna (3 st.) lite skärmytslingar ibland.. när dom möts! Tack! Björn.
Hälsn!
Hej Jan grattis med några underbara bilder av den lilla banditen. Jag har hört den här i grannens trädgård, men det är väldigt sällsynt att jag ser den. För många år sedan när vi satt inne i trädgårdshuset med trädgårdsdörren öppen, kom den plötsligt in och satte sig på en stolrygg - såg på oss i 2 sekunder, varefter den flög ut igen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: på danska - Gærdesmutte.
Svar från ehrsa 2021-02-25 22:56
Hej! Trevlig berättelse från dig Erik! Dom är lite som Rödhakar, som är lite nyfikna och kommer fram och spanar lite sen försvinner dom blixtsnabbt i nått buskage.. en fågel man gillar lite extra! 👍 Den här platsen vid bäckens stränder ser jag den varje gång jag är där! 'Gærdesmutten' känns 'stabil' just där! Tack! Erik.
Hilsen!
Är det något jag fortfarande saknar så är det en "skaplig" bild på smygaren men man skall väl ha något att sträva efter.
Här har du lyckats få flera jättefina bilder på den, tom så att det ser ut som den poserar villigt för dig :-) Snyggt !
ing-marie
Svar från ehrsa 2021-02-27 18:07
Hej! Ja, kul att när man tänker sig fota Strömstare, istället blir överraskad av en annan trevlig art så här! Den här individen visade upp sig väldigt fint på andra sidan bäcken, det svåra var att hinna fota den eftersom den aldrig tycktes stanna upp.. Man fick trycka av lite på måfå och hoppas att den just då råkade stanna upp något lite, och det gjorde den! Det fanns två individer här men det var bara den här som visade upp sig så här fint.. Jag har sett dom häcka här, så troligen är det en bra och 'risig' miljö för dom, bland Bävergnagda träd bl.a.. En fågel man blir glad av varje gång man ser den.. Ge inte upp, snart dyker den upp.. och försvinner.. 🙂 Tack! Ing-Marie.
Hälsn!