Att spegla det jag gillar.

'Oväntat besök'.. kanske..

Näe, det var allt väntat.. men rejält försenat p.g.a. vind och vågor.. Den 'nya' bron till Slussen, som ska monteras på den östra sidan av Slussen, och som kommer ta över nuvarande trafik i höst nån gång, sen river man den västra delen av Slussen och bygger upp den, sen är allting klart.. Trevligt att bron kom vid 14:00, en perfekt tid som jag ofta är ute och promenerar i stort sett varje dag, så jag styrde min promenad till Fjällgatan på Södermalm och kom väl 30 minuter för tidigt men det gjorde ju inget, det fanns en hel del andra trevliga människor att prata med, de flesta med en kamera.. Så här är lite bilder på denna 'ovanliga' ankomst.. Hörde nyss på TV att den kinesiska besättningen på fartyget inte har någon lust att gå iland.. dom är rädda för att bli smittade med Corona.. Fotat med 28-300 mm.

Redan har en del människor börjat samla sig här vid början på Katarinavägen..

Själv gick jag upp till Fjällgatan, och efter 30 minuter dök fartyget upp långt bort..

Men först 'Birka Princess'..

Ganska mycket folk här.. mest pensionärer tror jag..

Kastellholmen..

Man tog i lite extra.. och tutade länge..

Bron kallas ju 'Guldbron' men är inte färdigmålad här,  den är bara grundmålad. Den slutliga gula nyansen är tänkt att harmoniera med de liknande färgerna på flera av fastigheterna i Gamla Stan som gränsar till Slussen..

Hålltider..

Här ser man brofästena längst ut..

Tack för mig!

Inlagt 2020-03-12 19:11 | Läst 2100 ggr. | Permalink
Hej Jan - helt uventet var den vel ikke ?
Virkelig fin dokumentar serie - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2020-03-12 19:29
Hej! Nej, den var väntad för en månad sen.. 'Oväntat besök' hade Gevalia kaffe som reklamslogan för några årtionden sedan.. Se här (ursäkta lång länk): https://www.google.com/search?q=ov%C3%A4ntat+bes%C3%B6k+gevalia&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjW4P-WyJXoAhXmkIsKHVymClcQsAR6BAgJEAE#imgrc=iCUQ--1uG05v_M
Tack! Erik.
Hilsen!
Erik Madsen 2020-03-12 20:10
Hej igen - jo den gar vi også haft her i DK på TV2.
Mvh. Erik.
Jag har väntat på din rapport från denna leverans. Det är lite svårt att förstå hur stor den är men mot slutet dök det upp bilder där man inser att det är en stor bro och ett stort fartyg. Kul att du håller oss uppdaterade och dokumenterar detta.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2020-03-12 19:35
Hej! Lena, ja det tog ett dygn.. Det var rätt kul att se, lite historiskt på nått sätt.. Bron beräknas hålla i 120 år.. Fartyget var hyfsat stort, men säkert hälften av de kryssningsfartyg som besöker Stockholm sommartid är större (längre och kanske högre), men det här fartyget lär kunna vara det 'bredaste' som besökt stan.. hörde jag på radion.. Tack! Lena.
Hälsn!
Hej,
Helt otroligt hur stort det är. Dina bilder speglar det.
Spännande att se mer.
Ha det väl
Bob
Svar från ehrsa 2020-03-13 10:36
Hej! Tack så mycket, det var kul att se detta! Lite historiskt.. Corren får kanske se upp för 'oväntat besök'..
Hälsn!
Bra bevakning, jag visste väl att jag kunde släppa den vidare till dig. Du hade bättre väder också
Svar från ehrsa 2020-03-13 10:46
Hej! Ja, det var lite tur med väder och tiden när fartyget kom här, det passade mig fint! Hade det regnat så hade jag inte gått dit.. Såg via SVTplay idag att dom bogserade in bron till kaj med början vid 09:00 i morse, så nu är lossningen av bron redan klar.. det går snabbt! Idag är det strålande solsken så jag ska ta en promenad dit med min reparerade Z50, det tog knappt 4 veckor, det är helt ok! Ser ut som dom bytt skärmen med dess 'anslutningskabel', så nu får vi se om det var en tillfällighet bara att det blev ett brott på den.. Känns bra att den är tillbaks när man ändå ofta vill ha något lätt att bära på, men uj vad mycket det är att 'ställa in' igen.. för mina 'U1 & U2', den har även fått en uppdatering av 'firmware' men jag har inte satt mig in i vad den innehåller.. Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2020-03-13 14:58
Skönt att få tillbaka Z50. Varje gång jag får en ny kamera tänker jag att jag ska skriva ner vilka inställningar jag ändrar så att det blir enkelt att återställa sina inställningar om det skulle behövas, men blir aldrig gjort. Nu när jag köpte ytterligare en D750 så var jag tvingad att gå igenom varje menyrad för att se hur dessa var inställda på den gamla för att göra samma på den nya. Men nästa gång jag köper en ny kamera så ska jag skriva upp vad jag gör :)
Svar från ehrsa 2020-03-13 18:05
He he, ja ibland finns det för mycket inställningar.. och alla går inte riktigt att förstå (för mig) bara genom att läsa vad som står i '?-funktionen' som finns till många menyer.. Min upplevelse är att det finns fler annorlunda inställningar i Z- kamerorna än i D750, och jag vet ofta inte vad jag 'vill' välja heller.. då är det bra om det går att stänga av funktionen istället.. misstänker också att uppdateringen av firmware har stuvat om lite eller lagt till en del bland menyerna också.. har fortfarande inte detaljstuderat vad senaste uppdateringen gör med kameran, men jag ska kolla det..
Fantastisk bildserie och reportage. Redan andra bilden en fullträff och sen allt mer. Värst med bilden på gigafartyget och två vettvilliga kanotister, den totala bristen på vett i allmänhet och sjövett i synnerhet skrämmer. Tack för att man får titta!
Svar från ehrsa 2020-03-13 10:54
Hej! Ja, det var kul att se detta! Lite 'historiskt' trots allt.. bron ska hålla i 120 år är det tänkt.. Det var nog ingen fara med kanotisterna här, fartyget låg redan 'bojad' just där, och kanotisterna paddlar med torrdräkter och kan väl ligga i vatten nästan hur länge som helst.. På SVT-play kan du följa monteringen vidare med 'slowfotokameror' med rätt så bra upplösning. Tror dom ska fortsätta sända i några veckor till.. Tack! Måns. Ha det fint!
Hälsn!
Såg detta på nyheterna och tänkte genast att detta kommer jag att få se bilder på av en viss Jan :-)
Jättekul att få se.
Bild 7, räknat nerifrån visar verkligen hur stort allt är.
ing-marie
Svar från ehrsa 2020-03-13 11:03
He he, rätt tänkt där.. :-) Men hade det regnat så hade jag inte varit där.. Redan nu så ligger bron flytande vid kaj, den började lossas vid 09:00 idag, och SVT-play har ju några 'slowfoto' (Älg) kameror monterade vid Slussen, som man kan gå in och titta på i några veckor framöver, på 'bygget'.. Fartyget är stort men ändå lite mindre än de flesta kryssningsfartyg som brukar vara här sommartid, men det är tydligen det bredaste fartyg som kommit in här till Stockholm.. Tack! Ing-Marie. Ser fram mot 'superfilmer' på Sidensvansar framöver.. :-) Själv vet jag knappt hur man gör.. på riktigt!
Hälsn!
Vilket reportage, fullständigt strålande! Du har verkligen följt hela händelseförloppet och bilderna är ju också fantastiskt fina. Nutidshistoria är det! Med fartyget inne inne i stan och följt med teleobjektiv får man en stark upplevelse av både hur stort det är och dess mkt speciella och ändamålsenliga utformning. Undrar vad brodelen kostade och hut mkt frakten gick på? Verkligen roligt att få följa, precis som lena säger har också jag väntat på att få se dina bilder från denna sista delen. Läste jag rätt är det nu i natt fartyget sänks för att bron ska frigöras och flyta på sina pontoner , kanske gör du en kvällspromenad just nu? Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-03-13 11:20
Hej! Ja, jag hade tur här med ankomsttiden här, den passade mig perfekt för en 'vanlig' promenad! Hade det regnat så hade jag inte varit där.. Men det var kul att se, lite historiskt på något sätt! Jag har inte hört något om kostnaden och transporten för själva bron, men förseningen på 1 månad drabbar inte Slussenbygget extra, den kostnaden är redan inbakad och det får det aktuella bolaget (vet inte vilket) stå för.. Att det blev ett Kinesiskt bolag som fick bygga bron hörde jag beror på att det ursprungligt tänkta bolaget/varvet som skulle bygga bron ute i Europa någonstans, gick i konkurs.. Och det fanns ingen annan än Kina som då kunde bygga bron och få den klar i tid! Hela 'Slussenbygget' står mer eller mindre still om inte bron kommer på plats i något så när rätt tid! Och det tror jag det har gjort nu, även om vind och vågor försenade det hela i 1 månad.. Allt det här har jag hört på radio av någon av de ansvariga.. Och nej, jag var inte där igår eller i natt för att titta på när bron lossades, det tittade jag på vid 09:00 på SVT-play, där dom följde det hela med sina 'slowfoto' (Älg) kameror, dom kamerorna hittar du på SVT-play och kommer finnas där vid Slussen i ytterligare några veckor. Men däremot ska jag promenera bort mot Slussen snart i strålande solsken, så det blir nog några bilder även nu när bron ligger vid kaj.. Tack! Björn. Ha det fint i solen!
Hälsn!
Hej
Trevligt bildreportage med bra bilder
Hälsning Håkan
Svar från ehrsa 2020-03-13 11:26
Hej! Ja, det kändes lite mer spännande än jag trodde, lite historiskt.. Bron ska hålla i 120 år nu.. är tanken! Det går bra att följa fortsatt montering av bron i SVT-play och deras 'live kameror' under några veckor till.. Tack! Håkan.
Hälsn!
Mycket snyggt fotoreportage. Det har varit kul att följa dina tidigare bildreportage om de nya broarna och det blir lika roligt att se fortsättningen.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-03-13 11:51
Hej! Ja, det händer äntligen lite 'större' saker med Slussenbygget , det känns bra! Annars så tycker man inte att det händer så mycket konkret.. men nu händer det verkligen nått! Och redan i höst så ska nuvarande vägtrafik vara igång på nya bron och man kan riva den västra sidan av Slussen helt, och sedan börja bygga upp det nya där! Monteringen av nya bron här kan man följa via SVT-play och deras 'slowfoto' kameror i några veckor till.. Kan rekommenderas!

Redan nu så håller man också på med förberedelser med att lyfta bort och byta ut fjärrtågens broar vid 'getingmidjans' norra del vid Norrström, som går mellan Riddarholmen och Tegelbacken. Där är också gångbron avstängd nu och kommer lyftas bort inom kort av den stora kranen Lodbrok, såg den ligga där för några dagar sedan.. Så det är mycket med broar här i stan även den här sommaren! Sen vet jag att även den stora Västerbron måste 'totalrenoveras' eller möjligen byggas en helt ny.. inom något årtionde eller drygt det.. En totalrenovering som tydligen behövs är så dyr att det kostar lika eller mindre att bygga en ny.. men inget är beslutat om detta än.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Finfint reportage, sånt där som blir ”Stockholmiana” med tiden. Mig faller särskilt de två sista bilderna på läppen. (Det fins de som säger att Stockholms skärgård börjar på tröskeln ut från Zum Fransiskaner. Åtminstone har jag läst det i nåt kåseri nån gång.)
Svar från ehrsa 2020-03-13 11:57
He he, tack för den formuleringen från ett kåseri! Ja, här stämmer det rätt bra.. känns som det är mycket 'Gevalia-reklam' i bilderna också.. Det är roligt hur ett tele på 'bara' 300 mm. som här, kan förvränga perspektiven och trycka ihop en bild! Det blir effektfullt och lurar betraktaren.. :-) Tack! Gunnar.
Hälsn!
Inte mycket att tillägga egentligen..Jättetrevligt reportage. Mäktighet i storlek och precision på allt dom bygger.
En rolig grej fick du med i bild 4 och 5..Mannen som inte brydde sig ;)
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-03-13 12:07
He he, du har 'blicken'.. :-) Jag såg honom inte förrän nu.. :-)) Ja, det var rätt kul att se det här faktiskt, och redan nu ligger bron vid kaj sedan ett par timmar tillbaks.. Och fartyget vänder nog tillbaks till Kina när som helst.. dom ville ju inte gå iland för att dom var rädda för att bli smittade av Corona.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Missade det där men kul å se det här i bild. Vågar mig inte in till city heller.
Fina bilder
Svar från ehrsa 2020-03-13 17:50
Hej! Det var nog både sevärt och lite historiskt detta.. Bron är tänkt att hålla i 120 år så det är enda gången man får vara med om den här 'broleveransen'.. Har du Coronaskräck..? Själv räknar jag med att få det, inte för att jag har nått riskbeteende direkt som att resa och sånt, men finns den nu spridd utanför de kända 'smittkedjor' som tagit hit det via sina utlandsresor och anhöriga till dom.. ja, då är det nog så att alla kommer drabbas på sikt.. vi får se! Tack! Ninni.
Hälsn!
niniz 2020-03-13 18:27
Njae skräck är att ta i men vill inte utsätta mig i onödan och oxå i min närhet finns folk i riskgrupper.
Extra snyggt när man ser den röda båten mellan husväggarna. Då ser den än mer imponerande ut!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2020-03-14 16:38
Hej! Ja, det blir lite 'luring' här med perspektiven, och 300 mm. tele.. Det känns verkligen extra stort här.. :-) Tack! Bjarne.
Hälsn!
Riktigt fina bilder du har skapat. De sista bilderna med gatumiljön i förgrunden gillar jag skarpt.
Svar från ehrsa 2020-03-16 23:29
Hej! Det blev rätt så effektfullt faktiskt.. insåg det där och då när jag tittade i sökaren, det räckte med 300 mm. brännvidd och att jag stod en bit bak i gränden.. ja egentligen stod jag nog på Järntorget här.. Lite annorlunda 'gatufoto' kanske man kan säga.. :-) Tack så mycket!
Hälsn!