Att spegla det jag gillar.

'Smygarna' vid Isbladskärret..

Gjorde ett besök vid Isbladskärret på Djurgården i Stockholm igår, det är några veckor sedan jag var där senast, och redan då var det en hel del Gråhägrar som hade intagit sina boplatser vilket var mycket tidigare än normalt.. och nu var dom ännu fler.. Men i denna blogg kommer det endast några bilder på ett par Gärdsmygar som höll på för fullt att etablera sina revir! Dom fanns inte där senast jag var där. Båda sjöng nu regelbundet sin vackra vårsång som ett sätt att duellera mot varann.. men även nära och nästan fysiska närkontakter förekom.. Såg nästan lite 'Tjäderlikt' ut i sitt sätt att försöka bräcka varann.. Som vanligt så såg jag dom på 'skuggsidan' av kärret bland buskagen..

Här syns båda individerna, varav den vänstra försöker göra sig extra stor..

Här sjunger den ena individen, och försöker göra sig stor.. hur nu det går till..

Här springer den på stammen samtidigt som den sjunger.. och jagar den andra som också är på stammen men utanför bild..

Sen försvann båda som suddiga fläckar ut åt höger.. och återfanns inte!

Tack för mig!

Inlagt 2020-03-07 23:02 | Läst 1210 ggr. | Permalink
Oj, häftigt! Inte bara bilder på gärdsmygen, flygbilder också! Kanonsnyggt med skärpa på grenarna och så gärdsmygen lite suddig men inte mer än att man ser fjäderpennorna på vingspetsarna, allt mot ljus bakgrund. Riktigt läckert! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-03-08 12:02
Hej! Ja, det var roligt att se dessa Gärdsmygar, och att dom är tillbaks! Har fotat Gärdsmyg just här under några år, och när dom sjunger på våren så kan dom sitta still och sjunga i flera minuter.. ibland i en solstrimma också! Hur ofta händer det annars.. Skärpan får jag tillskriva kameran här.. Det var så mörk miljö att jag hade svårt att se fåglarna ens, i sökaren! 'Puffbilden' är fotad med 400 mm. 1/500 sek. f/6,3 och auto-ISO 160. Tack! Björn.
Hälsn!
Kul med två stycken, och nu i sin ”rätta” miljö. Två samtidigt har jag faktiskt aldrig sett, men det betyder ju inte att det aldrig har varit en till för de är ju bra på att gömma sig
Svar från ehrsa 2020-03-08 12:09
Hej! Ja, det var trevligt att få återse dom här! Det är nog ett av de 'säkraste' platser med Gärdsmyg som jag känner till.. Har fina bilder på dom just här sen tidigare, och nu vet jag ju att dom åter är där.. Tror att det ofta kan finnas fler Gärdsmygar på en plats, om inte annat så för att de ofta är ett par som häckar just där! Sen utspelas det troligen en hel del revirstrider som här, när två hannar möts! Blev annars överraskad själv att jag fick se två som både sjöng och jagade varann i snåren där.. Det var svårfotat, gick nästan inte att se dom i sökaren! D750 + 80-400 mm. levererade.. Tack! Peter
Hälsn!
Kul att få se dessa två och att du lyckades fånga dem på bild. De är små och smälter in väl i miljön. Jag har nog aldrig sett två som betett sej så här men jag har ju hört dem. Vi har mest grönsiskor i trädgården just nu.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2020-03-08 12:53
Hej! Lena. Har själv nog aldrig sett två individer jaga varann så här förut, däremot har jag haft två Gärdsmygar som 'sång duellerar' mot varann för ett par år sen i mitt närområde, det gjorde även de här individerna, men sen var det en individ som tycktes jaga den andre fysiskt mer, än vad den andre gjorde! Troligen var det 'ägaren' till reviret som var mer aggressiv! Det är ett säkert ställe för Gärdsmygar just här på den skuggade SV sidan av Isbladskärret. Kan rekommendera ett besök där nu! Det verkar vara fler Hägrar där en någonsin! Bra med vatten i kärret just nu dessutom, Sångsvansparet finns också där.. Tack!
Hälsn!
Mycket busk och pinnigt här. Men det lilla man ser blev ju väldigt bra..Minitjäder hehe..
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-03-08 19:24
Hej! Ja, här är det favoritmiljöer för en Gärdsmyg.. Även fast man hör den sjunga högt så kan det ta flera minuter att få syn på den.. en utmaning helt enkelt! Men ibland ger det utdelning! He he, ja det var min första tanke när jag såg dom brösta upp sig på den här grenen.. synd bara att den andre gav upp direkt.. kunde ha blivit lite unika bilder med båda på samma gren där! Får ta mig dit igen och spana efter dom, kanske reviren är klara då, så att det är slutbråkat.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Härlig serie du fångat! Och snyggt med flykt bilderna också.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-03-08 21:08
Hej! Ja, det kändes lite ovanligt det här, att dom nästan gick till fysisk närkontakt med varann! Kanske dom hade fysisk närkontakt också, men det missade jag i så fall.. Det är inte lätt att hänga med när dessa fåglar rör sig! Tack! Johnny.
Hälsn!