Att spegla det jag gillar.

'Sillatruten' i Gamla Stan..

Den är vanlig i Stockholm under sommarhalvåret men tycks flytta söderut under den kalla årstiden och då brukar jag aldrig se den till skillnad mot Gråtrutar, dom ser jag året runt här.. dom är lätta att skilja åt när dom är 'vuxna', Gråtrutar har gråa vingöversidor och 'köttfärgade' ben, medans Silltrut har mörka/svarta vingöversidor och gula ben, sen finns också Havstrut som är lite större och har också den mörka/svarta vingöversidor, men den har köttfärgade ben.. och jag ser aldrig Havstrut inne i stan, den är mera en skärgårdsfågel..

Vid Stortorget i Gamla Stan där jag gärna sitter med en fika och observerar folklivet finns det en Silltrut som håller till, och den har sin plats uppe på den gamla vattenpumpen mitt på torget, ibland sitter det en Fiskmås där men den flyttar alltid på sig när 'Sillatruten' kommer.. Där spanar han av uteserveringsplatserna och väntar bara på en övergiven tallrik med något ätbart på.. det händer ganska ofta! Själv satt jag med en större kanelbulle i handen när han började spana på den.. han gjorde flera anflygningar mot mig, kanske den var som närmast 1 m. ifrån.. den landade t.o.m. 1 m. ifrån på ett räcke.. men den fick ingen kanelbulle för det.. tror inte man ska vänja dom vid kanelbullar heller.. det hörs ju på namnet att den ska äta sill eller strömming istället.. annars skulle den väl ha hetat 'Kanelbullatrut'.. Fotat med 85 mm.

     

Tack för mig!

Inlagt 2019-07-08 12:42 | Läst 1145 ggr. | Permalink
Intressant iakttagelse av en specifik individ och roliga bilder i stadsmiljö. Kul med kontakten även om jag håller med om att man inte ska vänja dem vid kanelbullar.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-07-08 17:13
Hej! Den här individen återkommer år efter år, och jag är säker på att det är samma, den flyger ganska lågt utefter de smala gatorna och beter sig som den är hemma här, möjligen har den en maka/make som också alternerar här.. men jag har nog bara sett en individ i taget. Den är snabb att landa på en tallrik där mat ligger kvar.. och ibland hör jag att porslin eller glas krossas, då är det truten som snabbt glufsar i sig något så att porslin far omkring och åker ner i gatan.. hade jag hållit ut kanelbullen med rak arm så hade han tagit den i luften.. Tror nog att den skulle bli ännu lösare i magen av en kanelbulle.. :-) Tack! Lena.
Hälsn!
Jag tycker själv att det kan vara svårt att skilja måsfåglar åt. Skarpa bilder du fått.
Sten
Svar från ehrsa 2019-07-08 17:36
Hej! Jag tycker måsfåglar bara är svårt när dom är unga och inte har fått sina vuxna dräkter, men är dom vuxna och utfärgade så är det rätt så enkelt. Har dom mörka vingöversidor så är det trutar, Sill eller Havstrut, gula ben = Silltrut, köttfärgade (svagt rosa) ben = Havstrut. Har måsfågeln gråa vingöversidor så är det en Gråtrut, Fiskmås eller en Skrattmås där Gråtruten är så mycket större och har köttfärgade ben (alla trutarna har också en röd fläck på näbben), Fiskmåsens ben går mer åt den gröna färgskalan.. och Skrattmåsen den vet vi alla hur den ser ut.. men som sagt, ungfåglar år alltid svårare! Och vintertid kan man ibland se rariteter från norr här, som Vitvingad trut och Vittrut, då ofta ungfåglar, och då blir det svårt igen.. Har själv sett en Vittrut ungfågel här på Stockholms ström för ett par årtionden sedan, kändes som den hade lite mer rosa toner i sin ungfågeldräkt än vad unga Gråtrutar har, dessutom var fläckarna på kroppen mindre i storlek än fläckarna som unga Gråtrutar har, man kunde jämföra där dom satt tillsammans på Skeppsbrokajen utanför Gamla Stans östra sida. Mitt 85 mm. objektiv med f/1,8 känns riktigt skarpt, dessutom har det en fin bakgrundsoskärpa, och man kan fota med en snabb slutartid och ofta lågt ISO så bilderna blir ofta skarpa! Fast brännvidd och bra ljusstyrka ger många möjligheter! Bilden håller ofta bra för att beskäras också, kvaliteten finns ofta kvar även vid beskärning! Tack! Sten.
Hälsn!
Fina skarpa bilder. Har svårt med måsar och trutar, tycker de är ganska lika ( ja som typ många andra fågelarter också :-). Sparade din guide så kanske den hjälper nästa gång jag ser dessa vita örnar
Svar från ehrsa 2019-07-08 17:52
Håller med om att måsfåglar kan vara svårt.. men jag tycker bara att det är svårt när det är ungfåglar som ännu inte har fått sin vuxna dräkt.. det tar väl ett par år tror jag innan ungtrutar har fått den fullt ut.. kanske mer? Men ser du en måsfågel med mörka vingöversidor så är det alltid en trut! Och har den gula ben så är det en Silltrut! Har den köttfärgade (svagt rosa) ben så är det en Havstrut! Alla trutar har en röd fläck på näbben, det har inga 'måsar'.. Har fågeln gråa vingöversidor så kan det bara vara en Gråtrut, Fiskmås eller Skrattmås.. där Gråtruten är så mycket större, och Gråtruten har köttfärgade ben, den mindre Fiskmåsen har gröna ben.. Och Skrattmåsen vet ju alla hur den ser ut.. Vintertid kan det komma ner andra trutar från norr och övervintra här, som Vittrut och Vitvingad trut, ofta är det ungfåglar som kan stanna här en tid, har själv sett Vittrut här vid Stockholms ström, och det var just en ungfågel, för ett par årtionden sedan.. Tack! Peter.
Hälsn!
Vilka skarpingar! Är det gamla d750 som har så bra af?
Svar från ehrsa 2019-07-08 18:03
Hej! Javisst, det är 'Gamla Bettan' D750! Det är väl egentligen bara D850 och D500 i Nikonfamiljen som är lite bättre.. tror jag.. det finns i och för sig D5 också, men den är väl mera en extra dyr 'sportfotomodell' och inget för oss vanliga amatörer.. och 85 mm. f/1,8 är också ett skarpt och bra objektiv! Tack! Ragnar.
Hälsn!
Tjusigt! Nog har den ögonen på dig alltid.
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-07-08 21:44
Hej! Ja, truten var helt inriktad på min kanelbulle.. Den gjorde några provocerande anflygningar mot mig, som att den försökte skrämma mig att släppa bullen.. men det krävs mer för att jag ska ge truten min bulle.. ett par loopingar så kanske han hade fått den.. :-) Kul i alla fall! Tack! Johnny.
Hälsn!
Grymma bilder du fångat på truten..osökt kom jag att tänka på "traktormåsarna" ( fisk och skrattmås) som man fick värja sig mot när jag plöjde i min ungdom. Blev lätt nerskitad när dom slogs om dom goda maskarna som kom fram i plogfårorna..Ingen hytt på traktorn på den tiden.
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-07-09 11:26
Hej! Den är lite speciell den här Silltruten, känns som den specialiserat sig på att kunna flyga inne i Gamla Stans trånga gränder fast det är en ganska stor fågel.. men den verkar ha sin bas just på vattenpumpen på Järntorget.. och den är lite kul att följa! 'Traktormåsarna' var intressant! Men det är lätt att förstå att man bör ha ett tak eller en hytt på jordbrukstraktorer.. :-) Tack! Gunte.
Hälsn!