Att spegla det jag gillar.

Mer från gömslet..

Nåja.. 'gömsle' är väl fel att kalla balkongen.. men lite så känns det ändå när jag sitter på min balkong och njuter av Tornseglarnas härliga läten och avancerade förbiflygningar, och försöker fota dom.. Ett par häckar under takplåten straxt ovanför balkongen, och har jag tur så går det att fånga även den snabba inflygningen som dom gör dit, oftast på kvällarna.. Ibland finns även vackra moln som bakgrund mot väst, både under dagarna men oftast bjuder kvällarna på de finaste motiven! Och jag fotar numera bara med 'kortare' brännvidder som 20, 50, eller 85 mm. Tele har jag nästan slutat med här, jag och kameran hinner ändå sällan med.. så jag fortsätter med mitt ständigt pågående sommarprojekt, att försöka få ännu lite finare bilder på 'mina' Tornseglare.. den uppmärksamheten är dom väl värda! Annars tycker jag allmänt att naturen blir lite tråkigare ju mer sommar det blir.. undantaget är just Tornseglarna, dom beter sig likadant ända in i augusti, och dom blir aldrig tråkiga..

                                        

Förra bloggen om Tornseglarna finns här!     Tack för mig!

Inlagt 2019-06-15 12:48 | Läst 1913 ggr. | Permalink
Hej Jan!

Många riktigt fina bilder på tornseglarna. Fint ljus på många av bilderna.

Daniel
Svar från ehrsa 2019-06-15 21:11
Hej! Ja, jag har tur som har dessa fantastiska fåglar så nära.. dessutom ofta med fina kvällshimlar som bakgrund.. känns lyxigt! Och så här håller dom på och flyger varje kväll hela sommaren, och många gånger med dramatiskt fina himlar som bakgrund.. fast ikväll är himlen bara 'tråkigt' blå.. när jag gick över till kortare brännvidder och istället fotar dom rätt så nära med en snabb slutartid så fick jag plötsligt mycket vackrare bilder med fina bakgrunder, även om fågeln är fotad på håll och är liten i bilden.. men det gör inget, det är ju så dom ser ut uppe på himlen, och bilderna blev dessutom vackrare! Med tele så blev det mest lite 'tråkiga' porträttbilder tagna på håll.. och ofta utan de fina bakgrunderna, dessutom jobbigt för redan onda axlar..! Tack! Daniel.
Hälsn!
Du har ett mysigt och ombonat gömsle på bekvämt avstånd :-) Otroligt fina bilder på tornseglarna med stadsmiljö i bakgrunden. Det är nog just miljön som gör dem annorlunda, fast vi ser dem ju överallt men det är inte så ofta de fotas i stadsmiljö. Kul att du har dem så nära. Fortsätt njuta.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-06-15 21:32
Hej! Ja, de är fantastiska dessa fåglar, tröttnar aldrig på att bara sitta och titta på dom.. sitter jag tillbakalutad så är det bara himlen jag ser.. plus Tornseglarna, och en och annan mås eller duva på väg nånstans.. får nästan resa mig för att se 'omgivningen' här, mina växter döljer den! Man borde nästan beskattas för att ha Tornseglarna så här.. en lyxskatt kanske.. :-) Det blev roligare också att försöka fånga dom på bild med kortare objektiv, man får ofta med den vackra bakgrunden på ett helt annat sätt! Med tele blev det ofta mera av porträttbilder tagna på håll, de vackra himlarna missades ofta.. Tack! Lena.
Hälsn!
Det är ju supersvårt att fånga tornseglare tycker jag...och jag håller med Lena - bilderna blir speciella med din fina stadsbakgrund!
Svar från ehrsa 2019-06-15 21:40
Hej! Lena. Jag gick ju över till kortare objektiv redan i slutet på förra sommaren, och plötsligt så hann jag fånga Tornseglarna på bild även när dom passerar bara en eller några meter ifrån, dessutom fastnar också bakgrunden på ett annat sätt än med ett långt tele! Men det fungerar nog bara om man har fåglarna så nära som jag har dom! Med ett tele så blev det mera av 'porträttbilder', det tycker jag blir tråkigare.. dessutom jobbigt för redan onda axlar! De ibland dramatiskt vackra himlarna mot väst vill man ju gärna ha med i en bild, även om fågeln upplevs liten.. men det är ju så det ser ut när man tittar på dom! Skriver jag medans Tornseglarna rör sig över den just ikväll molnfria himlen.. Tack! Lena.
Hälsn!
Din text och det att Högalidskyrkan sticker upp i fonden gör dina bilder väldigt värdefulla. i mitt tycke är det sånt som passar in i genren Stockholmiana.
Svar från ehrsa 2019-06-15 21:52
Hej! Gunnar. Tack, du har nog rätt.. 'Stockholmiana' låter fint i sammanhanget.. :-) Vi kan vara glada att det ändå finns så mycket natur/fågelliv i Sveriges största stad.. innanför tullarna t.o.m.. Gäller att passa på att njuta av dom nu, även om Tornseglarna är extra bra på att bjussa på sig hela sommaren, och inte bara under några få veckor som det ofta är med andra fåglar.. dom förlänger våren/sommaren på något sätt! Dom sprider trivsel med sin 'livsglädje' som dom utstrålar.. Tack! Gunnar.
Hälsn!
Fin miljö till vissa tornseglarbilder. Kanske skulle du prova ett tele när de är på lite avstånd, är nog inte helt omöjligt med lite tur
Svar från ehrsa 2019-06-15 22:08
Hej! Jodå, nog har jag provat telebilder.. från sommaren 2014 och framåt till slutet på förra sommaren.. det blev sällan bra! Ofta blir det 'bara' porträttbilder och dessutom missar man mycket av de ofta så fina bakgrunderna, så som vackra himlar! Bilderna blir i mitt tycke ofta tråkigare.. miljön och omgivningen runt Tornseglarna känns viktiga för att bilden ska bli vacker, och inte bara 'artbilder' så som man ofta ser på 'artportalen' som exempel.. Brukar titta på fågelbilder där ibland, men brukar tröttna snabbt.. bilderna är oftast så tråkiga! Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2019-06-16 06:33
Kan hålla med dig om att miljön är viktig i dessa bilder, såsom de storslagna molnstrukturerna och hustaken mm, men såg också att det i vissa bilder fanns möjlighet till beskärning utan att tappa för mycket av miljön, särskilt där de ligger tätt över hustaken och om man kunde få med solnedgångsljuset, tänkte att kanske 200mm kunde passa
Svar från ehrsa 2019-06-16 12:29
Hej! Dom bilderna du refererar till är redan rejält beskurna.. :-) tänk på att jag använder endast 20, 50, och nån gång 85 mm. där jag har använt 50 mm. allra mest.. Även de första bilderna på Tornseglarna är tagna med 50 mm.. ändå känns de som 'telebilder' tycker jag, troligen just för att dom är beskurna, det blir en 'telekänsla' bara av att beskära, om bilden är skarp och också har bakgrundsoskärpa! Det blir samma när jag går och fotar folk 'på stan' med samma fasta objektiv, det är ofta inte förrän bilderna är beskurna och upprätade hemma som dom blir intressanta! Vissa bilder tagna 'på stan' känns som dom är tagna med mitt 85 mm. fast dom är tagna med mitt 50 mm. bara för att bilden blivit beskuren.. 'telekänslan' ökar ju mer man beskär.. och ofta så håller kvaliteten på bilden för det! Jag har tillgång till 200 mm. både på mitt 200-500 mm. men också med mitt 80-400 mm. men jag har redan valt bort lite längre brännvidder efter att ha testat mitt 105 mm. f/2,8 det var svårt att hinna få in dom även i det objektivet med skärpa, om dom inte var långt bort.. man vill ju kunna behålla hög ljusstyrka också så att det fungerar med en snabb slutartid (1/3200 sek.) och gärna riktigt lågt ISO, då fungerar det också att beskära rejält utan att bilden blir för dålig.. Tack! Peter.
Hälsn!
Fina bilder. Härlig utsikt från balkongen. Måste vara riktigt trevligt att sitta där med en kopp kaffe.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-06-16 12:03
Hej! Ja, det är stor njutning att sitta där när vädret är varmt och fint, brukar undvika 'mitt på dagen' när det är som varmast.. men då är jag sällan hemma.. Annars så är det både frukost och middag som brukar intagas där, med kameran straxt intill.. förberedd med 'rätt' inställningar så gott som det nu går.. Tornseglarna har ett 'skri-igt' läte som man alltid hör ett par sekunder innan dom kommer förbiflygandes nära, så man kan bli lite förvarnad och hinna ta upp kameran.. men lika ofta flyger dom åt något annat håll också.. Dom har som nån slags kollektivt skriande.. med egen 'fritt gissad tolkning' så tror jag dom säger så här: "kom igen grabbar nu kör vi ett varv igen".. och så drar dom iväg i grupp.. :-) Tack! Johnny.
Hälsn!
Ett riktigt bekvämt gömsle, där man kan fånga både fåglar och vackra moln. Inte illa! Nära till "kaféet" också tror jag :)
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-06-16 12:17
He he, stämmer bra! Ett femstjärnigt gömsle, med ibland dramatiskt vackra moln och solnedgångar som en extra bonus.. Oftast blir det motljusbilder där fåglarna mest blir som siluetter mot den ljusa himlen, men det är ju så dom ser ut för ögat också.. Om jag gick upp på morgnarna så skulle jag få medljusbilder för att solen går upp bakom min fastighet, men morgnarna är inte riktigt min grej.. Tack! Bjarne.
Hälsn!