Att spegla det jag gillar.

Fortfarande februari, men..

det känns ju inte så.. naturen bekräftar också den känslan.. Gick en runda i mitt närområde Tantolunden idag, så som jag gör med viss oregelbundenhet. Det har varit väldigt halt där de senaste veckorna på gångvägarna så jag har inte gått speciellt mycket där, men nu är nästan all is borta.. istället fick jag en vårkänning! Så här är en del bilder från dagens lilla promenad där Gråsparvar badade och blommor växte och den första Stenknäcken visade sig för året och sist men inte minst, jo förresten den var nog minst.. så visade en liten Snösiska upp sig extra fint! Egentligen så räknas den som en Gråsiska sen ett par år tillbaks, men är en underart av Gråsiska. Den skiljer sig mot Gråsiska bl.a genom att ha en ljus/vit 'övergump' som i sin tur är längst bak på ryggen..  Fotat idag med 200-500 mm. + en TC 1,4 II.

                      

Tack för mig!

Inlagt 2019-02-27 23:41 | Läst 1821 ggr. | Permalink
Fina bilder, gråsparvarna ser ut att ha det riktigt kul. Gillar vintergäck bakom galler. Där ser man att det tidigare fanns snösiska det visste jag inte, jo kanske är den lite ljusare? Nu hoppas jag bara att de slår ihop alla sångare, tänk vad enkelt det kunde bli :)
Svar från ehrsa 2019-02-28 11:16
Hej! Ja, man tröttnar nog aldrig på badande fåglar, dom gör det verkligen 'helhjärtat'.. men det var också varmt, tror vi hade +10° här.. den första bilden på Gråsparvarna togs med 1/500 sek. därav den roliga effekten med 'snurrande' huvuden, resten av bilderna på sparvarna togs med 1/1600 sek. 'Gallret' framför Vintergäcken är ett Falurött staket.. Snösiskan finns ju kvar som 'underart' till Gråsiskorna och det skiljer en del jämfört med Gråsiskorna, förutom den ljusa/vita övergumpen så brukar dom upplevas som allmänt ljusare än Gråsiskor, lite som om man doppat en Gråsiska i mjöl.. Sen finns det ju 'Brunsiska' också.. även den en underart till Gråsiskan, och numera räknas alla tydligen som Gråsiskor, och man ser ofta alla i samma Gråsiskeflockar.. Den här individen var ensam och kändes lite skyggare än vad Gråsiskor brukar vara, den ville dessutom bara hoppa runt på marken. Tack! Peter.
Hälsn!
Fina upryckande bilder. Gråsparvarna får mig att le Gråsiskan är en av mina faforiter. Tack!
/ Bengt H.
Svar från ehrsa 2019-02-28 11:25
Hej! Ja, badande fåglar tröttnar man nog aldrig på.. det är roligt att se att även fåglar också kan 'njuta och busa' lite.. och visst är den fin den här 'Snösiskan'! Minns ju din fina berättelse om din tama Gråsiska du hade en gång i tiden! En sån upplevelse glömmer man ju aldrig! Man får se mycket även vid en liten promenad bara i mitt närområde, men det känns bra konstigt att det fortfarande bara är februari.. fast det blir visst lite kallare nu igen.. Tack! Bengt.
Hälsn!
Fin serie!
Skall ta mig ut själv nu och se om någonting fastnar på sensorn.
/MA
Svar från ehrsa 2019-02-28 11:30
Hej! Visst är det trevligt att man hittar motiv även i 'närområdet', man behöver inte alltid resa iväg hela tiden.. 'gräv där du står' är en bra gammal 'floskel' som faktiskt ofta fungerar fint! Ja ut bara, med öppna sinnen.. :-) Ska själv ut om en timme nu.. Tack! Mats.
Hälsn!
Mats Axelsson 2019-02-28 15:48
Jagade makaonfjärilar under dagen men det var tji att någon fastnade på sensorn. Hade behövt ett 150-600 och ett rappt följande fokus om det nu räckt. Fick bli lite blomster och landskap istället.
/MA
Svar från ehrsa 2019-02-28 17:51
Oj, Makaonfjäril.. låter ju fantastiskt! Trodde inte att fjärilar redan kan vara på gång! Det är ju fortfarande bara februari.. 'Ur led är tiden' som någon har sagt.. Låter som du fick en fin dag! Ja, ibland är det ett tele som gäller speciellt kanske när det gäller fjärilar.. dom verkar ha väldigt bra syn ibland..
Hälsn!
Mats Axelsson 2019-02-28 20:23
Sorry, jag skulle lagt till att jag är 300 mil söderut!
/MA
Svar från ehrsa 2019-02-28 21:22
Ha ha, misstänkte att det var nått 'lurt'.. :-) Ha det fint där nere i syd!
Hälsn!
Mycket fina bilder av Gråsparvarna som badar och plaskar, den sekvensen gillar jag.
Ha det gott /Stig
Svar från ehrsa 2019-02-28 11:34
Hej! Tror aldrig man tröttnar på badande fåglar.. Gråsparvar gör det under hög vällust känns det som.. dom gillar det verkligen! Vi hade nog +10° när bilderna togs, det gjorde det säkert ännu skönare.. Tack! Stig.
Hälsn!
Badande fåglar är alltid roligt. Gillar särskilt den första på gråsparvarna.
Sten
Svar från ehrsa 2019-02-28 11:39
Hej! Ja, man blir glad när man ser fåglar bada, dom gillar det verkligen! Tror vi hade +10° när bilderna togs.. den första bilden togs med 1/500 sek. därav blev det 'snurreffekt' på huvudena.. resten av bilderna togs med 1/1600 sek. då frystes alla rörelser.. Glömmer aldrig din nybadade Sparvuggla, en helt fantastisk och unik bild! Tror att jag aldrig har sett nån mer bild på en badande uggla överhuvudtaget.. Tack! Sten.
Hälsn!
Dina bilder på de badande sparvarna är ett utmärkt exempel på att motiv inte behöver vara långsökta, det finns ofta alldeles i närheten. Den första bilden är superbra med energin de har där. Stenknäcken är jag lite avundsjuk på. Ja, det är bra alltsammans.
Svar från ehrsa 2019-02-28 18:08
Hej! Ja, man behöver ofta inte gå långt alls, här är jag bara 100 m. ifrån fastigheten jag bor i.. och jag upplever ofta att man inte behöver fara runt så mycket och jaga motiv.. ofta dyker motiven upp om man bara tar det lite lugnt och 'känner in' omgivningen.. Första bilden på de badande sparvarna här togs med 1/500 sek. därför blev det så roligt med de 'snurrande' huvudena, resten av badbilderna togs med 1/1600 sek. då frös rörelserna på sparvarna. Ångrar att jag inte testade med ännu långsammare slutartid, kanske 1/400 sek. eller 1/320 sek, då kanske det kunde ha blivit ännu mer 'snurr' på huvudena! Ska testa det nästa gång jag får en chans.. för övrigt så hade jag nedbländat ett steg, det brukar bli lite skarpare då och skärpedjupet ökar något lite, annars så var det 'auto-ISO' som blev 400 ISO för första bilden och 1250 ISO för resten av badbilderna eftersom jag sänkte slutartiden till 1/1600 sek. Stenknäcken var roligt, jag har inte sett någon sen i höstas här.. Men den här individen fanns precis i det område där höga lövträd växer, och det är alltid där jag brukar se dom.. men ofta är dom rätt högt upp i dessa träd, tror dom käkar 'knoppar' av de kommande löven.. så det blir inte så mycket närbilder på dom.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Ljuvliga rofyllda badbilder :) Snyggt!
Svar från ehrsa 2019-02-28 18:12
Det är bara att inse, Gråsparvar är livsnjutare.. tror dom gillar att vara lite 'busiga' också.. :-) Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2019-02-28 18:19
Exakt :) härliga fåglar :)
Underbar vardagsserie! Gråsparvarna ser ut att ha det roligt, gillar alldeles särskilt första bilden där du har lite lång exponering men ändå får dropparna som är som högst i sin fallparabel skarpa, snyggt!/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-02-28 18:30
Hej! Man får aldrig underskatta 'vardagsmotiven', dom kan vara väldigt 'bjussiga'.. och jag tror att Gråsparvar är nog riktiga livsnjutare dessutom.. med lite 'bus' i blicken! Den första 'badbilden' med den lite längre exponeringen blev så där 'snurrig' med huvudrörelserna för att jag oftast har en grundinställning på kameran med 1/500 sek. som slutartid när jag går ut, och objektivet nedbländad ett steg, och sedan valet auto-ISO. 1/500 sek räcker sällan på en fågel som rör sig, eller som här snurrar på huvudet.. men jag visste inte när bilden togs att det skulle bli så här bra! Jag borde ha provat att öka exponeringstiden lite ytterligare.. kanske till 1/400 sek. eller 1/320 sek. för att få ännu mer 'snurr' på deras huvuden (jag har sett såna bilder på badande fåglar), men istället så sänkte jag slutartiden till 1/1600 sek. då frös jag fåglarnas rörelser helt, så som de andra badbilderna, men den första bilden med de snurrande huvudena blev roligare! Nästa gång jag får chansen med en badande fågel ska jag testa med långsammare tid än 1/500 sek.. Nu har jag ett 'riktvärde' för badande fåglar, mer 'snurr/sudd' på motivet gärna då långsammare tid än 1/500 sek. Inget 'snurr/sudd' och istället skarpa motiv, helst 1/1000 sek. eller snabbare.. Tack! Björn.
Hälsn!
Svårt att se sig mätt på gråsparvarna,de andra var fina de med.
Mch Tommy
Svar från ehrsa 2019-02-28 18:41
Hej! Dom är riktiga 'charmtroll' Gråsparvarna när dom håller på att bada så här.. Man ser så tydligt att dom verkligen njuter av att få bada! Dessutom ser dom lite 'busiga' ut.. Det verkar som alla fåglar njuter av bad då och då och det är alltid lika roligt att få se.. Tack! Tommy.
Hälsn!
Här tycker jag bilderna på grå-/snösiska är extra trevliga. En fin liten pippi!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-02-28 18:47
Hej! Hade tur här med 'Snösiskan', den var ensam och lite skygg dessutom, men så småningom insåg den att jag kanske inte var så farlig.. och plötsligt så fick jag de här fina bilderna på den, det kändes bra! Jag har ju sett såna förut, men man ser dom inte alltid i en Gråsiskeflock, det är inte självklart att det alltid finns en Snösiska bland alla Gråsiskor, fast det är inte helt ovanligt heller, men deras ljusa/vita övergump brukar man se rätt så tydligt så som i bilderna här.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Det var verkligen vårkänsla i dina bilder. Den första badbilden där dom ruskar på huvudet var härlig.
Här har jag ännu inte sett några blommor men snön ligger packad runt husgrunderna efter alla snöras.
Hoppas på lite nysnö i veckan så det blir lite vitt i Kungsbergsskogen då vi skall dit och sitta i gömsle nästa vecka.
ing-marie
Svar från ehrsa 2019-03-02 11:35
Hej! Visst är dom fina Gråsparvarna! Känns som det är stor njutning när dom får bada så här.. Den första 'badbilden' togs med 1/500 sek. då blev det den här 'snurrefekten' på huvudena, men det såg jag inte där och då.. 1/500 sek. är oftast min standardinställning på kameran när jag går ut, ihop med nedbländning ett steg i läge 'M' och auto-ISO, även exponeringskompensationen på -0,3 eller -0,7. Sen förändrar jag slutartiden beroende på sittande fågel eller flygande, och exponeringskompensationen ändrar jag mycket beroende på ljus/mörk fågel och även beroende på ljus/mörk bakgrund.. Hade jag noterat att den här 'snurreffekten' på Gråsparvarna blev så bra så hade jag gärna förlängt slutartiden lite ytterligare, till kanske 1/400 sek. eller 1/320 sek. det hade säkert gett en ännu mer markant 'snurreffekt' som troligen blivit ännu bättre! Istället så minskade jag slutartiden till 1/1600 sek. vilket då gjorde att rörelserna frystes helt.. Det blev bra det också men inte lika skojigt.. Men nu har jag en 'tumregel' för kommande badande fåglar.. 'Snurreffekt' på huvudet = 1/500 sek. eller långsammare.. 'Frysta rörelser' = 1/1000 sek. och gärna snabbare.. Låter fint med att sitta i skogen, ni lär väl få en del nysnö imorgon söndag gissar jag! Här är lite mer risk att det kommer i en blötare version som jag har förstått det.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Ljuvligt! Speciellt stenknäcken och gråsiskan :) En givande promenad med kameran verkar det som :)

Hälsningar

Maria
Svar från ehrsa 2019-03-03 21:41
Hej! Roligt att se dig igen! Ja, det blev en fin liten promenad i mitt närområde, känns som det ofta blir bättre än man tror.. och det är roligt att få bli lite överraskad! 'Naturen kan man alltid lita på'.. på något sätt! Tack! Maria.
Hälsn!