Att spegla det jag gillar.

De ljusa..

Och då menar jag de ljusa fåglarna som ofta omger oss.. måsfåglar! I det här fallet så är det Gråtrut och Skrattmås som ljusats upp en hel del, nästan så att dom inte syns.. 'Hjärnan' brukar oftast fylla i det som fattas.. Och det är i mitt närområde Tantolunden på Södermalm som dessa foton togs idag. Fotat med 200-500 mm.

         

Tack för mig!

Inlagt 2019-01-31 23:12 | Läst 1762 ggr. | Permalink
Blir en grafisk vacker effekt, riktigt bra. Fungerar det som svartvitt också? Näst sista blir favoriten med fart och lyftkraft i vingen.
Svar från ehrsa 2019-02-01 10:30
Hej! Tycker också det blir fint när man gör 'ljusa' fåglar ännu ljusare så att dom nästan försvinner i den likaså ljusa omgivningen.. Har inte provat svartvitt, vill gärna ha kvar den röda eller gula färgen på näbben och ev. benen, förstärker gärna den färgen i dom här sammanhangen t.o.m, gillar också den svagt blåa färgen som vingarna har.. detta försvinner om man väljer svartvitt.. Det här var fotat under en mulen dag, ska prova framöver när solen skiner ordentligt, det kan förändra resultatet mycket tror jag! Tack! Stefan.
Hälsn!
Snyggt denna gången också, här har du kanske inte dragit riktigt lika våldsamt i spakarna som i denna förra vita perioden, men vackra konstverk blir det
Svar från ehrsa 2019-02-01 10:36
Hej! Det var ett annat ljus här, eller rättare sagt så var bilderna lite överexponerade redan från kameran.. några färger var urfrätta redan från början.. det hände inte så mycket när man drog i dom spakarna.. rött och gult t.ex.. hade gärna haft mer färg där.. nu blev bilderna mestadels bara milda! Tycker att också det blir fint! Våga testa! Måsar och trutar ser nästan ut som Albatrosser när dom spänner ut vingarna.. dom blir riktigt fina! Tack! Peter.
Hälsn!
Inga favorit fåglar direkt men du har fått/gjort dessa motiv otroligt vackra i det ljuset Jan, väldigt vackert :)
Svar från ehrsa 2019-02-01 10:47
Hej! Måsfåglar kanske inte är några favoriter i fågelvärlden men dom är ändå rätt så vackra när dom seglar fram på vindarna, påminner om stora Albatrosser ibland.. och dom är väldigt bra att testa autofokusen på!! Prova! Här testade jag 'AF-C 3D' vet inte om du har det på din kamera? Men jag har aldrig lyckats se att '3D' förbättrar nånting jämfört med bara 'AF-C'.. Jag brukar aldrig välja '3D' men känner också att jag kanske har testat för lite.. Tycker '3D' har svårare att först hitta fokus och sedan tappar den fokus ganska ofta, istället blir det bakgrunden som blir skarp.. Bilderna här överexponerade jag med flit redan i kameran, med +1,7 i exponeringskompensation och 'M' med 1/1000 sek f/6,3 och auto-ISO blev 1000. Sedan gjorde jag bilderna ännu ljusare i Lightroom och förstärkte färgerna lite på näbbar och ev. ben.. Tack! Joakim. Ha det bra!
Hälsn!
Joakim88 2019-02-01 11:59
Hej igen jo men visst kan även de vara vackra :)
Jopp 3d har jag och skall absolut testa det ;)
Skall komma ihåg överexponerings knappen också hehe :)
Tack
Svar från ehrsa 2019-02-01 12:19
Ja, exponeringskompensationsknappen är bra.. :-) Det är den man måste ha mest koll på och 'förstå', sen behöver man ha lite koll på slutartiden också beroende på motivet.. Här visste jag att jag skulle försöka fota flygande fågel och behövde en lite snabbare slutartid, dessutom fick dom gärna bli lite överexponerade, men jag kunde troligen lika gärna ha exponerat lägre och istället ljusat upp bilderna mer i Lightroom, det blir egentligen samma effekt, det hade också gett ett lägre 'auto-ISO' vilket i grunden är bra, men jag var aldrig orolig för alltför högt 'auto-ISO' här, 1000 i ISO som det blev ger ingen större mängd brus som är svår att hantera..
Hälsn!
Grymt snygg stilstudie..lyfter på kepan och bugar mig i gruset ;)
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-02-01 10:53
He he! Var rädd om ryggen.. Ljusa fåglar som man ljusar upp extra brukar ofta bli fint! Tack! Gunte.
Hälsn!
De blir fina mot den nästan vita himlen. I synnerhet den näst sista. Jag gillar när det vita i fågeln går upp i bakgrunden.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-02-01 19:39
Hej! Jag gillar också det! Det fungerar fint att göra så här med våra 'måsfåglar' känns det som, man lämnar liksom över till hjärnan att fylla i det man inte riktigt ser av den ljusa fågeln.. det känns 'behagligt' på något sätt.. Tack! Lena.
Hälsn!
Det här var ruggigt bra tycker jag! Annars fastnar jag ofta för ganska mörka bilder, men de här är supersnygga high-key-bilder! Näbb, ögon och vingspetsar framträder mycket fint mot det ljusa.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-02-02 18:57
Hej! Ja, jag håller med! Det blir väldigt vackert när man gör fåglarna så ljusa att dom smälter in i det omgivande ljusa.. men detaljer som öga näbb och ben och delvis vingarna behåller man synliga.. resten får 'hjärnan' fylla i.. :-) och det gör den rätt så bra! Tror man kan göra likvärdigt med mörka fåglar i mörk omgivning, det blir säkert lika effektfullt om man mörkar ner allt så att fågeln inte riktigt syns.. En koltrast t.ex i en mörk skuggig miljö.. Tack! Bjarne.
Hälsn!