Att spegla det jag gillar.

Sett i kärret..

I min förra blogg visade jag bilder tagna vid sidan om Isbladskärret på Djurgården i Stockholm, nu kommer bilder tagna i kärret.. Det är ett kärr som håller på att växa igen helt och i rådande torka så håller dessutom vattenytorna på att torka bort.. det var likadant förra sommaren som också blev väldigt torr! Det här kärret måste man gräva ur väldigt mycket framöver och ta bort mycket av alla växter annars är det dödsdömt som 'fågelsjö' inom en väldigt snar framtid! Roligt i år var ändå att paret Sångsvanar som försökt häcka här de åtminstone senaste tre åren, nu ändå gick till häckning för första gången! Jag hade tidigare inte sett om dom lyckades med häckningen i år, eftersom jag inte sett svanarna på några veckor. Trodde att dom hade tagit sig ut i 'saltsjön' istället! Men den här gången så fanns det en vuxen och två ungfåglar i kärret, det var roligt! Annars så var det Hägrarna som gick omkring i det låga vattenståndet som mestadels blev dagens fotomotiv.. Fotat med 80-400 mm.

Där kom dom..

Orange hals färgad av dyn..

Vattenståndet är numera så lågt så att en Häger kan spatsera omkring..

Från 'bryggan' här togs fågelbilderna här ovan..

Tack för mig!

Inlagt 2018-07-07 13:57 | Läst 2005 ggr. | Permalink
Proffsbilder från början till slut. Kul att se svanens färgade hals. Tranor brukar färga ryggen rödbrun men en svan med så mörk hals har jag aldrig sett. Gillar kanske dom två första mest på grund av den färgade halsen men även att hägern syns där bakom.
Sten
Svar från ehrsa 2018-07-07 18:18
Hej! Ja, det är lite ovanligt med orange svanar.. men det är rätt snyggt det också! Roligt att dom ändå tycks ha fått två ungar, borde vara de första som lyckats med det i Stockholm, beroende på hur man räknar 'i Stockholm'.. Tack! Sten.
Hälsn!
Håller med Sten och du levererar många fina och lite unika bilder som oftast, en orange Svan hör inte till vanligheterna även om den är färgad, och Hägern med sin skugga är också fin.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2018-07-07 18:21
Hej! ja, visst är det ovanligt med orange svanar! Men den är ganska snygg! :-) Roligt att dom ändå lyckats få två ungar för första gången här! Tack så mycket Stig! Ha det bra!
Hälsn!
Hej,
Spännande miljö. Där händer nog mycket.
Ha det gott
Bob
Svar från ehrsa 2018-07-07 18:28
Hej! Det kan vara rätt så fint här, men tyvärr är det en miljö som håller på att växa igen.. ihop med rådande torka så är det nästan ingen fågelsjö längre.. Det finns ju anledning att tro att 'torkor' även kommer i framtiden så vi får se vad som händer.. möjligen har Kungliga Djurgårdsförvaltningen några planer för 'kärret' framöver, men jag vet inte.. Tack! Bob.
Hälsn!
Fina bilder och spännande. Men du får ta det med orangefärgade svanen sakta för mig, jag har tappat bort mig :). Är det något färgämne i dyn, som hamnar utanpå eller som de får invärtes? Tänkte på att flamingos är rosa pga räkskal, men det är kanske en helt annan historia. Varför skulle de inte få ungar, man ser att även ungarna har en del orangea fläckar på kroppen
Svar från ehrsa 2018-07-07 21:14
Hej! Näe, tyvärr ingen 'Flamingofärgning' det hade varit spännande! Utan det är färgen på vattnet och dyn som färgar deras halsar, man kan ana att även den delen av kroppen som ligger i vatten också har färgats, ses en del i bild 6. När dom lämnat Isbladskärret så tvättas det mesta bort ganska snabbt! Jag har följt Sångsvanarnas försök att häcka i Isbladskärret dom senaste 3 åren, men det har inte fungerat för att dom blivit ivägjagade av Knölsvanar, men i år har jag inte sett några Knölsvanar här! Kanske dom inte ville häcka här för att det är lite för lågt vattenstånd.. jag vet inte? Sen har jag också sett Räv som en tänkbar predator på Sångsvanarnas ungar eftersom vattenståndet sjunkit så mycket att en Räv nästan kunnat gå torrskodd ut till boet här på slutet.. men det kanske inte har passerat nån Räv här under våren.. jag vet inte! Tack! Peter.
Hälsn!
Krispiga bilder! Hur bär du dig åt? Eller är det olympus om-d e-m10 mark iii som bär sig åt? Eller objektivet? En kombination förstår jag. Men redigeringen då, vilken del har den i det hela?
Svar från ehrsa 2018-07-07 21:32
Hej! Bilderna här är tagna med Nikon D750 en FF kamera med Nikons zoom 80-400 mm. dom trivs rätt bra ihop! Och RAW-bilden har rätt mycket att ge vid redigeringen, som jag gör i Lightroom. Men sen tar jag alltid ytterligare ett litet steg i Photoshop, tycker att jag ofta får till färgerna ytterligare något lite bättre där, i förhållande till hur bilderna sen visas här på Fotosidan. Men det slutliga jag gör är att skärpa upp motiven lite extra i PS, med hjälp av att antingen klicka på 'Skärpa' (om bilden är lite oskarp) eller att klicka på 'Oskarp mask' en eller två gånger eller tre gånger, det ger en lite extra 'finskärpning' på en redan ganska skarp bild! Lightroom ger inte alltid lika skarpt resultat, som en uppskärpning i Photoshop ger! Ibland kan en klickning på först 'Skärpa' och sedan en klickning på 'Oskarp mask' ge ett extra fint resultat också.. Inställningen på 'Oskarp mask' är så här: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/372388/3653416.htm
Den ändrar jag aldrig på, det är en försiktig uppskärpning! Däremot kan jag ibland klicka på den 2 gånger eller 3 gånger efter varann utan att bilden börjar se konstig ut.. det är bara att backa i redigeringen om det inte fungerar, jag krymper också alltid den färdiga JPG-bilden från Lightroom, i Photoshop, till 1600 pixlar i bredd eller höjd, och sparar den som en ny version av den orörda originalbilden från Lightroom. Mina bilder i bloggen är alltid inmatade med 1600 pixlar på bredd eller höjd, det känns lagom och blir tillräckligt bra! Tack! Ragnar.
Hälsn!
light 2018-07-08 06:31
Javisst ja, det var ju en D750 du hade (jag blandade samman dig med en annan fotograf). Nikongrejer, då förstår jag att det blir så bra! Och så vill jag tacka dig för utförlig info om hur du redigerar (skärper) dina bilder, det var intresant att få ta del av. Ha en god söndag!
Mycket fina bilder! Toppen skärpa. Hägrar är lite av en favorit faktiskt. Svanarna ser ovanliga ut med färgningen. Har aldrig sett förut. Är det vattnet som gör det eller är det en underart tro?

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2018-07-07 21:39
Hej! Svanarna är smutsiga helt enkelt.. :-) Skulle behöva en körare i 40°.. Men dom är rätt fina i den här ovanliga färgen! Hägrarna står ovanligt nära 'bryggan' där, nu när vattnet är så grunt att dom kan gå runt lite som dom vill.. Närbilder är lätt att få nu! Man borde ta med lite Strömming så kanske dom kommer riktigt nära..? Tack! Johnny.
Hälsn!
sears 2018-07-07 21:44
Aha ok misstänkte vattnet. Bra idé med strömming, det ser lite hungriga ut stackarna. Det brukar alltid uppskattas av hägrarna vid Råstasjön. Det får nog bli ett besök till kärret. Chans till närbild är alltid trevligt. Helst lite fisk i näbben också, död som levande ;)

MvH
Johnny
Bilderna på sångsvanen med ungar är ju alldeles bedårande! Hägerbilderna är också fina men har ju inte riktigt samma charmfaktor som sångsvansungarna....Sista bilden är instruktiv, ser att man inte behöver ge sig ut på vildmarksexpeditioner för att titta fina fågelmarker i Stockholm! :-) Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2018-07-08 11:26
Hej! Ja, det var trevligt att få se de små Sångsvanarna, har nog aldrig sett så 'unga' tidigare, det var ju första gången som dom häckat här! Hoppas dom återkommer fler år! Ja, inga 'överlevnadskit' behövs när man närmar sig Isbladskärret.. min cykel är också helt perfekt när jag via en bra stig tar mig runt till skuggsidan av sjön, där bl.a. Rödhake, Gärdsmyg och Taltrast ofta finns! Tack! Björn.
Hälsn!
Fina bilder och lite roligt med den sista, som visar att du inte behövde smyga i vassen! MVH Yvonne
Svar från ehrsa 2018-07-08 11:28
Hej! Vissa fågelsjöar kan vara väldigt lättillgängliga.. det är rätt skönt att slippa ev. överlevnadsutrustning.. :-) Tack så mycket! Yvonne.
Hälsn!
Mycket fina bilder på både häger och svan, välkomponerat och snyggt. Jag slås också av svanens ovanliga färg på halsen. Fint, och något jag aldrig sett förut.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2018-07-08 11:30
Hej! Näe, det är nog bara här jag också ser svanar med så smutsiga halsar.. Men gissningsvis tar dom sig ut till saltsjön när som helst, då borde dom snart bli vita igen.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Finfina bilder! Svanhalsen får mig att minnas min gamla labrador retriever Mysing, som dök ned i ett vattenfyllt dike vid soptippen i Kristianstad för många år sedan. Han var en gul, alltså närmast vit, labbe men när han kom upp var han närmast blåsvart på kroppen upp till en knivskarp gräns på halsen där han var originalfärgad. En bisarr syn kan jag lova, svart labbe med vitt huvud. Mannen i öppen sportbil som fick syn på honom när vi gick hem höll på att hamna ute på åkern.
Svar från ehrsa 2018-07-08 11:33
He he, rolig historia! Ja, labbar gillar väl vatten extra mycket! Misstänker att du fick en del smutsigt stänk på dig också.. :-) Tack så mycket Christer.
Hälsn!
aasaboe 2018-07-08 13:44
Ja, det blev en del där hemma, vi bodde i stan då och det blev raka spåret till duschen. Med en extra sur husse, för han var alldeles nyduschad när vi gick ut och han färgade om sig. Han skulle väl göra av med den äckliga schampodoften antar jag, även om det var oparfymerat hundschampo. Hundar är ju noga med sin doft.
Det är något speciellt med svanungar, så söta och fina bilder på dom. Hägrar gillar jag, så dom är också roliga att se.
Kul att du visar varifrån bilderna är tagna, fota det skulle man göra lite oftare :-)
Svar från ehrsa 2018-07-08 18:50
Hej! Visst är dom fina svanungarna, hoppas att svanarna återkommer nästa år, nu när dom i alla fall har lyckats få fram två ungar, det var första gången det händer med Sångsvanar här så det var lite extra roligt! Men jag är orolig för kärret om man inte tar hand om igenväxningen.. Man har inhägnade kreatur som går och betar här under sommaren, men det räcker inte till.. Och Ja, egentligen vill man ju att bilderna ska se ut som om man vandrat i tre dagar över berg och genom djupa raviner innan man nått fram till dessa sällsynta fåglar.. men jag klarar inte en 'faktakoll', lika bra att erkänna dessa 'lindriga' omständigheter vid fotandet.. :-) Tack så mycket Ing-Marie!
Hälsn!
Mycket fina bilder Jan :)
Trevligt med svan familjen, lite fundersam varför den vuxna svanen har den färgen, har sett unga svanar med annan färg på hals och huvud men det är på ett annat sätt.
Fint på den fiskande hägern också :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2018-07-12 22:09
Hej! Tack! Fredrik. Svanen har helt enkelt smutsat ner sig i dyn och vattnet i Isbladskärret.. :-) Såg troligen samma svanar i saltsjön några dagar senare, då var halsarna mycket renare men ännu inte helt vita!
Hälsn!