Att spegla det jag gillar.

Nedströms, hos svanarna på Strömmen..

Strömmen är Stockholms ström, och svanarna i just denna blogg är de 'gula' Sångsvanarna.. som är lite extra fina tycker jag! Våra vanliga Knölsvanar har ju alltid funnits i mitt liv och är kanske inte så märkvärdiga, dom finns där och vill gärna bli matade och väser ofta fast dom får mat, sitter man i en kajak då kan det bli bråk om en revirhävdande hane är på dåligt humör.. Sångsvanarna däremot är gracila och stolta svanar som simmar med sträckt hals på ett helt annat sätt än sina släktingar.. Dessutom sjunger dom.. det gör inte Knölsvanar, dom knorrar lite men det går inte att jämföra med Sångsvanarna! Även när Sångsvanar flyger så sjunger dom ofta och man kan höra dom på långt håll.. Knölsvanar har däremot ett visslande ljud från sina vingslag som gör det lätt att skilja arterna åt.. Jag är tillräckligt gammal för att ha upplevt Sångsvanar som riktiga vildmarksfåglar, men så är det inte längre sedan några årtionden tillbaks.. Min första Sångsvan som jag såg häckandes var i en sjö straxt norr om Jokkmokk och kändes väldigt exklusivt, det var nog 1981.. 37 år sen.. Något drygt årtionde senare såg jag dom häcka i sjöar helt nära stan här.. Och numera ser man dom på eller i närheten av Strömmen i Stockholm.. ett tiotal fanns vid Skeppsholmen och Kastellholmen denna dag och bjöd på sig fint för en fotograf! Fotat med 80 - 400 mm. zoom.

Här fanns dom denna dag, nära det gamla vraket av ett Danskt örloggsskepp vid Kastellholmen. Ett vrak som i sig har en historia: https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96rlogsfartyget_vid_Kastellholmen

Men lite bråk fanns också här..

Tack för mig!

Inlagt 2018-03-09 10:33 | Läst 1077 ggr. | Permalink
Härligt fågelliv där på strömmen, kul med sångsvanar där också.
Svar från ehrsa 2018-03-09 16:38
Hej! Det är verkligen trevligt att få se dessa vackra svanar så här bra! Det är en fågel som har ändrat beteende på några årtionden, så här kunde man aldrig se Sångsvanar för 20 år sen.. Man kan undra varför dom har blivit så 'urbana' numera.. kanske att dom blivit så många så att dom nu breder ut sig mer lite överallt, och inte bara håller till i sjöar ute i vildmarken..? Tack! Margareta.
Hälsn!
Ja, det var granna stilstudier det! Sångsvanens olika åldrar. Speciellt de som står mitt emot varandra, det är en toppenbild! Sångsvanen har ju verkligen blivit en vardagsfågel i rikets sydligare delar, för 15 år sen c:a började jag lägga märke till hur de relativt orädda gick och betade på fälten milda vintrar, stora flockar.
Svar från ehrsa 2018-03-09 16:47
Hej! Visst är dom fina dessa svanar! Och det är ju konstigt att dom blivit så orädda sedan ett par årtionden tillbaks! När jag var ung så var det verkligen en vildmarksfågel, och det sades att dom var väldigt lättstörda på sin häckningsplats, och så var det säkert! Nu beter dom sig som vilken Knölsvan som helst.. När jag stod här på kajen 10 meter ifrån dom så var det en vuxen som trumpetade för full hals, det var imponerande! Viket tryck i ljudet.. Dom låter ganska likt Tranor egentligen. Undrar varför dom blivit så orädda? Kanske dom ökade så bra i antal att dom blev tvungna att sprida ut sig även så att dom kom nära oss människor..? Dom kanske också har upptäckt att vi inte jagar dom längre.. det gjordes säkert förr.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Som vanligt bilder av högsta klass. Ja det har hänt mycket på fågelfronten. Vitkindade är en annan. På 60 talet var det väl bara dom uppe på skansen som fanns i Sverige. På Gotland rastade dom på genomresan till Ryssland.
Sten
Svar från ehrsa 2018-03-09 17:04
Hej! Tack! Sten. Dom är verkligen fina dessa 'vildmarksfåglar'.. som numera blivit delvis 'urbaniserade'.. Man undrar vad det beror på? Dom kanske har blivit för många för att få plats ute bland vildmarkssjöarna och har kanske dessutom lärt sig att vi inte längre skjuter på dom.. för det gjorde man säkert mycket förr i tiden.. Stod här bara 10 meter ifrån dom när en av dom trumpetade för full hals.. det var minst sagt mäktigt! Har aldrig hört så högt ljud från en Sångsvan tidigare.. Ja, dom Vitkindade har verkligen också ändrat beteende! Dom har väl upptäckt att det verkar onödigt att flyga upp till Ryska ishavskusten när man lika gärna kan häcka här på Djurgården.. och på andra platser här i Sverige.. dom flyttar sig knappt ens från promenadvägarna när man kommer gående, dom ligger kvar en meter ifrån.. Men det brukar ju vara så, inget är beständigt.. absolut ingenting.. sett på sikt! Ha det bra!
Hälsn!
Måns H 2018-03-09 21:41
Betr vitkindade gäss så fick arten stöd av länsstyrelsen på Gotland. Den betalade bl a ut ersättning till lantbrukare där dom åt upp grödor för att ingen bonde skulle se sig tvungen att skrämma bort fåglarna ifråga. Det var inte okontroversiellt. Ledamoten Henning Jakobson i länsstyrelsens styrelse påminde om de ekologiska obalanser som andra åtgärder medfört och hävdade att man skulle satsa på de vanliga grågässen som hörde hemma på ön.
Svar från ehrsa 2018-03-09 21:47
Intressant! Det får alltid konsekvenser när människan lägger sig i, hur vi än gör.. Dom Vitkindade lär ju inte vara utrotningshotade nu i alla fall.. Men dom hör ändå till faunan här, även om dom mest flyttade förbi till och från Ishavet förr, till skillnad mot Kanadagässen som inte alls hör hemma här..
Hälsn!
Vackra bilder på Sångsvanarna och jag skall försöka åka till Tysslingen i år igen och se om jag lyckas ta några hyffsade bilder.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2018-03-09 17:51
Hej! Stig. Det tycker jag låter som en bra idé med Tysslingen! Har själv aldrig varit där, men just såna 'naturtraditioner' tycker jag man ska försöka bevara så mycket det går! Tror att både kropp och själ mår bra av det.. Roligt också när det ger en massa bilder att sitta och fixa med efteråt, när tid och lust finns! Det håller huvet igång, både att fotografera och att ta hand om bilderna efteråt.. Och visst är Sångsvanar fina, det är något speciellt med dom! Låter fint gör dom också.. Tack! Stig. Ha en bra helg!
Hälsn!
Otroligt vackra bilder på sångsvanarna, just i det dämpade gråljuset blir färgerna extra vackra tycker jag. Serietagningen är också en fröjd att bläddra sig igenom.
Dom flesta av oss har ju noterat hur vanliga och framförallt orädda sångsvanarna blivit men jag har inte sett någon förklaring. Att dom blivit fler är väl inte så konstigt, dom olika arterna går ju upp och ner i antal alla. Men förvandlingen från sällan sedd och ytterst skygg ödemarksfågel till att finnas jämsides med oss människor, tom i storstäder som Stockholm, vad beror den på? Är det så enkelt att dom blivit så många i så dom "behöver" inte vara rädda om sig längre? Eller är et så trångbott ute i naturen att dom behöver sjöar och marker som finns nära människan också? Väldigt fin serie i alla fall!/ Björn T
Svar från ehrsa 2018-03-09 22:03
Hej! Björn. jag vet inte att jag har läst något om detta med anpassningen till oss människor hos Sångsvanarna, men min egen gissning är att frånvaron av jakt på dom kanske sakta har lärt dom att vi inte är så farliga längre, och kanske ihop med att dom därmed har ökat i mängd så finns det till sist inte fler sjöar för dom att kunna häcka ensamma i, om dom nu helst kräver egna 'vildmarkssjöar'.. Dom har ju velat häcka två år i rad i Isbladskärret på Djurgården.. men som jag förstått så blir det konflikt med Knölsvanar där.. så dom har valt att häcka någon annanstans.. Det är inte omöjligt att de här orädda individerna är just dom svanarna? Får se längre fram i vår om dom dyker upp i Isbladskärret igen, det skulle inte förvåna mig! Jag står på kajen endast 10 meter ifrån dom här.. och dom bryr sig inte alls! Det beteendet överförs troligen också till ungfåglarna, så dom blir inte heller rädda för oss människor.. När jag såg första häckande paret uppe vid en sjö norr om Jokkmokk för 37 år sedan så sas det att man lätt kunde spoliera en häckning om man störde dom och det stämde säkert då, men dessa Sångsvanar lär inte bli så störda när dom t.o.m. vill häcka i Isbladskärret..! Det är en fantastisk utveckling! Men jag tror mycket på att vi inte jagar dom sedan länge betyder mycket! Och fina är dom! Det kanske är läge för Tysslingen för dig om ett par veckor.. har för mig att det var därifrån du visat fina bilder tidigare. Tack! Björn.
Hälsn!
Mycket fin bildserie på sångsvanarna! Vilket fint fågelliv det verkar vara där i strömmen när man tittar på sista bilden.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2018-03-10 10:35
Hej! Det har varit väldigt bra med sjöfåglar just bakom af Chapman och ner mot Kastellholmen i år. Det känns som vattenflödet från Mälaren är extra högt i år och det kanske är lite för jobbigt att simma omkring uppe vid fågelmatningen.. lättare då att ligga och 'chilla' nere vid Skeppsholmen/Kastellholmen! Igår hade nån av prinsessorna fött barn och därmed blev det 21 skott med kanonerna på Skeppsholmen.. gick förbi fågelmatningen senare på eftermiddagen och jag har aldrig sett så lite fågel på Strömmen tidigare.. Ett otyg att skrämma alla fåglar på detta sätt tycker jag.. speciellt under vintern! Tack! Johnny. PS. såg bilder på en Slaguggla på Norrmalm nu.. nära Observatoriekullen.
Hälsn!
Sångsvanarna är jättevackra! Många fina bilder på dem här.
Hälsningar, BJarne
Svar från ehrsa 2018-03-10 12:36
Hej! Det är något speciellt med Sångsvanar, dom har trots allt lite av 'vildmark' över sig även om dom visar upp sig så här fint även i staden! Men det är ju så, naturen förändrar sig ofta sett på sikt.. Och Sångsvanarna har det gått bra för de senaste årtiondena, vad jag vet! Tack! Bjarne.
Hälsn!