Att spegla det jag gillar.

En Promenad runt fjärden..

För mig så är det Riddarfjärden i Stockholm som menas. Det brukar vara en trevlig promenad den här årstiden med mycket sol, om nu den råkar vara framme.. Dessutom var det svaga vindar den här fina lördagen! Mycket folk som var ute och njöt, och det var mestadels dom som jag fotade, 'promenadfoto' helt enkelt.. Kändes lite som vinterns 'klädtema' är riktigt stora och vackra sjalar..

En hel del bilder här från min sköna promenad..  Första fotot blev nere vid Tantobadet på Södermalm..

Redan här sågs folk njuta av det fina vädret..

Lången..

Sjalen..

Vårkär..

Hmm.. sjalarna..

Sjalen..

Utsikt västerut från Västerbron..

Utsikten österut.. den tröttnar man aldrig på!

Sjal..

Slutet på januari.. här åks inga skidor, här skejtas det.. under Västerbroleden i Rålambshovsparken..

Jodå, han landade rätt..

Sjal..

Även här..

Lite mer diskret..

Efter tidigare mörkertider..

Och en rejäl sjal..

Inte alla hade sjal..

Röd..

Svensk..

Likfärgade..

Också en med kameran på magen..

Hade behövt.. en sjal!

Rätt utrustade..

Klarar sig också bra..

Ju närmare Stadshuset desto fler kameror..

Stadshustornet.. får lite minnen från förr, för kanske 15 år sen så släckte jag och två dåvarande kollegor en pyrande brand under kopparplåten högst upp i tornet, 80 meter upp.. Någon hade slängt en cigarett som fått lite 'organiskt' skräp att börja pyra lite ovanpå kopparplåten. Koppar leder värme extremt bra, värmen spred sig till träkonstruktionen under plåten så att det började pyra även där.. En uppmärksam 'personal' nere på gården tyckte sig se rök uppe vid tornet. Kungsholmen blev larmade och jag och mina två rökdykarkollegor tog sig upp dit efter stor fysisk ansträngning, klädda på sedvanligt brandmannavis vilket innebär 20 kg. på ryggen med klädselns vikt och en 'luftapparat', och dessutom för mig ytterligare 10 kg 'rökdykarledarutrustning' i ena näven, och en 10 kg. 'pytsspruta' (dunk med 10 l. vatten) i den andra näven, mina yngre och starkare kollegor hade brandsläckare och en mindre rulle slang + strålrör och en yxa för att hugga sönder plåten, i sina händer, tanken var att dom så snabbt som möjligt skulle ta sig upp och påbörja en släckning med det som dom hade, och sedan kommer jag efter med ytterligare 'släckkraft'.. Och förhoppningsvis så har en av släckbilarna då hunnit koppla upp sig med sin vattenpump och med högt tryck lyckats fylla ett befintligt rör i tornet (en stigarledning) med vatten, och med tillräckligt tryck för att kunna fylla den slang med strålrör som vi hade med oss upp.. Det går åt 1 kg. tryck för var 10:e höjdmeter, så om tornet är 80 meter högt så går det åt 8 kg. vattentryck bara för att fylla upp röret, och vill man att det ska spruta något där uppe också så ska man lägga på några kg. till! Men det gick bra, och vi behövde bara använda den släckutrustning vi hade med oss i händerna.. Hade den här branden fått pyra hela natten högst upp i tornet utan att någon upptäckt detta så kanske hela övre delen med tunga klockor och allt ramlat ner.. allt under kopparplåten är av trä, även pelarna som håller upp klockorna och 'tre kronorna'.. Och allt är ju numera 'historia'.. så som det mesta!

Vid Stadshuset..

Flera hade gift sig..

Pelarna bjöd på ett fint ljus och skuggspel i den nedåtgående solens sken..

Konst..

Visst ja, tema sjal.. tror hon vann..

Inklämd..

Dit bort ska jag.. Högalid!

Allt fotat med min 85 mm. f/1,8     Tack för mig!

Inlagt 2018-01-29 23:43 | Läst 3014 ggr. | Permalink
Många fina bilder och intressant historia om släckningsarbetet i Stadshustornet, brandmannayrket är beundransvärt!
Svar från ehrsa 2018-01-30 10:57
Hej! Det var en härlig dag i lördags, och visst får man vara med om mycket i yrket som brandman, det är ett 'speciellt' jobb! Det här larmet kändes som det var något annorlunda, inget 'vardagslarm' direkt.. Och det blir ofta så när man är ute och promenerar, det poppar upp en del minnesbilder när man passerar vissa platser! Tack! Sirpa.
Hälsn!
Bild 6 gillade jag! Fint fångad romantisk bild! Vackert!
Svar från ehrsa 2018-01-30 10:59
Hej! Visst var det 'romantik' där.. det var helt uppenbart! Tack! Ragnar.
Hälsn!
Vilken fin promenad du fick runt Riddarfjärden! Kul historia med det pyrande Stadshustornet också.
Stadshusets pelargång blir så vacker i släpljuset som blir vid skymningen.

Hälsar
Eva
Svar från ehrsa 2018-01-30 11:05
Hej! Det är en väldigt trevlig promenad att gå runt Riddarfjärden, men det ska helst vara soligt så som i lördags, och som du säger så blir det väldigt vackert vid Stadshuset när solen står lågt! Just nu gör den det vid 'lagom' tid när jag kanske råkar gå förbi.. längre fram i vår så står solen för högt och har vridit sig för långt mot väster för att kunna lysa in så här på pelarna! Så det här var väldigt fint att få se! Tack! Eva.
Hälsn!
Promenadfoto, det gillar jag och brukar ägna mig åt ibland på resor.
Kul med paret som kikar lite förälskat på varandra, fast en i taget.
Det var väldigt vad många sjalar och halsdukar det var.
Intressant med ditt släckningsarbete och ett tack för att du var med och räddade stadshuset.
Svar från ehrsa 2018-01-30 12:22
Hej! Tycker också om lite spontana bilder på människor när man är ute och flanerar, när dom är opåverkade så som här. Det känns som det här med 'maximala och vackra' sjalar är något som har tillkommit i år, eller så har jag missat det tidigare.. men det är fint! Och nog var det där paret förälskade.. Tack själv! Margareta.
Hälsn!