Att spegla det jag gillar.

Julmarknad, med bonus..

Brukar göra ett besök på Skansens Julmarknad nästan varje år, och då blir det någon av de tre söndagar som dom brukar ha detta arrangemang, innan Jul. Det här året blev det söndagen den 1:a advent! Vädret var väl inte så Jullikt direkt men så är det ju ofta i våran del av landet.. Brukar ta mig dit lagom när det brukar skymma och går runt lite, där nystekt strömmingsflundra på ett hårt bröd med en lättöl till brukar tillhöra traditionerna.. och lite senare gärna en fika på Högloftet brukar också höra till innan jag börjar röra mig hemåt, och då är det mörkt..

Den här gången blev besöket speciellt eftersom mina första Sidensvansar för säsongen också kunde 'njutas' just här! Dom har annars gäckat mig under hösten.. även om jag sett några mindre 'misstänkta' flockar tidigare, men de fåglarna har jag bara sett på håll och inte kunnat verifiera dom fullt ut, det kunde jag med dagens 'svansar'! Det kanske är på Skansen man ska söka dessa fina fåglar.. Enda problemet var att jag hade ett fast 50 mm. objektiv på kameran.. men det kanske går det också!

Sidensvansar uppe vid Solliden på Skansen, med Cirkus Djurgården närmast i bakgrunden, fotat med ett 50 mm. på FF.

Tog Djurgårdsfärjan över till Allmänna Gränd, det är alltid trevligt!

Väl inne på Skansen och uppför trapporna..

Hmm.. en 'flocktäthet' och storlek som liknar Sidensvansar..

Straxt nedanför Sollidenscenen..

Visst är det Sidensvansar! Mina första som gått att fotografera denna säsong, och just då har man ett fast 50 mm..

Dom kanske kan komma närmare..

Paret nere till höger i bild är från Österrike och fick nyss syn på dessa fåglar och blev nyfikna! Hon har sett Sidensvansar på bild men aldrig i verkligheten! Han fick rätt så fina bilder på dom med sin kompaktkamera med zoom.. Och där stod jag med min 50:a.. Men det kanske också gick.. ni får bedöma själva..

Sen blev det Julmarknad.. i skymningen..

Kaffe med saffransbulle pepparkaka och starkvinsglögg blev det, med sedvanlig imma på linsen.. Inne på 'Högloftet'..

Väl ute igen så hade det blivit helt mörkt.. om man inte hade lång slutartid.. och molnen hade försvunnit!

Men jag gick hemåt, fast via tunnelbanan borta vid Karlaplan. Kvällen var fin och rätt så stilla.. Här med 'supermånen' över Djurgårdsbrunnsviken sett mot Kaknäs..

Tack för mig!

Inlagt 2017-12-06 22:40 | Läst 1494 ggr. | Permalink
Jag undrar bara, vad ska du med dyrt tele till? Alldeles underbara bilder på sidensvansarna! Inga Close ups men stället får man fin känsla för flocken, dom finns ju alltid som flock och dom rör sig liksom tillsammans, jättefint. Och Skansenbilderna är helmysiga!/ Björn T
Svar från ehrsa 2017-12-06 23:20
Hej! He he, du har rätt! Tungt är det också med dessa telen.. Mindre objektiv är underskattat, man får gå närmare istället, eller ännu hellre låta dom komma närmare så blir det bra.. :-) Och flockbilderna här blev väldigt mycket över förväntan, något liknande har jag aldrig lyckats ta tidigare! Med halva Stockholm som bakgrund dessutom.. Det här var roligt! Tillvaron bjuder ofta på fina överraskningar! Som dina Älgar t.ex.. Gäller att ha kameran med, det är nummer ett! Sen får man fota med det som kameran är bestyckad med.. Tack! Björn.
Hälsn!
Många människobilder jag gillar här. Tar aldrig själv gatubilder men tycker det är väldigt roligt att titta på sådana bilder som du ju visar ofta. Vem är dom, vad gör dom, vad tänker dom, ja många funderingar. Kom från julfirande i Madrid i går kväll. Tror dom inte vet vad strömmingsflundra är för något. Den människofria sista bilden är riktigt snygg.
Sten
Svar från ehrsa 2017-12-06 23:27
Hej! Sten. Visst är det roligt med dessa bilder på människor som dessutom är oberörda av att jag går förbi med en kamera på magen.. Precis som du säger så sätter dessa porträttbilder fantasin i rörelse om vad dom tänker på.. på nått sätt sugs man in i deras tankar.. Det är kul! Själv tycker jag det var fint att se att mitt 50 mm f/1,4 klarar att ta skarpa bilder även när det är så mörkt som här, dessutom med rejält höga ISO! Slutartiderna behöver oftast vara minst 1/400 sek för att det inte ska bli för mycket rörelseoskärpa! Madrid låter fint! Gissar att dom har annat gott där istället för Strömmingsflundra.. men det är bra gott! Det blev två mackor för mig.. Tack Sten.
Hälsn!
Tycker du fick jättefina bilder på sidensvansarna! Extra snyggt att få med stadsmiljön som kontrast i bakgrunden.
Svar från ehrsa 2017-12-06 23:31
Hej! Sirpa. Tack så jättemycket! Tycker själv att det blev extra fina bilder på Sidensvansarna, speciellt med bakgrunden.. Det är så ovanligt för mig att ha en 'normal' på 50 mm. när jag fotar fåglar.. så erfarenheterna av det är ju i stort sett noll! Om jag är ute efter fågel då blir det ju alltid ett tele på kameran, men vissa fåglar om man har chans att komma nära blir tydligen väldigt bra även med 'normalen' monterad.. Det är väldigt kul att man får en ny erfarenhet! Tack! Sirpa.
Hälsn!
Jodå, du fick dem riktigt nära med den optiken. Behöver inte alltid vara närbild inte. Ska nog inte fundera på damen med zoomkompakt, under Decembers ljusförhållanden blir det lätt lite suddiga bilder med gröt-ISO, det brukar ju vara liten sensor och liten ljusglugg. Goda matvanor du har förresten! Har man just kommit in med imma på linsen är ju frågan: vågar jag torka av den? det kan ju förvärra med fel utrustning. Samtidigt ger ju imman den äkta fotografiska närvarokänslan.
Svar från ehrsa 2017-12-07 14:11
Hej! Blev förvånad att det blev så bra trots skymningsläge.. På de 'bästa' bilderna där Sidensvansarna är med så valde kameran ISO 500 (auto ISO) medans jag hade valt 1/500 sek & f/1,4. Imma på linsen torkar jag aldrig bort, det får alltid dunsta.. Det är som du säger, imman ger ju en slags känsla av 'verkligheten' på något sätt! Strömming är gott likaså saffransbullar och glögg.. :-) Kul i alla fall att det går att ta rätt så fina fågelmotiv även med ett 'normalobjektiv'! Egentligen gillar jag fågelbilder med mycket miljö bäst, även om närbilder också är fint! Tack! Stefan.
Hälsn!
Jag tycker bilderna när sidensvansarna flyger och du har färgerna och ljuset från staden I bakgrunden är fantastiskt bra. Sidensvansar i närbild har man ju sett mängder av. Första bilden är ju ett toppenbra exempel. Mysig stämning på marknade också men det är fågelbilderna som sticker ut tycker jag.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2017-12-07 14:18
Hej! Visst blev bilderna bra! Blev själv positivt förvånad över resultatet! Jag körde med 1/500 sek & f/1,4 medans kameran valde ISO 500 (auto ISO) på de bästa bilderna. Jag gillar när det är rätt så mycket miljö på fågelbilder, och det blev det verkligen här! Närbilder är ju också fint så klart, men såna här bilder på 'svansarna' har jag aldrig fått förut! Sidensvansarna blev verkligen en bonus den här dagen som jag inte hade räknat med.. Det kanske är på Skansen man ska kolla efter våra vinterfåglar så här års.. :-) Tack! Lena.
Hälsn!
Bilderna på sidensvansarna är jättefina tycker jag. Men förstår dig, det är ju så kul att fota och följa dom på nära håll. Men för betraktaren så är bilder på avstånd kanske bättre.
Fina bilder från marknaden också.
ing-marie
Svar från ehrsa 2017-12-07 22:52
Hej! Tycker också att bilderna på Sidensvansarna blev väldigt bra, mycket bättre än jag förväntat mig! Har man tänkt att fota fåglar så har man ju sällan ett objektiv på 50 mm.. det blir ju alltid nån av teleobjektiven som åker på kameran, så egentligen hade jag ingen som helst koll på att även ett 'normalobjektiv' kan ge fina fågelbilder! Det blev en överraskning.. Men det kräver nog att det är lite extra orädda fåglar som t.ex. Sidensvansar, dom kan man komma nära även om dom är lite nervösa i flock.. dom skrämmer varann mer än att det är något annat dom blir skrämda av känns det som! Jag gillar ju gärna att det är en del 'miljö' med i en fågelbild, det känns 'trovärdigare' på något sätt med såna bilder än bara rena närbilder även om såna också kan vara fina! Det blev i alla fall en väldigt trevlig eftermiddagsutflykt för mig, bättre än väntat! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Funkade med 50mm också, länge sedan jag såg sidensvansar men tydligen så är de här nu.
Blött och kallt ser det ut, men många som trots det var där.
Många fina bilder och fin stämning trots vädret.
Svar från ehrsa 2017-12-07 23:00
Hej! Ja, det var lite extra kul att det lyckades få så pass bra bilder även med ett 50 mm. objektiv! Det var oväntat, men kan man komma hyfsat nära så fungerar även det tydligen.. Sidensvansar kan man komma rätt så nära, även om dom är lite nervösa i flock! Känns som dom ofta mest skrämmer varandra.. Den här flocken återkom hela tiden till den här häcken med dess svarta bär, dom var tydligen extra goda! Det var lite blött på marken, men det var plusgrader och rätt så svaga vindar så jag tyckte inte att det var kallt, har varit med om mycket värre där genom åren.. Men det kunde gärna ha fått vara lite snö så klart! Tack! Margareta.
Hälsn!
Trevlig bildkompott från Skansen..Brukar besöka julmarknaden en gång /århundrade :))
så det får väl bli ett besök under 2000 talet också..Sista bilden var läcker..
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2017-12-07 23:04
Hej! Det är rätt så mysigt att göra ett besök där en gång om året! Miljön är ju fin på Skansen och tröttnar man på det 'Juliga' så finns det ju mycket annat att kika på också! En eftermiddag försvinner fort där.. He he, ja då får du nog göra ett besök där även detta århundrade.. eller tänker du vänta till nästa.. :-) Tack! Gunte.
Hälsn!