Att spegla det jag gillar.

Bilder, mest av 'dokumentationskaraktär'..

Förvänta ingen 'bildkvalitet' här.. bilderna från igår togs under min promenad efter säsongens första snöslaskande under morgonen och förmiddagen, men som övergått till lätt regn när bilderna togs under tidiga eftermiddagen, och ljuset fick bli ISO 800 på min lilla vattentäta Nikon 1 AW1, objektivet var det likaså täta normalzoom objektivet 11 - 27,5 mm. (30 -75 mm. på FF) Det jag provade att fota var 'siskorna' utefter Årstaviken igen. Det var drygt en vecka sedan senast jag fotade dem med fint resultat, men sen har dom mer eller mindre varit försvunna sen dess.. Men nu med det dåliga vädret igen så har fåglarna 'tryckts ner' till marken igen, eftersom deras föda regnat ner på backen, och det är frön från Alträdets små kottar som åter hamnat där! Jag såg mest Grönsiskor precis som förra gången, men även en del Gråsiskor också, och dom uppträdde lika 'ogenerat' även denna gång, dom är bara ett par meter ifrån..

Det som skiljer detta möte åt mot tidigare, var dels att plötsligt dök Höken upp.. En Sparvhök som försökte ta Grönsiskor.. Finns väl nästan ingen mat på en sån liten fågel..? Hur som helst så fick jag några 'suddisar' i farten på den, och det verkade som den blev utan byte.. Det andra fina mötet var en liten flock med sex Gråsiskor lite bortom Grönsiskorna, men nu i efterhand när jag redigerat de mestadels suddiga bilderna så ser jag att en 'Gråsiska' som flyger iväg har en helt ljus/vit övergump.. Då är det en Snösiska.. i min värld! Det är några årtionden jag såg en sådan senast..

Vid Tantobadet, Södermalm.   En Grönsiska och en Gråsiska flyger upp när Scanian kommer rullande..

En Gråsiska i mitten, annars Grönsiskor..

En Gråsiska med lite rött på huvet, annars Grönsiskor..

Sen kom Sparvhöken.. som en mörk skugga.. taget med höftskott och lång slutartid, i 'mörkret'..

Och där försvann den..

Lite längre bort landade en liten flock på sex Gråsiskor..

När en flög iväg så blottade den sin ljusa 'övergump', för mig så är det då en Snösiska! Gråsiskor har inga ljusa/vita övergumpar vad jag vet.. Kanske finns nån annan som lärt sig annat, skriv gärna en kommentar i så fall.. Kanske fler i den lilla flocken också hade ljus övergump..?

Tack för mig!

Inlagt 2016-11-03 21:21 | Läst 943 ggr. | Permalink
Här har du satsat på konsten, kul med såna bilder !
Några blev jag lite snurrig av men många var läckra.
Den sista var riktigt snygg.
Jag var till ett ställe i helgen för att kolla efter stjärtmesar men där kammade jag noll.
Men såg flera andra gäng i trädtopparna, vilket visade sig vara både grön o gråsiskor och dom satt i alträd.
ing-marie
Svar från ehrsa 2016-11-03 22:23
Hej! Ja, ibland får kvalitet stå tillbaka för ren dokumentation.. tack för att du kallade det 'konst'.. :-) För övrigt så blir jag också snurrig av en del av de suddiga bilderna.. då kanske det är normalt.. Vad roligt att du också sett siskorna, jag tror att dom kommit hit i 'mängd' tidigare, när det under några veckor var östliga vindar, ihop med en hel del rariteter och andra arter också.. De här siskorna är extremt orädda, bara man rör sig sakta så är det väldigt lätt att komma dom nära, och regnar det, eller har nyligen regnat så går dom nere på marken och plockar fröna istället för att leta efter dom uppe i de små kottarna, det beteendet har jag sett under totalt fyra regniga dagar. Regnar det inte så är dom istället uppe i träden.. Håll utkik efter ljus/vit övergump på Gråsiskorna, det kan vara svårt att se, för det döljs när dom har vingarna på ryggen.. men lättar dom på en vinge eller båda så syns det tydligt, då är det en Snösiska! Snösiskan är också allmänt lite ljusare än en Gråsiska. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Tack för tipset, jag har undrat så vad det är för fåglar som kommit till vår trädgård och nu när du skrev grönsiska så goglade jag på det och den är det ju.
Även här har en sparvhök varit några morgnar, men den är inte långvarig utan blir snabbt bortjagad av kråkorna.
Svar från ehrsa 2016-11-04 10:34
Hej! Vad roligt med 'siskorna'! Du får hålla utkik efter dom 'grå' också, dom finns ofta ihop med Grönsiskorna, och råkar du se en som dessutom har ljus/vit övergump (nedre delen av ryggen) så är det en lite exklusivare Snösiska som du ser.. Häckar ännu lite mer 'fjällnära' än Gråsiskor, om jag minns rätt.. Fina är dom i alla fall, allihop! Och väldigt orädda, men ändå nervösa.. Låter konstigt kanske.. Men flera gånger den senaste tiden så har jag stått bara nån meter ifrån flera tiotals av dom, och plötsligt drar alla iväg, men återkommer efter högst 20 sekunder, så upprepas det ganska regelbundet.. Och när dom flyger tillbaks ner mot marken igen har dom ofta passerat bara 1 dm. från mitt huvud eller axlar, helt oberörda av mig som ändå stått där med en stark ljusblå lysande färg på min regnjacka.. Trevliga fåglar som tycks vara här i mängd nu! Ses oftast 'strandnära' där Alträd så ofta växer, och då är det fröna från dess små kottar som dom är ute efter! Tack! Margareta.
Hälsn!
Margareta Cortés 2016-11-04 10:45
Kul att du säger det om gråsiskorna, har några hirskolvar uppsatta i plommonträdet och ingen fågel har brytt sig om dem tills i dag. tog fram kikaren och tittade och det var gråsiskor som flockades i dem.
Har nog aldrig haft dessa fåglar i trädgården förut, eller så var det ditt blogginlägg som fick mig att titta lite extra. Ska spana om jag kan få se den raritet som du nämner också.
Svar från ehrsa 2016-11-04 11:05
Det låter ju jättetrevligt, att du fått dom till 'fågelbordet'! Det är när dom flaxar till lite, eller måste hålla balansen lite med vingarna som man har chans att se om den har ljus eller 'mörk' övergump, då är det lätt att artbestämma den! Mörk övergump = Gråsiska. Ljus övergump = Snösiska. Här kan man läsa lite mer: https://www.google.se/search?q=sn%C3%B6siska&biw=1280&bih=663&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwj7mo2_647QAhULDCwKHc_zBfEQ_AUIBygA&dpr=1.5 . Kanske du redan gjort det.. Förresten, spännande med Sparvhöken också! Den behöver ju också mat.. den gillar nog 'fågelmatningar' lite extra.. :-)
Hälsn!
Fin fartkänsla i bilderna med sparvhöken!
Svar från ehrsa 2016-11-04 10:41
Hej! Ja, den där Sparvhöken var en bonus som jag inte var beredd på.. Den kom som en blixt från ingenstans, hade ändå sinnesnärvaro att på måfå grovrikta kameran från höften och hålla nere avtryckaren.. Och det blev ju faktiskt 'nånting' istället för ingenting.. Tack! Sture.
Hälsn!
Hej Jan.
Det är trevligt att inte vara ensam om ta "suddisar", men bortsett från det så var det intressant med Snösiskan, som väl kanske är lite ovanlig, så jag googlade på den och Wikipedia svarade: https://sv.wikipedia.org/wiki/Sn%C3%B6siska
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2016-11-04 10:51
Hej! Det stämmer rätt bra med vad jag också läst om Snösiska, och det känns som det är just den ljusa övergumpen som är det som man får rikta in sig på för att skilja dom från Gråsiska. Man ser det tydligt när den flyger iväg eller om den av annan orsak håller ner vingarna lite från ryggen! Jag har Snösiska på 'analog' bild tagen för kanske 30 år sen i ytterskärgården här, och det var just den här årstiden. Jag tror annars att den mängd siskor som tycks finnas här nu, är fåglar som blåst hit under tidigare veckor när det var mycket NO - Ostvindar. Det kom ju en mängd av olika rariteter från Ryssland hit då, men så klart så kom det ännu mer med 'vanliga' fåglar så som siskor, i samband med det.. Tack! Stig.
Hälsn!