Att spegla det jag gillar.

Tofsmes, i ytterskärgården..

När jag gick igenom Tallskogen på Sandhamn igår så hörde jag flera gånger det typiska ljudet från Tofsmesar, ett läte som jag aldrig hör här på Södermalm.. tyvärr! Men dom är ibland svåra att fota som så många andra fåglar som håller till i skogen bland grenarna.. Men igår gick det!

Skogen på Sandhamn..

Skogen når ända ut mot havet.. med en fri horisont.. Här med fyren Revengegrundet en bit ut.

Tofsmes på Sandhamn, i det fina vädret igår..

Tack för mig!

Inlagt 2016-04-12 10:15 | Läst 1163 ggr. | Permalink
Väldigt fin skog. Om den är så fågelvänlig vet jag inte men tofsmesarna tycks gilla den. Tofsmesen kan vara ganska orädd av sig. Stod väldigt när en gång när dom hackade ur sitt bohål i en murken björk. En annan gång hoppade hela kullen ur sitt bo när jag stod på några meters avstånd. Fina bilder du fått, den andra fågelbilden är ett fint porträtt.
Sten
Svar från ehrsa 2016-04-12 10:58
Hej! Sten. Det är en väldigt vacker skog att promenera i, med ljung, lingon, och blåbär som undervegetation vad jag minns nu.. Allt stående på en sandig mark med förmodligen ett ganska tunt jordskikt. Tallarna är ofta präglade av hård vind och det klimat som råder här ute. Fågelarter är nog just de fåglar som man ser i barrskog, och inte så mycket mer.. Såg och fotade lite Kungsfåglar också igår, men bilderna blev inte så bra, dom sitter ju sällan still.. Det jag hoppats att få se och höra är annars Korsnäbbar, de har jag sett och hört 'förr' om åren när jag varit här, men inte denna gång. Det har nog varit mera vinter när jag sett Korsnäbbar tidigare år. Såg en Bofink som satt på en Tallgren och plockade Tallfrön ur en kotte, det lyckades den med väldigt bra! Har också upplevt Tofsmesar som tämligen orädda många gånger, men det gäller att få ner dom från trädkronorna.. Igår gick det! Tack!
Hälsn!
Den lilla är bra söt och en av de fåglar jag känner igen, fast inte på endast lätet.
Får besök av den både här henna och på landet och den har även poserat för mig någon gång.
fina bilder på dina lilla fågel med fin grön bakgrund
Svar från ehrsa 2016-04-12 21:58
Hej! Vilken tur du har som t.o.m. kan se den hemmavid! Själv måste jag alltid ta mig till en 'barrskog' för att ha tur att se den, här vid Tanto finns det inga barrträd.. så det är nog därför man aldrig ser den här.. Det krävs 'rätt' biotop för att en del arter ska trivas.. Tack! Margareta.
Hälsn!
Margareta Cortés 2016-04-12 22:18
Då är det nog därför jag ofta ser den i tallen på tomten.
Svar från ehrsa 2016-04-12 22:23
Så är det med säkerhet, vill jag påstå!
Hälsn!
Oj vilka fina bilder du fick på Tofsmesen, och extra snyggt med bakgrunden i dem. En fågel som jag varken fotograferat eller sett i verkliga livet. Well done!
Svar från ehrsa 2016-04-12 22:03
Hej! Ja, det här var roligt! Det är lätt att gilla den här mesen, den ser lite extra kaxig ut med sin 'frisyr'.. Jag är säker på att du hittar den i 'en barrskog nära dig', skulle man kunna uttrycka det.. den är inte helt ovanlig men kräver barrskogar är min erfarenhet! Och lyssnar du på lätet (googla) så hör du den på 100 meters håll i skogen! Den är nästan aldrig tyst är min erfarenhet, och lätet är den ensam om.. Ut i skogen och 'slit'! :-) Tack! Ingemar.
Hälsn!
Mycket fina bilder på tofsmesen. VI har den i trädgården under vintern och kan intyga att den är mycket kaxig. Om man är ute när den vill äta så säger den till på skarpen och flyttar man inte på sej kommer den ofta fram till maten ändå. Jag har haft dem mycket nära ibland men då har jag ju aldrig haft en kamera med förstås. Dock har det blivit en del bilder från cykelförrådet och genom köksfönstret.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2016-04-12 22:08
Hej! Vad roligt att få se den hemma t.o.m! En trevlig fågel som hörs på långt håll är min erfarenhet! Roligt också att den är så kaxig! Jag hör den varje gång som jag råkar gå nära eller i skogen på Sandhamn, så har det varit även 'förr' när jag besökt ön, så den verkar vara rätt 'stabil' där! Tack! Lena.
Hälsn!
Mycket fina bilder på Tofsmesen. Härliga fårger i bilderna också! Ser ut som ett riktigt fint ställe...
Ha det gott!
Svar från ehrsa 2016-04-12 22:09
Sandhamn är fint på många sätt, även resan till och ifrån kan bjuda på många fina motiv! Rekommenderas! Tack! Mikael.
Hälsn!
Där satt den lille godingen som sjöng för dig så
var den dagen räddad. En liten ljuvlig sångare få se.
Gun-inger
Svar från ehrsa 2016-04-12 23:44
Hej! Ja, man blir glad när man får se den här lilla fina mesen, som egentligen inte är nån 'mes'.. tvärtom, den är en liten tuffing bland 'mesarna'..! Tack! Gun-Inger.
Hälsn!
Jättefina naturbilder allesammans! Och tofsmes ser jag mest i fjällen, härnere vet jag mig aldrig ha sett den. Intressant!/ Björn T
Svar från ehrsa 2016-04-12 23:47
Hej! Går man in i en 'riktig' barrskog så är det inte så svårt att hitta den! Deras läte är enkelt att lära sig och hörs mest hela tiden när dom finns i närheten! Googla på lätet, det är lätt att sedan känna igen! Tack! Björn.
Hälsn!
2019-09-17 22:49   Lasse Wirmark
Såg en tofsmes i Schweiz i skogen på 1800 meters höjd idag.
Dom är så fina.
Vänligen Lasse Wirmark