Att spegla det jag gillar.

Månen.. under attack..

Köpte ett nytt objektiv idag, det helt nya Nikkor 200 - 500 mm. f/5,6. Och efter en del fotande under eftermiddagen och kvällen så är jag mycket imponerad! Väldigt skarpt och snabbt i sin skärpa, och bilderna ser mycket skarpa ut utan någon uppskärpning alls! Allt till ett förhållandevis 'billigt' pris, jämfört med vad sådana här objektiv brukar kosta..

Några 'månbilder' från sena eftermiddagen.. beskuret en del från min D800E.

*

Kollisionskurs..

Antagligen Margareta C. på väg att runda månen.. :-) Ska bli kul att få se baksidan på månen..

Tack för mig!

Inlagt 2015-09-19 22:06 | Läst 1600 ggr. | Permalink
Snyggt väl fångat.
Må gott
/H-Å
Svar från ehrsa 2015-09-19 22:25
Hej! Tack Hans-Åke! Ibland har man lite tur.. Ha det bra du också!
Hälsn!
Riktigt sköna bilder Jan. Har länge önskat ett objektiv med längre brännvidd än mitt 70-200 men jag vet inte om det ska vara A-fattning eller E, jag menar jag vet inte vilken modell jag ska satsa på . Lycka till, det kommer bli fint till alla fåglar..../ Björn T
Svar från ehrsa 2015-09-19 23:43
Hej! Tack Björn. Ja, efter dagens test med det nya objektivet bl.a. på några Krickor i Isbladskärret också så inser jag att detta blir nog väldigt bra! Det är skarpare bild på 500 mm än på mitt 80 - 400 mm. inställt på 400 mm! Känns nästan som jag måste kolla upp mitt 80 - 400 mm. för att se om det ev. fokuserar lite fel på 400 mm? Det går att mikrojustera med en inställning i kameran, men det har jag aldrig gjort.. inte än!
Hälsn!
Intressant bildserie absolut! Grattis till fint objektiv! Må gott, LO
Svar från ehrsa 2015-09-20 11:50
Hej! Rena turen att jag råkade se månen lite snett från min balkong, och att det råkade komma ett solbelyst flygplan i kollisionskurs dessutom.. Hade kanske 10 sekunder på mig att ställa in kameran rätt, vilket är mycket! Objektivet verkar vara ruskigt bra, för 'penningen'.. Tack! Lars Olov
Hälsn!
Ser bra ut, tredje bilden gillar jag!
För den billiga pengen verkar du ha fått ett bra objektiv, kul!

Kenneth
Svar från ehrsa 2015-09-20 11:56
Hej! Ja, det här verkar vara ett riktigt bra objektiv, har svårt att förstå att det inte kostar minst 50 000:- , det är ju så det brukar vara med 'supertelen'.. Jag har inte sett något test ännu av det här nya objektivet, men det skulle förvåna mig mycket om det inte får bra recensioner.. Ruskigt fin dag idag, ut och njut! Tack! Kenneth.
Hälsn!
kunert 2015-09-20 12:55
Det ska jag göra satt på en panna kaffe precis, fika UTE i SOLEN idag var ett tag sen!
"Cyber har visst testat lite"
Ibland kan man köpa sig lite lycka, ett objektiv är ett sådant tillfälle. Det där objektivet kommer du att använda. Men 'överlappar' det inte det zoom du redan hade, kommer det gamla till användning nu? Fast jag förstår till val av ett långzoom. Upp till 400-500 vill man ju om man gillar att fota fåglar. Bilderna ovan blev ju bra.
Svar från ehrsa 2015-09-20 12:18
Hej! Ja, lite extra lycka känner man när man sätter sig framför datorn och inser att, 'jösses' vilka bilder det blir med detta objektiv, även på längsta brännvidd och största bländaröppning! Jag är faktiskt positivt förvånad! Känns som en extra 'kick' för fotandet av fåglar bl.a.! Allt till ett klart billigare pris än mitt zoom på 80-400 mm. Ett zoom som också är väldigt bra. Och det är som du säger, visst överlappar det 'gamla' objektivet en del med det nya på 200-500 mm. Men, efter endast ett dygn med det nya objektivet så verkar det som att det nya men ändå längre zoomen levererar skarpare bilder än den kortare zoomen! Och det trodde jag inte, innan köpet!

Men det nya objektivet är också nästan ett kilo tyngre, och tangerar nog gränsen för vad man orkar bära med sig en dag.. Ska jag bara upp i Tantolunden här i ett par timmar, eller en eftermiddag på Djurgården så orkar man nog med det (kände jag igår), men under längre dagsutflykter skulle jag nog ta mitt lättare zoom på 80-400 mm. istället! Det nya objektivet känns 50% 'större' i allt, jämfört med mitt 80-400 zoom. Provade också min extender på 1,4X brännvidden, och det blev en riktigt bra och skarp bild även med den påkopplad! Så blir det inte när jag kopplar på extendern på mitt 80-400 mm. zoom, bilden blir inte lika skarp, så jag brukar nästan aldrig använda den.. Med det nya objektivet får jag 700 mm. brännvidd med extendern.. och som dessutom verkar ge en bra bild! Med mitt 80-400 mm. zoom så får jag 560 mm. men inte så jätteskarp bild.. Tack! Ingemar.
Hälsn!
Vilka sköna bilder. Jättebra blev dom. Och så sugen man blir på mer brännvidd, men ärligt talat så blev jag lite glad över att du skriver att det var tungt, jag är livrädd för det med min klena rygg. Så då behöver jag inte sukta allt för mycket efter detta :-)
Jag såg också månen lite svagt i går em. Vi stod på en åker och kollade efter rovisar. Det blev en bild på en vråk framför månen. Att det är en vråk syns det absolut inga bevis på, utan där är det bara mitt ord som gäller :-)
ing-marie
Svar från ehrsa 2015-09-20 21:07
Hej! Tack, Ing-Marie! Blev själv förvånad över hur bra bilder det här objektivet levererar! Trodde inte att bilderna skulle vara skarpare än mitt 400 zoom, men det är dom! Men det är tungt.. med min D800E så blir det 3,3 kg jämfört med 2,5 kg med mitt 400 zoom. Den skillnaden känns tydligt! Jag har en bra 'axelrem' till kameran med en rätt så bred och mjuk yta där remmen ligger över ena eller andra axeln/nacken, dessutom är den lite runt sydd för att ännu bättre passa den runda form som remmen får runt halsen. Dessutom varierar jag ofta med att ha kameran hängande runt ena sidan runt nacken och sedan en 'armkrok' runt objektivet (riktad bakåt), och handen i fickan på jackan eller tröjan, så kan jag gå länge, och belastningen blir rätt så liten på nacken då, känns som den mesta tyngden går till 'armkroken' där handen vilar i fickan. Dessutom går det snabbt att få upp kameran för att fånga ett ev. motiv! Det fungerar med den här tyngden på kamera och objektiv, men gränsen är nog nådd nu.. Det blir också tungt att hålla upp kameran mot ett motiv för länge, armarna blir trötta!

Vad spännande det låter med en rovfågel med månen i bakgrunden, det kan ju bli hur fint som helst om man också har lite tur! Ibland kan man ju se att det är en vråk som en 'helhetsbedömning', och det tycker jag man kan bestämma tills annat bevisas..
Hälsn!