Att spegla det jag gillar.

Kollade in 'pölen'..

I våras upptäckte jag att en Rörhöna höll till i den lilla pölen mitt på Årstafältet i Stockholm, vill minnas att jag även såg två stycken där vid ett tillfälle. Om den också har häckat känner jag inte till, men det är säkert troligt! Och det är troligen första året som denna art setts här. Gjorde ett återbesök där i augusti för att se om det fanns några Rörhönor kvar där, och det gjorde det!

Här finns Rörhönan från i våras: http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/rorhonan-i-polen.htm#comments

Här är några bilder från i Augusti:

.

Här finns också lite fisk i den lilla pölen.. röda fenor, måste vara Mört tror jag..

Tack för mig!

Inlagt 2015-09-11 23:28 | Läst 860 ggr. | Permalink
Jag säger då det, storstan....Undrar om dom finns i Korsheden också? Kul att få se/ Björn T
Svar från ehrsa 2015-09-11 23:53
Hej! Ja, man blir förvånad.. Min erfarenhet av Rörhönor är ungefär att 'om pölen bara är tillräckligt liten och har mycket vass eller annan strandvegetation att gömma sig i, så är chansen stor för en Rörhöna..' Det är ungefär så som jag brukar se dom..! Så har du nån mindre pöl i omgivningen så kan det vara läge att spana.. Tack! Björn.
Hälsn!
Jag är osäker på om jag sett denna fågel eller ej, möjligtvis i Hornborgasjön. Jag har den i alla fall inte på bild. Kul att de stannade kvar.
Svar från ehrsa 2015-09-12 20:59
Hej! Troligen finns den 'i mängd' just i Hornborgasjön, men den vill inte gärna visa upp sig! Överraskar man en utfärgad Rörhöna med sin extremt röda och gula näbb, så att man är nära alltså, så stelnar den till och håller sig stilla (i strandvegetationen) och vrider sedan nästan omärkligt sakta bort sin starkt färgade näbb från betraktaren.. för att försöka undgå upptäckt! Har varit med om detta ett par gånger genom åren. En vacker fågel som antagligen finns i fler antal än man tror, eftersom dom gömmer sig så bra! Och min erfarenhet är att dom oftast håller till i mindre pölar, men jag tror ändå att den är vanlig i Hornborgasjön, så ut och spana! Tack! Ingemar.
Hälsn!