Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

Brottningsmatch med JPG-bild och förinställningar i Lightroom (plus bonustips för stödlinjer)

Jag tog en bild på väg till jobbet i början på december som jag gillade. Bilden är tagen med min Canon S95 i JPG på ISO 400 och inlagd i Lightroom 3.

Ägnade en stund åt att försöka göra någonting av bilden, men det var inte helt lätt då JPG-bilden inte alls tålde att man drog i reglagen lika mycket som jag är van vid med RAW-bilderna från D300:an.

Bild2: Importerad och grundjusterad (beskuren, ändrad svartpunkt, försök till högdageråterställning och lite klarhet)


Tyckte inte bilden blev sådär jättebra i färg. Vi försöker med svartvitt.

Bild2: Konverterad till svartvit (svartvit mix, ökad kontrast och ökad exponering)

 

Tycker bilden blev lite grå varför jag testade Lighrooms förinställningar för att konvertera till svartvitt. "Kreativ svartvit - Utseende 3" var den som lyfte bilden mest. Problemet var att bruset i bilden lyfte samtidigt. Lyckades efter en stund identifiera orsaken till förinställningens kontrastökning. Återställde kontrasten och lade på lite brusredusering.

Bild3: Kreativ svartvit - Utseende 3 med återställd kontrast och brusredusering.

Tycker själv att bild 3 blev riktigt bra då den lyfter fram flickans ansikte på ett bra sätt. Resten av bilden sotar igen, men det tycker jag inte gör så mycket.

Bonustips

När man beskär bilder i Lightroom visas som standard ett rutnät med stödlinjer där bilden är uppdelad enligt tredjedelsprincipen (i alla fall i min Lightroom). Läste för några dagar sedan ett tips om att det gick att byta mellan olika sorters stödlinjer. Testade detta på den här bilden.

Bonusbild 1: Stödlinjer enligt gyllene snittet. Flickans ansikte sitt i en skärningspunkt (om det nu är viktigt).

 

Bonusbild 2: Stödlinje enligt gyllene snittets spiral. Lite roligt att den här bilden faktiskt följer spiralen ganska bra.

Hur gör man då för att byta stödlinje?

Gå in i beskärningsläge (som i exempelbilderna) och tryck på "o"-tangenten för att bläddra igenom de olika varianterna. Tryck shift-"o" för att rotera de stödlinjer som inte är symmetriska.

Ha det bra

Kurt

Inlagt 2011-01-13 23:58 | Läst 3014 ggr. | Permalink

"Visst är det skillnad på 10 och 12 bitars färgdjup. Men med tanke på at JPG enbart innehåller 8 bitar, och att varje bit innebär en fördubbling av antalet nyanser så lär du märka skillnad mellan JPG och RAW på S95:an också."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Osäker på hur det är med S95.
Men stödjer inte också den RAW?

RAW är alltid mer tillåtande i efterredigeringen.
Oavsett kamera.
Svar från Kurt Nord 2011-01-14 07:36
S95 har RAW, men bilden är tagen precis när jag köpt kameran och då hade Lightroom inget stöd för RAW-filer från S95:an. Jag körde då JPG.

Även om jag kör RAW-filer så märks S95:ans sämre bitdjup (10 tror jag det är). För D300:an använder jag 12 bitar och det är skillnad.
Du kan också dämpa ljuset när du beskär. Ett tryck på L tangenten. Brukar hjälpa en del.
Svar från Kurt Nord 2011-01-14 20:45
Det var inte så dumt. Lite lättare att se hur bilden blir.
Visst är det skillnad på 10 och 12 bitars färgdjup.
Men med tanke på at JPG enbart innehåller 8 bitar, och att varje bit innebär en fördubbling av antalet nyanser så lär du märka skillnad mellan JPG och RAW på S95:an också.
Visst är det skillnad på 10 och 12 bitars färgdjup.
Men med tanke på at JPG enbart innehåller 8 bitar, och att varje bit innebär en fördubbling av antalet nyanser så lär du märka skillnad mellan JPG och RAW på S95:an också.
Svar från Kurt Nord 2011-01-14 20:46
Jag hoppas det :) Jag dock inte hunnit göra några tester än.