Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

.k. Låt inte motivet skymma bilden

Tog en tur till fotografiska i fredags och såg Christer Strömholms bilder. Och det är bara att konstatera att det är bra, mycket bra. Det är dessutom och fantastiskt trevligt att få se bilder från så många perioder på en och samma gång. Det gör att man kan ana ytterligare en dimension i Christers bildskapande utöver det som kommer fram i de enskilda bilderna. Mycket intressant.

Att utställningen med Kenneth Gustavsson bilder öppnade samma dag gjorde att man fick ytterligare en möjlighet att fundera över vad det är som är så speciellt i Christers bilder. Kenneths och Christers bilder är på ett sätt lika (svartvitt, människor/djur/saker/miljöer, ofta lite dramatiskt kopierat) men ändå så olika. Jag såg Christer bilder först och i jämförelse kändes Kenneths bilder vaga och undflyende. Christers som självklara och skarpa.

Tyckte nästan att det var lite elakt att lägga Kenneths utställning samtidigt som Christers. Jag tror jag att jag uppskattat Kenneths bilder mer om jag hade sett dem separat.

Det som är intressant med Christers skapande är att det innehåller mer än bara bilderna. Att bilderna bara är ett av medlen för att nå ut. Hans aforismer är ett annat och jag tycker att de på ett sätt säger lika mycket som bilderna. Bloggrubriken är ett av hans "kloka ord".

Bild 1 - Vi kunde också se Joakim Strömholms mycket intressanta dokumentär om Christer

 

Bild 2 - Förutom bilderna visades kontaktkartor, dokument, brev, tidningsklipp, mm, mm

 

Bild 3 - Christer var en samlare och en del av sakerna som han använde i sina polarioder visades i en monter. Fick lite känsla av voodoo häxmästare när jag såg alla saker här och i filmen.

 

Har man har möjlighet så tycker jag att man ska försöka se utställningen. Även om man inte gillar Christers bilder i allmänhet så har han haft ett oerhört stort inflytande på svenskt fotografi. Dessutom är det en spännande person som man inte blir riktigt klok på.

Jag var som vanligt ute på kulturtur med Maria och vill man veta vad hon tyckte går det att läsa det i hennes blogg.

Ha det bra

Kurt

föregående blogginlägg

Inlagt 2012-10-06 21:41 | Läst 1383 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Christer är onekligen en spännande fotograf. Jag såg utställningen i veckan. Att utställningen också innehöll hans samlade ting var en extra krydda åt utställningen som jag tyckte om. Väldigt bra att också få se hans samlade produktion över dekader. En konstnär som utvecklats med tiden och som lever sig in i sina levnadsomständigheter. Jag ska nog se den en gång till så småningom. Kanske i samband med kursen i bildanalys om det funkar. Det vore kula om kursen tog ett par timmar på hans utställning.
Svar från Kurt Nord 2012-10-08 23:00
Ja, det var intressant att få se lite av skaparprocessen och inte bara de färdiga bilderna. Ska se om det funkar att ta en runda till hos Christer på lördag när vi går på höstfesten.

Det vore väl alldeles lysande att ta med kursen i bildanalys på utställningen. Inte för att jag själv lyckats klura ut vad det är som egentligen gör att hans bilder funkar så bra ;)