Allt möjligt.

Nya Samsungen

Nya Samsung telefonen tar fantastiska bilder på månen tycker jag. 100x zoom gör att man kommer väldigt nära och kan se mycket detaljer på månens yta. Det är också ett av deras säljargument vilka fantastiska bilder man kan fota. Jag äger ingen själv men kompisen har den nya. Det visade sig dock att Samsung nu har en inbyggd Ai funktion som märker att det är månen du fotar och lägger på ett lager med detaljer ovanpå på din månbild. Lite skrämmande utveckling på tekniken och känns fejk tycker jag.

Månen nedan är dock en riktigt bild. Den andra bilden är ett så kallat "konstfoto" där jag färgat månen och lagt till en rovfågel som flyger förbi i förgrunden. Det kanske är nästa steg i utvecklingen att du fotar din bild och sedan kan du själv tala om för Ai vad slutbilden ska innehålla och se ut.

.

Nikon Z9 med ett Nikkor Z 800mm + TC 1.4

.

Samma bild fast månen är färgad och en silhuett av en ormvråk är inklippt i bilden

.

Inlagt 2023-04-06 14:03 | Läst 745 ggr. | Permalink
Skulle kanske ha varit en påskkärring 🧹 istället för ormvråk, men du kanske inte har sett någon än? Fin bild den första på månen. Nä snart så kanske man bara behöver ta en typ ormvråk med mobilen och så hämtas det upp med AI en kompletterade bild och så det blir en perfekt bild.

Funderade förut på astrofoto och observationer. Det finns ju till de riggar med GoTo en databas med ett par hundra tusen objekt, troligen är samtliga av dessa redan fotograferade så egentligen behövde man bara rikta ett dummy teleskop utan kamera mot ett objekt i listan och på skärmen ser man då direkt en fantastisk bild av objektet hämtat från databasen
Svar från sears 2023-04-07 06:54
Ja du ser det kan snart vara Ai i allt. Det är en mycket tråkig utveckling som sker.
Tack Peter och glad påsk!

MvH
Johnny
Jag håller med, det känns lite för mycket fusk att få den typen av stöd till en bild. Gillar din färgsättning och vråken ger ju extra krydda till kompositionen. Använde du det 800 mm objektivet när du fotade pilgrimsfalken i domkyrkan ?
Hälsningar Lena
Svar från sears 2023-04-07 06:56
Visst är det så. Väldigt tråkig utveckling som sker. Stämmer det var med 800an som jag fotade pilgrimsfalken och jag hade även på en teleconverter 1.4 (extender).
Tack Lena och glad påsk!

MvH
Johnny
Det är ju lite tråkigt. Speciellt då många kanske visar upp fejkade bilder och inte berättar det.
Vi som kämpar för att få till så bra bilder direkt i kameran kan ju också bli "misstänkta"
När jag pysslade mycket med mina montage så berättade jag naturligtvis det även om det var klockrent dom flesta gångerna att det var ett montage.
Men märkte sedan att många trodde att mina helt omanipulerade bilder också var någon sorts montage.
Tyvärr.
Ing-Marie
Svar från sears 2023-04-11 21:29
Visst är det så. Känns som en tråkig utveckling och inriktning helt klart.
Tack Ing-Marie!

MvH
Johnny