Foto bloggen
Ny gäst
Har fått ny gäst i min fågelmatning. I helgen var jag förbi min nya skogsglänta och kollade om det behövdes fylla på med fågelmat igen. Det såg bra ut och nu har flera hackspettar hittat dit också. Kul.
Sedan ser jag på håll något som kommer ut ur den täta skogen. Ett rådjur och när den är ett par meter ifrån så tar jag några bilder och den stannar upp och ser förvånad ut innan den sätter av in mot skogen skällandes på mig.
Några bilder blev fångade.
.
.
.
.
I strömmande vatten
Gjorde ett besök till mitt strömstare ställe i helgen. Forsen brusade högt och frosten hade greppat sitt tag här och där. Nedanför i de mer stilla partierna hittade jag åt strömstaren. Kul att se den på plats i år igen. Även ett gäng gräsänder hade gjort sig hemmastadd i forsen.
Några bilder blev fångade.
.
.
.
.
.
.
Vilket drag!
Ja så heter det på fågelskådarspråk när folk runt om i landet drar iväg för att se en sällsynt fågel. Den sibiriska rubinnäktergalen har varit mångas drömfågel och år 2018 i oktober dök det upp en sådan för första gången i Sverige inne på ett avspärrat industriområde utanför Karlstad. Ett fåtal människor blev insläppta och fick se den innan den försvann dagen efter.
Denna gång landade en mitt i det lilla samhället Vargön i Vänersborg. Betydligt enklare ställe och dessutom är det nu 7:e dagen i följd som det går att se den. Massvis med skådare och icke skådare har åkt hit för att få se den lilla sibiriska rubinnäktergal hanen som ostört går omkring och födosöker och flyger omkring bland husen.
Sibirisk rubinnäktergal häckar under sommaren i den ryska Sibirien och under vintern flyger den söderut till sydost Asien. En mycket vacker fågel och väldigt kul med ett nytt och extremt sällsynt kryss i min artlista.
Några bilder blev fångade.
.
.
.
.
.
.
En sällsynt hägerfågel
I helgen var jag och kikade på en ovanlig häger ute vid kusten i Ledskär. Den upptäcktes av en lokal fiskare som undrat lite över den konstiga fågeln till fågelintresserade. Inte undra på det för Rallhäger som den heter sågs första gången i Sverige 1960 i Enköping och har under årens lopp endast setts 20 gånger totalt.
Rallhägern är en väldigt liten fågel i jämförelse med våran gråhäger. När den flyger kan den upplevas som en helvit fågel tack vare de ljusa vingarna som inte syns när den är stilla. Vid den här tiden på året borde den vara nere i Afrika men trevligt med ett besök hos oss.
Några bilder blev fångade.
.
Efter att ha suttit länge dold i sin favorit vassrugge (enligt uppgift av annan skådare) tog den sig en flygtur.
.
.
.
Efter flygturen landade den på en öppen plats på en liten ö framför hamnen. Där började den putsa sin fjädrar innan den kort därefter flög tillbaks in i sin favorit vassrugge igen.
.
.
.
.
November
Lite gråtrist nu när man väntar på snön. Hoppas det dyker upp större mängder i år och att det kommer nysnö med jämnare mellanrum. Det har faktiskt gått några år nu sedan vi hade en riktigt vit vinter i mina trakter. Jag har samlat kunskaper och utrustning för ett lodjursprojekt ganska länge men den viktiga ingrediensen för att kunna sätta igång är snö. I år håller jag verkligen tummarna för att det blir en bra vinter.
.
I fredags på lunchen var jag förbi min skogsmatning och fyllde på med mat. Innan jag åkte så lade jag ut en näve hasselnötter och nötskrikan dök upp direkt.
.
Både lördag och söndag var jag och rekade några tänkbara områden för lodjur. En udda fågel flög framför bilen och satte sig i en tall. Det var en sparvuggla och jag slängde iväg några skott med kameran. (kraftigt beskuren).
.