Tätt inpå

Att fotografera det som ögat inte kan registrera, och allt annat.

Så var då allt nedplockat!

Hur trevligt det än är att göra utställningar så kommer den dagen när allt skall ner och nu när det är gjort så är det nog på sin plats att göra en sammafattning av månaden. Trevligt var det och man hann t. o. m. hålla ett par anföranden. Min vän Freddy Persson, som är en kunnig entomolog, svarade en dag på frågor som rörde själva motivens liv och leverne och jag försökte veckan efter demonstrera själva fototekniken bakom bilderna.

Det har varit många besökare på Botaniska denna månad och kanske har småkrypen dragit fördel av detta. Ju fler som upptäcker hur fantastiska de ser ut desto fler kommer nog tänka sig för innan något smått slås ihjäl...

Det var lite spännande att se om några skulle dyka upp till informationen om fototekniken bakom bilderna.

Jag hade laddat upp redan klockan 11:00 trots att vi skulle börja först 13:00

Bland de vanliga besökarna fanns det även några som ville ha lite info långt innan vi officiellt hade börjat så det var bra att grejerna var framme tidigt.

Så det var bara att snacka på...

Bland besökarna sågs ibland lite kameror så jag funderade på vilka som skulle vara med när det slutligen blev dags för den "riktiga" demonstrationen.

Det visade sig var en hel del som tänkte vara åhörare, både stora och små, även långväga gäster ända från Varberg!

Man kunde naturligtvis prova och kolla grejerna. Här testas det Raynoxlinser.

Ville också visa exempel på stackning i Zerene Stacker, gick väl så där trots förberedelser...

Liten bärbar dator med högblank skärm i ett solbelyst växthus är inte optimalt precis!

Men knôdde man ihop sig så gick det någorlunda...

Utställningen blev en publik framgång, kanske tack vare att växthusen har många besökare fram på vårkanten. De dagar jag var på plats tyckte jag att nästan alla som passerade utställningen stannade till och tittade runt. Det var mycket frågor om både krypen och fototekniken och det var verkligen kul att träffa så många intresserade.

Totalt hade växthusen 11 100 betalande besökare den tid utställningen hängde och det får man vara nöjd med!

Så vad skall man fotografera i fortsättningen nu när detta är avklarat? Fortsätter nog med krypen, det finns oändligt många vackra och häftiga arter kvar. Som denna representant för jordlöparna.

Grön sandjägare (Cicindela campestris), en jordlöpare som lever där det finns, ja just det, sand!

Postat 2015-04-29 17:26 | Läst 6681 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Första helgen avklarad

Fredag var första  officiella dagen på öppen utställning, vardag och mest sådana som jag, dvs pensionärer, bland besökarna. Lagom mjukstart, märkte direkt att bilderna intresserade folk och att det blev lite frågor att svara på. Det blev 6 sådana här "avdelningar" med bilder, infoskyltar skrivna av min vän Leif Johansson och de preparerade krypen under kupolen.

Att ha med preparaten från Naturhistoriska Museet var bra för det gav dels något mer att kolla in och speciellt barn tyckte det var spännande. Bärfisarrna var speciellt kul för de yngre besökarna, allt med fis i namnet är kul...

Sen kom lördagen, då kom det verkligen mycket besökare.

Stundtals fick man änna knô sig in.

Jag hade lagt ut en mapp med lite bilder där det var lätt för barn och andra att peka och fråga.

Vid mappen hade jag bra möjlighet att berätta och demonstrera lite utförligare...här demar jag nog någon slags flygteknik?

Brorsan var med mig på lördagen och det är han som plåtat vimmelbilderna. Söndagen hade jag ingen möjlighet att vara på plats men troligtvis var det samma publiktryck då.

I fortsättningen är jag där mer sporadiskt men ställer gärna upp om någon vill ha en visning.

Till sist en rättelse, föredraget den 11 april är flyttat till dagen efter söndagen den 12 april.

Postat 2015-03-30 11:06 | Läst 7203 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Så var vi igång

Jag hade två dagar på mig att arrangera och hänga upp bilderna. Fick fin hjälp av Katty på botaniska som visade sig vara fenomenal och lätt att jobba med. Jag hade skrivet ut ett hängningsschema och vi gick till en början helt efter det. Verkligheten stämmer inte alltid med uppgjorda planer och snart blev det dags för lite justeringar... jag tog till mig Kattys råd och slutresultatet blev riktigt bra!

Allt klart, ramade bilder, spik, hammare, tumstock, namnskyltar, häftmassa och lite andra grejer på plats.

Jobbet i full sving. Träkonstruktionen är permanent i utställningslokalen och vi valde att dela upp krypbilderna i grupper, bärfisar för sig o. s.v. Jobbet framskred med bra fart och lättsamt samarbete. Hade också hjälp av brorsan så vi blev nästan färdiga redan första dagen.

Reklam var redan uppsatt utanför vilket innebar att vi redan under arbetet fick lite besök av t. ex skolklasser. Märkte redan då att barn älskar insekter och andra kryp. Verkligt trevlig dag.

Dag två skulle det finputsas och småjusteras. Det var också dagen när vi skulle hämta preparerade djur från Naturhistoriska Museets samlingar. Bilderna visade ju djur i stor förstoring och jag tyckte det behövdes något i naturlig storlek för att folk skulle få en bättre uppfattning av djuren i verkligheten.

Finjustering på gång.

Preparaten är väldigt ömtåliga så vi skulle placera dem under plastkupoler för att de flesta skulle "överleva" nyfikna barnhänder. Men först skulle de monteras om.

Med darrande händer satte jag alla krypen på plats...

...och så på med plastkuporna.

Ett bra ljus är viktigt och det tog en stund att få till det. Lite upp, lite ner och kanske lite åt sidan, så perfekt!

Färdigt!

Postat 2015-03-29 13:31 | Läst 6596 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Orkar min Epson R3000

Ja det är frågan, orkar min R3000 en utställning till? Det står mycket om hur skrivaren bryter ihop efter ganska kort tid i diskussioner här på fotosidan. Eftersom jag skriver ut sällan men när jag gör det så blir det ett femtiotal stora utskrifter åt gången så blir man lite fundersam när den nu skulle skriva ut mina insektsbilder till en utställning.

Men det var väl bara att ta tjuren vid hornen och börja skriva ut de bilder jag valt att ställa ut på Göteborgs Botaniska Trädgård! Förra året då jag hängde orkidébilder valde jag Epson Hot Press Bright som papper och var väldigt nöjd med de utskrifterna. Mina bilder på småkryp anser jag inte vara "tavlor" utan mer informationsbilder och valde därför ett enklare papper, Epson Premium Semigloss, ett papper som är både bra och prisvärt.

Orkidéutställningen hade  stuket av "hängapåväggenbilder" och var snyggt monterat med passepartout och allt. Visades i samband med Botaniskas årliga orkidéfrossa och hade därför besökare med intresse för ämnet. Då hade även lokalen snygga vita väggar som passade bra att hänga bilder på.

Nu är det ombyggt i den lokalen så det fick bli lite annat stil på hängningen och dessutom blir kryputställningen utan draghjälp av annat än den normala publiken men förhoppningsvis klarar  den att väcka eget intresse.

Bild från förra årets utställning.

I år blir det istället maxutnyttjande av skrivaren möjlighet att skriva ut A3+. De ramar som finns kvar sedan tidigare återanvänds naturligtvis. Så jag struntar i passepartouten och låter A3+ fylla ut de gamla ramarna så mycket det går.

Nu har skrivaren tuggat på och det har gått strålande, fina utskrifter och inga driftsproblem. Den har spottat ut 23 stycken  A3+ och 15 stycken vanliga A3 utan att krångla. Så nu är det mesta klart, hängningen kvar och den görs kommande vecka.

Titta gärna in och vill ni veta mer om småkryp så håller Freddy Persson från Västsvenska Entomologklubben (VEK) ett litet föredrag lördagen den 11 april klockan 13-14.

Vill ni veta mer om tekniken bakom bilderna så går jag igenom den lördagen den 18 april klockan 13-14.

Det hela sker i Botaniska Trädgårdens växthus i Göteborg.

Väl mött.

Postat 2015-03-20 18:57 | Läst 7359 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sista grejerna (som inte blir så många grejer)

Låt oss börja med att fortsätta från förra blogginlägget och titta på stackningen vi gjort och kolla lite närmare på en av de färdigstackade bilderna. Den som blev från Pmax.

Här syns inringat i rött svarta streck. Det är skit på sensorn där var prick ger ett streck. Eftersom strecken går in mot mitten av bilden så visar de att vi haft kamera och motiv i rätt vinkel och att det inte skett några större förskjutningar åt något håll. Så skall det optimalt se ut (fast helst utan skitprickar naturligvis).


Här ett riktigt skräckexempel.

Här har kamera eller motivet rört sig och strecken inringade i rött ser helt annorlunda ut. Viss förskjutning klarar programmet av att justera men ibland blir det för mycket och man kan se inringat i gult att benet t. ex. inte blir skarpt.


Antingen gör man om stacken eller så beskär man, det kan bli en bild på bara ögat så har man inte slösat bort massa tid!

Beskuren bild, visserligen är mycket pixlar bortslängda men oftast finns tillräckligt kvar.

Låt oss nu kolla den bild vi stackat tidigare med båda metoderna och ett antal delstackningar.

Lite pyssel har det varit men förhoppningsvis blev resultatet det vi ville ha. Bakgrunden har ganska stor betydelse och man kan välja vad man vill och även prova olika. Slutintrycket av bilden kan skilja sig åt väsentligt beroende på bakgrund.

Bilden upplevs helt annorlunda med svart bakgrund till exempel.


Tar vi två delbeskärningar så syns det att det i stort sett bara är bakgrunden som är annorlunda. Så prova med olika.

Det finns många sätt att förändra och förbättra bilder. Det bästa är att göra det redan vid fotograferandet och ett sätt är att prova lite olika belysningar. Det enklaste är nog att utnyttja reflexskärmar speciellt om man bara har tillgång till en belysningskälla. Då får reflexskärmen vara "lampa" nummer två. Ett exempel:

Studion (glasslådan) används för en bild på en myskbock.

Så här kan det se ut, glasslåda med en pinne som ger lite miljö och något för djuret att krypa på. Belysning bl. a. ovanifrån och den vita botten ger reflekterat ljus underifrån.

Resultatet. Hyfsat men eftersom botten på lådan är ganska långtifrån motivet så blir det lite mörk undersida. Och dessutom är pinnen i vägen för det reflekterade ljuset. Vi måste komma "runt" problemet. Vi har plåtat i raw naturligtvis och kan därför fixa till det ganska bra vid efterbehandlingen.

Lite fix så blir det ganska bra.


Man kan förbättra redan vid fotograferingen med enkla medel som lite aluminiumfolie!


Då kollar vi vad som händer om man lägger en bit rundad aluminiumfolie under motivet.

Helt annorlunda och klart bättre även utan efterbehandling. Små förändringar kan ge stora förbättringar och spara mycket efterarbete!

Så glöm inte att använda reflexskärmar när motivet behöver extra ljus. Kan användas i de flesta situationer. Behöver inte vara något märkvärdigt, en bit folie, en kartongbit eller en vit näsduk.

Vilket makroobjektiv skall man välja?

Objektiven finns i allt från 40-200mm brännvidd. Välj alltid ett objektiv som tecknar ut det vi brukar kalla fullformat d.v.s. 24x36-sensor. Tillverkare? Det finns inga dåliga makroobjektiv . Det kan vara Tamron, Sigma eller vad som helst. Välj inte efter märke utan tänk istället på brännvidden. Behövs lite längre brännvidd? Skall man fotografera skygga insekter så kan 150-200 mm vara bra. Nackdelen är tyngden och priset. Kort brännvidd får ofta ett för kort arbetsavstånd, man skuggar motivet t. ex. så lämpligast kompromiss blir objektiv med brännvidd 70-105 mm och där finns det lite att välja mellan. Har du råd tar du ett med bildstabilisering. Visar tester att objektivet tecknar bra på små bländare så kan det fälla avgörandet. För mig har det ingen betydelse om autofokusen väsnas eller är lite långsam eftersom jag använder manuell fokus. Andra användare klagar på just detta så det är upp till var och en att väga in vad som är viktigt.

Om jag skulle rekommendera några objektiv utifrån egen erfarenhet så skulle det bli Canons 100 is, Nikons motsvarande 105 mm, Tamrons SP90 och Sigmas 150. Detta är min personliga åsikt men kom ihåg att det inte finns dåliga makroobjketiv Får man inga skarpa bilder så ligger felet hos en själv...Många som börjar fotografera makro förstår inte att noggrannhet är A och O. Det finns inga slarvmarginaler, man kan inte missa fokus med ett par millimeter vid skala 1-1, då blir det skräp!

Till sist några länktips:

http://makrofokus.se/  Ett måste!

http://makrofokus.se/blogg/2011/12/29/alternativa-makroobjektiv.html  Om alternativa makroobjektiv.

https://www.flickr.com/photos/johnhallmen/5379235010/in/set-72157604592459772  Om mikroskopobjektiv.

http://photomacrography.net/  Här finns de verkliga experterna och ett forum där man alltid får suverän hjälp.

http://extreme-macro.co.uk/  Mycket bra och informativ site.

http://www.coinimaging.com/Lens_tests.html  Testar olika objektiv för makroanvändning.

Det finns massor av tips på nätet så botanisera på bara.

Då har jag fått med det mesta så klart slut!


Postat 2014-07-28 15:26 | Läst 6397 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa