Tätt inpå

Att fotografera det som ögat inte kan registrera, och allt annat.

Epson R 3000 och Hot Press Bright

Ett år sedan senaste bloggandet. Nåväl, har inte hunnit med eller kanske inte haft viljan. Fotosidan svämmar över med bloggar ändå så varför skall jag bidraga med ytterligare ett inlägg. Hoppas ni förstår skämtet...jag läser en del av bloggarna med stort intresse.

Fick en förfrågan för ett år sedan om jag ville ställa ut lite bilder på orkidéer som jag plåtat i Botaniska Trädgården här i Göteborg. Hade redan skaffat en Epson R 3000 som jag funnit vara fantastiskt bra. Brukade skriva ut på Epsons eget papper Premium Semigloss med bra resultat. Inför utställningen funderade jag på att välja ett papper med än bättre hållbarhet och läste runt på nätet om folks uppfattningar om diverse papper. Fastnade för Epson Hot Press Bright som verkade ge bra svärta trots matt yta. Beställde hem A3+, kalibrerade min skärm och finputsade några bilder för utskrift. Såg till att ladda hem profilen för papperet. Kunde inte hitta den i Photoshop men gissade att det var den som hette Velvet Fine Art. Körde ut och tyckte nog att resultatet kunde var bättre. Jag skulle ju hänga en utställning, folk skulle komma och beskåda bilderna... Kan detta verkligen vara det bästa som papperet presterar?

Börja om från början alltså, ladda hem profilen på nytt och se var den hamnar för det var definitivt inte "Velvet Fine Art" som skulle användas. Det blev gjort och se där var den ju även om jag fick leta efter den en stund. Den lade sig inte bland Epson-profilerna till att börja med men har krupit på plats nu? Jag gjorde allt riktigt (efter mitt kunnande), klickade i korrekturfärger osv. Justerade bilden lite efter det och skrev ut. Vilken skillnad, helt plötsligt liknade utskriften skärmbilden, svärtan var djup och omfånget suveränt. Detta papper kan jag verkligen rekommendera och jag förstår att det kostar en slant.

Nu har jag skrivet ut alla bilderna och monterat dem i IKEAs Ribbaram! Hur blev bilderna då? Ja det får ni se om ni tar er till Botaniska Trädgården i Göteborg, utställningen pågår 1/3-23/3 i samband med Botaniskas årliga "Orkidéefrossa" i växthusen.

Kan inte ha en bildblogg utan bild förstås så här kommer en...

 

På begäran en i större format. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postat 2014-02-03 16:36 | Läst 4887 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nationalnyckeln

Nationalnyckeln till Sveriges Flora och Fauna är hotad! Någon har fått för sig att projektet är för dyrt!

"Hårt slag mot Svenska artprojektet

På uppdrag av regeringen har en utredning om Svenska artprojektet genomförts under våren. Utredningen blev offentlig den 18 juni.

- Utredarens förslag är ett svårt slag mot Svenska artprojektet och mot arbetet med den biologiska mångfalden, säger Johan Bodegård, chef för ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet."

Texten ovan är hämtad från Nationalnyckelns hemsida och där finns också en möjlighet att protestera mot att projektet försvagas: http://www.nationalnyckeln.se/sv/Aktuellt/utredning/skriv/

Uppmanar alla att skriva på. Ett land som Sverige, Carl von Linnés födelseland, måste väl för helsicke ha råd med detta!

Nu har jag fått ur mig min ilska så nu lägger jag upp några stackade bilder istället!

 

Fick tag i en liten blomfluga, en av de små helikoptersvävande getingliknande krypen. Tycker att det varit ont om dessa i sommar (sommar och sommar förresten) men nu börjar de synas igen. Sen jag fick min insektsbok så har det blivit ännu roligare att plåta småkryp, speciellt när det är så lätt att artbestämma som den här gången: Kärrblomfluga (Helophilus pendulus). Den är tydligen allmän i hela landet nära vatten. Den här fann jag i min trädgård, som ligger långt från vatten, men det har ju regnat en del...

 

 Stackad av 37 bilder, skala 1:1. Ser ut som en Hammarbyare...eller kanske som en från Häcken...jobbigt nog för en Gaisare...

 

 Samma gynnare från sidan, stackad av 116 bilder, där satte jag ett nytt rekord i antal bilder i en stack!

 

 Porträtt från sidan, nytt rekord igen 124 bilder. Facettögon är känsliga för antalet bilder, för få bilder så uppstår lätt en randning i ögat.

 

Insekter har även en del intressanta detaljer som kräver större förstoring, bland annat benen ser rätt festliga ut.

 

Här är ett bens ovansida och undersida. Man ser att det t. o. m. finns behåring på klorna! Här har jag använt min Panasonic GH1 monterad på en olympusbälg med ett Luminar 25mm specialobjektiv. Förstoring ca 10 gånger på sensorn. Skärpan är hyfsad men det finns bättre objektiv så därför har jag satt in en annons här på Fotosidan:

"Vill köpa ett Nikon mikroskopobjektiv, helst ett "finite"-typ t.ex Nikon 10x CF, M plan, BD Plan ellr N plan. Om någon har ett Mitutoyo-objektiv liggande till hyfsat pris så är det också intressant..."

Så är det någon som har ett som ligger och skräpar så hör av er.

Vi syns!

 

 

Postat 2012-07-02 20:32 | Läst 10267 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Presentation av mig själv!

En som fotograferat i 52 år, tidvis som yrkesfotograf men mesta tiden som amatör! Snart ålderspensionär och då bör man ju aktivera sig, så nu börjar jag blogga...

Fotograferar nuförtiden mest orkideer men har sedan ett halvår tillbaka blivit mer och mer fascinerad av extrem makrofotografering med hjälp av så kallad focusstacking.

Tänker så småningom beskriva mina metoder och min utrustning för att komma riktigt nära men som en trevande början kommer här resultatet av ett par första försök!

 Myrface.

 

Postat 2012-02-03 16:06 | Läst 6062 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera