Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Halvklotens hemlighet

Uppdatering: det finns nu en tutorial på YouTube som visas tekniken tydligt.

Förra sommaren började jag lattja lite med ljusmålning. Nu betyder ju fotografi just att "måla med ljus" men här avser jag en mer kreativ användning av ljuskällor i bilden, där de också får hjälpa till att bygga själva motivet i bilden.  Det finns inte många som pysslar med detta på Fotosidan - den grupp jag startade här på FS är ganska inaktiv pga så få deltagare (men du är varmt välkommen!)  - så jag har fått hänga i Flickr-gruppen "Light Junkies" istället, med deltagare från hela världen.

CL Orb & MF Doom

De här ljuskloten jag skrev om förra året har ju många sett och vi som pysslat med sånt här börjar bli grundligt trött på dem. Man vill se något nytt. I våras började fotografen Andrew Whyte publicera bilder på en helt ny intressant form, ett perfekt "vävt" halvklot.

Men han ville inte tala om hur han gjorde dem, trots ett tjat utan like i kommentarsfälten! Istället uppmanade han de vetgiriga till att gnugga geniknölarna för att komma på det själva - det blir ju så mycket roligare då.

Så det där fick bli mitt lilla byggprojekt under semester, att komma på hur sjutton man gör dom. Det måste ju vara en mer mekanisk teknik än de handsnurrade dioderna på ett snöre man har till kloten. Efter några grundliga misslyckanden och felaktiga spår som fick jag till slut till det. Då var man inte lite nöjd...

Dome with a view

Efter att ha publicerat den bilden bjöds jag in till "exklusiva" Flickr-gruppen Light-painted domes, där bara de som kommit på tekniken hittills fick vara med (#humblebrag...)

Jag fick en del frågor även här på FS hur man gör dem, men trogen Andrew så uppmanade jag också till eget experimenterande. Nu har Andrew släppt ut katten ur hatten och till slit berättat om tekniken. Är du säker på att du inte själv vill klura ut tekniken? Då kan du nu läsa Andrews tutorial om hur man gör

Och visst var det enklare än du trodde?  Jag tänker inte erkänna alla felaktiga spåren jag var inne på först, men kan tillstå att ett innehåll en vindrutetorkarmotor på en roterande plattform...

Det gör mig inget alls att tekniken nu är allmängods, det var förvisso kul att vara en av få som visste om den men det är  inte roligt i längden (och det är nog inte det mest framgångsrika raggningsskrytet på krogen heller...). Nu ser jag framåt mot hur de kan användas på än mer kreativa sätt i bilderna, och vad nästa innovation inom ljusmålning skall bli.

Kraftfält
Så nu kommer halvkloten poppa upp som svampar över hela Jorden och dyka upp på Flickr. Och kanske får vi se några till förutom mina även här på Fotosidan, i Måla med ljus-gruppen kanske?  Kanske är det just du som gjort dem?  Ut i förrådet och slakta en cykel nu...

 

Postat 2011-09-16 16:55 | Läst 23174 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Triggertrap - en lovande fjärrkontroll

Uppdatering 1 augusti 2011:  det var tydligen stort intresse för den här produkten, man nådde och gick över finansieringsmålet rejält. Nu får leverantören nog en svettig tid framöver med att skruva ihop 943 stycken beställda enheter.

Jag pytsade just in $75 som förbetalning på en Triggertrap - en produkt som inte finns än.

Triggertrap kommer bli en universell fjärrkontroll som bygger på Arduino-kortet och som blir helt Open Source. Den  har ljus och ljudtriggning inbyggt samt time lapse-funktioner, samt en AUX-port där andra triggers kan kopplas in - radiostyrning, rörelsesensor etc. Eftersom den är open source och bygger på en "hackvänlig" teknisk plattform så kommer det troligen kodas en hel del roliga funktioner till den. Tex kan det ges nya spännande möjlighter till avancerad time lapse där man inte har den vanliga "ta en exponering var X:e sekund" utan istället ger möjlighet att bygga ihop mer komplexa time lapse-scheman.

Triggertrap finns dock inte än.  Konstruktören Haje Jan Kamps har lagt ut den för sk "crowdfunding" via Kickstarter (se projekts sida där). Någon med en smart idé kan där lägga ut sin idé och berätta hur mycket kapital man behöver få in för att kunna förverkliga den. Sedan kan intresserade kunder sponsra projektet. Sponsrar man med en viss mängd pengar så får man också produkten när den väl producerats.  Når man inte finansieringsmålet så har man inte förlorat något, men nås det så dras pengar och projektet går igång. Naturligtvis kan projektet gå i stöpet ändå - produkten finns ju inte än, den kanske inte funkar som utlovat  - så man får se det lite som riskkapitalinvestering, att man stödjer ett lovande projekt.

- Triggertraps hemsida
- Triggertraps Kickstarter-sida
- En intervju med Haje Jan Kamps som står bakom Triggertrap.


Vad skall jag ha då den till?  Tja, jag vet inte riktigt än ... men idéen med open source-hårdvara som man kan gå in i själv och "hacka" tilltalar nörden i mig, och för många fotoleksaker kan man väl inte ha eller hur? 

PS:
På Kickstarter finns även några andra fotorelaterade projekt - tex det intressanta bärsystemet Capture Camera Clip System:

Postat 2011-07-14 01:06 | Läst 13811 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Ljusmålning på Fotografiska och Fotosidan

Ulrika och jag kom faktiskt iväg till Fotografiska i söndags, något vi tänkt göra länge men ... ja ni vet hur det är.

Utställningen med Warhol i kvinnokläder var väl ungefär så intressant som det låter. Det var några mycket bra porträtt - men att fylla ett helt galleri med de bilderna ... mja, storheten gick iallafall mig förbi.

Sarah Moon-utställningen var däremot mer intressant och inspirerande, många drömliknande, spännande bilder som man kunde tolka fritt. Men också mycket upprepning - kanske urvalet skulle varit tajtare?  Och hennes maner med sepia, risig negativkant och repor som kändes så rätt på de första bilderna man såg kändes lite uttjatat efter ett tag, det låg liksom som en onödig hinna ovanpå bilderna - många hade varit likabra utan denna dekoration.

Ljusmålare går i cirklar

På samma plan fanns också utställningen Creeping in Circles, vilket visade sig vara ett samarbete mellan en fotograf, en målare och ett helt gäng statister som fått krypa runt på golvet i 20-30 minuter med lampor på huvudet. Verkligen kreativt och effektfullt, även om man även där hade önskat sig lite mer variation på temat.

Jag har lattjat lite själv med  att måla så här med ljuskällor, det är en kul blandning av foto och experimentlusta som jag kan rekommendera. Perfekt när det är trist fotoväder, invänta solens nedgång och ta fram de egna ljusen.

Ny bildgrupp - Måla med ljus!

Nu när ljusmålning tillochmed platsar på fina gallerier som Fotografiska måste vi ju ha en Fotosidan-grupp för oss som håller på med det. Så därför finns nu gruppen Måla med ljus. Välkomna!

I ett tidigare blogginlägg jag skrev om hur jag gjorde ljuskloten.

#2256452

Postat 2011-02-10 17:28 | Läst 6465 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fototips i kylan

Har ni det kallt och skönt?  Trött på att fotografera gnistrande snö och frostiga träd? För ett par år sedan tipsade jag om att blåsa såpbubblor utomhus när det är såhär kallt - de fryser snabbt och kan ge fina mönster. Jag provade lite idag, och det funkar - men svårfotograferat...  Pröva själv!

En annan kul grej att testa, som förvånar många, är att kasta upp kokande vatten i iskall luft. Vad  tror ni händer?  Pröva själv eller kolla YouTube-klippet:

 

Här en artikel ur Wired om samma fenomen.

God Jul och Gott Nytt År!

Postat 2010-12-24 12:36 | Läst 6272 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

The Ruins of Detroit

Idag var jag på kundbesök nära Humlegården, så jag passade på att besöka utställningen The Ruins of DetroitGunGallery , som ligger lite avsides på Runebergsgatan 3 i Stockholm. Den öppnade redan 26:e augusti men jag har inte lyckats komma iväg förrän nu - i grevens tid, för utställningen slutar på söndag.

Utställningen visar fram till 19:e augusti stora, magnifika bilder från Detroits övergivna byggnader, tagna av fotograferna Yves Marchand och Romain Meffre.

Detroit var ju en gång den amerikanska bilindustrins hjärta. Sedan tog det stopp. Produktion flyttades till Asien, misslyckade investeringar och avindustrialiseringar förvandlade stolta Detroit till en fattig, avfolkad stad där stora fabriker, teatrar och hela skyskrapor står som ruiner över den industri som en gång blomstrat. Staden har nu blivit ett av de åtråvärda resmålen för de fotografer som ser skönhet i förfallet.

Bilderna som ställs ut är alla printade i rejält stora kopior, vilket ger en härlig närvarokänsla. Man kan känna hur det känns där nu, men även hur det en gång varit - när det spelades på United Artist Theatre tex. Och fotograferna lyckas fånga miljöernas skönhet mycket bra, även fast de är gravt förfallna.

Hemma har jag en bok av en annan duktig fotograf som besökt Detroit - Andrew Moore. Han kom in på detta med ruinfoto och Detroit efter att ha träffat de franska fotograferna i Paris. Det är lite kul att även han har en bild av klockan ovan, tämligen identisk med Marchand/Meffres bild - en illustration av hur lätt det är att ta samma bilder som många andra ruinfotografer tagit när man besöker sådana här ställen.

GunGallery, som drivs av fotoboksformgivaren Greger Ulf Nilson, är ett rätt litet galleri, nästan för litet för dessa stora bilder. En av bilderna (William Livingstone House) hade inte fått plats utan fick beskådas inne på kontoret!

Det verkar finns penningstarka köpare av ruinbilder, en hel del printar hade sålts. Det kan tyckas lite ironiskt att bilder av amerikansk ekonomisk kollaps kommer att pryda rum i påkostade svenska hem.

http://www.marchandmeffre.com/

http://www.gungallery.se

Har du det minsta intressa av denna typ av bilder så rusa iväg till GunGallery för att kolla in dessa bilder. Utställningen pågår bara till nu på söndag, den 19:e september.

Postat 2010-09-16 00:09 | Läst 21859 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 8 9 10 ... 20 Nästa