Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Strå kalkbruk sjunger på sista versen

När vi ändå var i Sala passade vi på att ta en sista titt på Strå kalkbruk, som varit en trevlig lättåtkomlig ruin till glädje för både fotografer och målare. Det gjordes försök att rädda kalkbruket från rivning men det lyckades inte, så snart är det utplånat. I ösregnet tog jag några sista bilder på härligheten.

Postat 2014-05-13 17:30 | Läst 12785 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ett gruvtroll ställer ut

Vi tog en tur upp till Sala Silvergruva i söndags, där Björn Carlander - för en del mer känd som Gruvtroll - hade vernissage för sin utställning av bilder från gruvans mer okända och svårtillgängliga delar.

Björn har gjort sig mest känd för att ta sig ner i nedlagda gruvor och där ta fina bilder på både underjordens landskap och lämningar från förfädernas slitsamma gruvarbetarliv, men tar även spännande porträtt på människor - gärna i gruvor eller öde/förfallna miljöer. Besök gärna hans hemsida gruvtroll.se och se mer. Björn har även några del filmer på YouTube - kolla speciellt in den vackra Underground Princess.

I Sala Silvergruva har Björn haft tillstånd att ta sig till gruvans mest otillgängliga ställen för att dokumentera, men även rekognoscera för eventuella utökningar av de delar av gruvan som visas för allmänheten. De flesta ställen Björn besökt kommer dock vara förbehållna erfarna grott- och gruvkrypare för lång tid framåt p.g.a rasrisk, så hans bilder blir så nära som vi kommer. Här finns t.ex. en sal med något som ser ut som gravar - det är resterna efter ett experiment med champinjonodling i gruvan på 1800-talet. En annan bild visar döden i gruvan - skelettet efter en häst som omkommit vid ett ras.


Gruvtrollet själv

Som bekant är det beckmörkt i en gruva så det är ett mödosamt och långsamt arbete att måla fram dessa bilder med hjälp av lampor. Ibland har det gått att göra i en enda lång exponering där Björn sprungit till olika ställen och lyst upp, utan att komma med själv (och förflyttningen måste då göras i mörker för att inte ge ljusspår). Har det inte gått att belysa allt i en tagning så har Björn jobbat med att ta flera exponeringar och sedan slå ihop dem i datorn. Tekniskt klurigt foto, med vackert resultat - sådant jag själv gillar.


Jag gillade verkligen ramarna Björn hade hittat till bilderna, som tagna ur gruvan de med

Utställningen är absolut värd ett besök, och ta gärna en guidad tur ner i gruvan också när ni ändå är där - kul för både gammal och ung. Och vill du en spännande övernattning med din partner någon gång kan jag rekommendera Gruvsviten!

Postat 2014-05-12 13:39 | Läst 13919 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Besök på Lokomotiv i Bollnäs

Bollnäs har fått en samlingsplats för alla som gillar fotografi. I de gamla lokstallarna nära centrum har Lokomotiv öppnats av fotograferna Anna Alverhag och Johanna Syrén.

Vi har sommarstuga nära Bollnäs så det brukar bli några besök hit under sommaren. I ärlighetens namn så har väl inte Bollnäs så speciellt mycket att erbjuda, förutom den riktigt trevliga trädgårdsaffären Mobackes, så det är riktigt kul med det här initiativet.

Tidigare i sommar såg vi de tidigare utställningarna och idag var vi in igen och kikade på de nya utställningarna av tre väldigt olika fotografer - Jonas Walla, Pontus Orre och Olle Styf.

Jonas Walla är mode- och porträttfotograf med uppdragsgivare såsom LOréal, Elle, Café och QX. Jonas visar svartvita porträtt på kreatörer och kända personer såsom prins Carl Philip och Robyn, samt visuella och färgstarka bilder hämtade ur modevärlden.

Pontus Orre jobbar som pressfotograf åt Aftonbladet och visar ett urval starka, bra pressbilder.

De bilder som intresserade mig mest på utställningen var dock de av Olle Styf. Olle föddes 1860 och försörjde sig som bonde. Han ägde dock en lådkamera och ett brinnande intresse att fotografera och lämnade efter sig hundratals glasplåtar med bilder från en bondes vardag och porträtt av de människor han hade runt sig. Det är unika familjeporträtt och miljöbilder tagna i Hälsingland i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Hans bilder har aldrig tidigare visats offentligt och ett urval av glasplåtarna har inför denna utställning 93 år efter fotografens död scannats in och retuscherats för att återfå sitt originalutseende. Fängslande bilder från en tid som flytt.

Har du vägarna förbi så titta definitivt in på Lokomotiv. Det är fri entré, men gillar man det hela kan man bli medlem i den ideella föreningen som driver Lokomotiv för ynka 200 kr.

Postat 2013-08-10 00:03 | Läst 12974 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Betatest: nya "Förstora"-sidan

Nu har vi snickrat så gott som klart på en ny version av sidan man får då man klickar "Förstora" - en sida där man nu kan bläddra genom hela urvalet, kommentera mm.

För att komma åt detta nya utseende så gå till
http://www.fotosidan.se/member/profile.htm?_tab=betatab

Där du kryssar du i "Ny Visa förstorad-sida". Gå sedan till någon bild och klicka upp den i förstorat läge - antingen med "Förstora"-länken under  bilden eller det nya förstoringsglaset i blädderlisten på bilder.

Funktioner:
- tydligare teknisk info
- sidan anpassar bilden efter skärmstorleken. Testa gärna med mobila/plattor.
- lättare markera en bild som favorit
- lättare att dela en bild på tex Facebook, Twitter.
- svart bakgrund för alla bilder
- navigera mellan bilder med piltangenter

Testa gärna och kom med feedback. Nästa vecka kommer vi släppa den för alla, och då med uppladdning av riktigt stora bilder (max 2500px).  I denna tråden får du gärna komma med feedback.

Postat 2013-05-31 11:29 | Läst 9539 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Produkttips: Peak Design Leash & Cuff

Jag har haft ett antal kameraremman under åren; först de som följt med kameran, senare en typ där man kunnat plocka av remmen mha plasthakar - sådan man har på ryggsäckar mm. Sedan hittade jag BlackRapids kamerarem. Det var ett smidigt sätt att bära kameran, men jag har ändå inte varit riktigt nöjd med den - när jag drar upp kameran till ögat tenderar hela remmen att rotera runt så man får den vadderade kudden på ryggen, och den blir kvar där när man släpper tillbaks kameran. Och ibland känns det inte helt tryggt att bära kameran sådär på höften/ryggen, man vill ha den närmare.

Jag hittade det här projektet på KickStarter förra året, ett nytt bärsystem som verkade genomtänkt - med olika fästpunkter kunde man bära kameran på lite olika sätt men med samma rem, och lätt att plocka bort remmen helt vid stativfoto.

Jag stödde projektet, det gick i lås och jag fick min rem förra året. Nu har jag använt det lite hemma, i fjällen, på resa i Paris mm och kan säga att det funkar jättebra. Materialet är flätad nylon, smidigare än det i BlackRapid-remmen. Man drar hela remmen runt kroppen istället för att kameran skall glida längs remmen som på BlackRapid - det funkar mycket bra.

Det är mycket lätt att få olika längd på det, att ändra från att bära på höften till traditionell "turistposition" på magen tex går snabbt. Man kan bära kameran på höften som med en Blackrapid-rem med båda fästpunkterna i stativplattan, men för mig sitter den ännu bättre med en fästplatta på vänster remfäste på kameran och den andra på stativplattan.

Det är ett fiffigt system som kan användas till annat också, allt man kan fästa de små fästplattorna på - den dyra kikaren t.ex. Eller varför inte lådvinet när det är dags för strandparty.

Så, betyget för den här remmen blir: REKOMMENDERAS

Remmen kan numera beställas via den egna hemsidan: https://peakdesignltd.com/leash-cuff/
Företaget säljer också en annan kreativ kamerafästanordning: Capture

.

Postat 2013-04-19 23:59 | Läst 9440 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 20 Nästa