Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Ljusmålningar - så gjorde jag

Uppdatering: det finns nu en grupp på Fotosidan för ljusmålning

Orb I

Jag har fått några frågor på bilderna i detta album om hur jag gjort, om vilken teknik som använts.

Grundprincipen är att man plåtar med rejält lång slutartid; 30 sekunder eller längre - så att man själv syns så lite som möjligt. Sedan lattjar man runt med diverse ljuskällor helt enkelt, på olika kreativa sätt.

Klotet gjordes tex genom att svinga ett knippe högintensiva lysdioder på en sladd runt en fix punkt - man tar sikte på en punkt på golvet och går runt den i en halvcirkel och försöker få varje rotation att gå över denna punkt. Det är inte helt lätt att få dem jämna - mer övning krävs som synes.

Straxt före semestern snubblade jag över denna byggbeskrivning och gruppen Light Junkies på Flickr.Det verkade vara en kul kombination av elektronik och fotografi.

I ungdomen pysslade jag en del med elektronik; lödde ihop diverse byggsatser, egna HiFi-projekt och sådant. Ni vet, på den tiden då det var roligt och givande att skruva isär en gammal radio tex - massor av mystiska spolar och konstiga komponenter att pilla isär. Nu är det ju mest ytmonterade millimeterstora saker, tråkigt.

Nåväl, detta såg ut som en anledning att damma av lödkolven - foto och elektronik i kombination. Så på väg till landet fick det ett bli ett besök hos Kjell & Co för inhandling av högintensiva lysdioder, och kompletterande inköp hos hovleverantören Clas Ohlson (lämpligt nog har vi ett landställe i Insjön). Så med det så var årets semesterprojekt fött.

Spökkocken II
I det här gamla köket fick jag sätta på ett gråfilter (ND) på objektivet så att jag kunde få tillräckligt långa slutartider.

Jag gillar som bekant öde hus och övergivna miljöer så jag har testat detta på några sådana ställen, men teknikerna går lika bra att använda i skogen, i stan etc - bara det är tillräckligt mörkt så man själv inte kommer med så mycket och man har tid på sig att hinna göra ljusmönstren.

En annan häftig - och farligare - grej man kan göra är att sätta fyr på stålull och svinga den runt sig. Jag har inte testat detta så mycket men det blir väldigt effektfullt - så nu gäller att försöka komponera in denna teknik i en lite mer intressant bild än denna testbild:


Det säger sig självt att här får man förstås tänka till rejält innan, så man inte sätter eld på omgivningen eller sig själv!

Så ut och testa! Om man inte är så bra på att bygga ihop sådant här själv kan man ju alltid testa att svinga en ficklampa o dyl på ett snöre, och sätta färgad plast framför för olika färger tex. Det finns också 12V ljusslingor på Kjell & Co som man kan koppla till ett 12 volts ackumulatorbatteri som lätt kan hållas i handen.

Finns intresse så kan vi ju starta en ny grupp för detta intresse här på Fotosidan.

Inlagt 2010-08-23 17:44 | Läst 24202 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tackar Christer för en enkel förklaring med lite fina extrafinesser att titta på! Så snart jag lyckats skaffa en bra lysdiod eller nåt annat att kompensera det med så ska jag pröva tills jag får till det. ^^
Riktigt häftigt, kul med uppfinningsrikedom!!
Tack för lånet av den idag, ska skaffa saker till en imorgon ;)
Svar från Christer Lindh 2011-03-20 23:17
Ser fram mot resultatet!
http://dump.clearminds.se/cu/225afed7ca5b3c93c635253a937e0b05.jpg mitt resultat av första bilden med min halvfärdiga :D
Svar från Christer Lindh 2011-03-22 17:51
Najs, det tar sig, keep on spinning! Finns förresten en ny FS-grupp för detta nu
http://www.fotosidan.se/groups/ljusmalning/index.htm
2015-02-16 21:00   ewa-christine stenport
Så spännande......tack för inspiration och information med positiv hälsning ewa-christine