Mina rutor

& funderingar

Storskrake en morgon vid sjön

Fantastiska morgnar med dimma blir ju när solen också visar sig helt otroligt naturskönt. Bara vara närvarande är kittlande. Skulle se om lommen var kvar och  fick då ett möte med storskrake.

Det var sådär vackert

Solstrilar och dansande sjörök

Ett par

Glittrigt

Ena flög iväg en bit

Det ljusnar när solen stiger ovan träd

Så otroligt fint

En sista innan den härliga stunden passerat. Paret simmade längs strandkant en bra bit ifrån där jag satt

Postat 2024-10-17 12:46 | Läst 112 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Från högt igår till lågt nu kan man säga

I somras letade jag spindelnät. Just här har det varit färre av dom mot tex förra då näten fanns överallt. Kanske beror det på tidpunkter man varit ute också.

Hittade iaf ett nät och också en stor spindel, en korsspindel i närheten vid sitt nät inte långt från första.

Den sökte av sitt nät efter nåt gott och det var såhär jag såg den när jag hade näsan i buskar och gräs

Den gick fram å tillbaks

Den hade skapat en liten (stor) nätboll. Kunde inte se nåt i den

Här spinner den ny tråd eller bygger ut sitt hem kanske man kan säga

Hu :)

Lite fakta korsspindeln hör till fam hjulspindlar. Honor är större än hanarna som många andra arter i djurvärlden. Färger varierar från  ljusgul till brunröd och även mellan olika individer. Spindeln har alltid flera vita prickar som bildar ett kors och gett dess namn.

Den har dålig hörsel och saknar luktsinne.

Mycket skicklig nätbyggare och i näten fastnar insekter som  sedan förlamas av spindelns gift. Hur är det då med giftet...

Sällan händer något på oss människor och den kan knappt bita genom skinnet. Det är inte den giftigaste spindel vi har utan det är större sporrspindeln som också kallas nordens giftigaste.

Korsspindeln är livskraftig och finns i hela landet.

Så mycket kan jag om spindlar. Får skylla på att jag tycker dom är lite läbbiga och knappt vågade se haha. Rättning. Den här har ett eklövsliknande mönster och heter just eklövsspindel men tillhör samma familj hjulspindlar.

Lever i skog avskilda ängar och myrar. Rödlistad i Finland.

:)

Postat 2024-10-14 10:28 | Läst 196 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Astro dso kan det va nåt...uppdaterad

Det är roligt som det mesta när man börjat och får lite tid. Dagen efter det stora kp 8 norrskenet man inget såg för det var igenkorkat....så blev det molnfritt några timmar. Solen sken vackert på eftermiddagen. Det blev så att kameran och jag luftade oss. 

Som alltid funderar jag på om det är ide att göra en blogg på så kort insamling. Man framkallar, redigerar komponerar ihop foton,  lägger ut och skriver ner lite text.

Insamling av materialet tar egentligen inte så lång tid 30 min till timmar på objekt och  är olika beroende på hur man gör.  Det är när det blir fler objekt som tiden drar iväg.  

Mina foton är hybrid mellan astrofotografering av dso och EAA som står för elektronisk assisterad astronomi.

Ju mer tid man lägger ju bättre kvalite får man.

Här i svanen fotade jag några nära stjärnan Sadr som finns mycket rymdstof runt som visas  det ritade blå området.

Ic 1318 heter butterfly /fjäril nebulosan men svårt se varför den heter det.   50  tal stackat ihop till en som det ser ut utan redigering.

Framkallad och vänd. 

Stof och damm närmast stjärnan Sadr. På min karta var det inte namngivet och stog okänt. Kan bero på att området är stort och jag bara har en liten del. Det krävs mosaik för hela.

Här är NGC 6888 och crescent nebulosan.  Tycker det ser ut som ett foster. Till vänster  från stacken på 40 min och till höger stackade i siril och framkallad.

Det här är NGC 6992 veil nebulosa. En timme och stackad. Väldigt fin färgrik utan redigering

Ville göra den utan stjärnorna för att se men tycker själv att lite stjärnor förhöjer utseendet faktiskt.

Inte långt från ligger NGC 6960 west veil nebulosa. Här började atmosfären få in mer slöjmoln och märktes att det försvårade seeingen. Det blev en kort 20 min stackad utan redigering

Varsamt redigerad men inte bättre så den får mer tid en annan gång.

M27 hantel nebulosan. Ser ut som en karamell. Ligger nedanför svanen i räven men tillhör sommartriangeln. Stackad från 30 min exponering och framkallad.

Lite redigerad och lite mer detaljerad. Tyckte den övre blev för ljus och det hjälpte detaljerna 

NGC 7000 nordamerika. Den är stor och bara en del är synlig här. Till höger nere utanför fotot är pelikanen. 

Min arbetsskärm i början på ett objekt. 

Himmelsvy med vintergatan i fokus :)

Postat 2024-10-13 12:01 | Läst 214 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kväll lite åt gatufoto kanske

En kväll på stan för att lufta kameran i brist på annat skoj när det är mörkare tid.

Behöver nog inte säga att det är regn dimma frostnätter blåst osv det är ju höst å så syns det :)

vanligt häromkring när man kör bil. Den här kon var dock bestämd med att vägen till hör henne med årskalvar. Blev en väntan på 20 min. De ville inte flytta sig. Mycket jakt nu och då rör sig djuren. Fick funka med snabb snap. Telet och den kameran var hemma.

Här blev det city by night vykort känsla. Det var stilla i ån som hjälpte till.

Hade med ett "leksaks objektiv" som fixade den här effekten. Tycker mycket om just sånt ibland.

Tomma gator en fre/lör kväll 🙄

Det blöta gav fint ljusblänk. Fick vänta en stund på nån som gick.

Regn på rutan 

Handhållet inne från bil blev jag tvungen att fota pågående norrsken när det lös så fint bakom moln å dimma i förbifarten hem .

Inatt var det ju en fin chans för dom med moln och regnfritt. Blåste upp också. Vi är ju inne i en uppcykel och kulmen blir 25 innan cyklen dalar. Det märks att det är fler norrsken och mer frekvent.  Det har sett lika ut i alla år men människor har blivit mer medvetna om norrsken och hjälps ju av diverse appar och grupper. Sedan går det ju numera fångas med alla kameror vill säga även mobilerna. Bara för ca 10 år sen var det otänkbart.

Postat 2024-10-11 10:23 | Läst 309 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fira blogg 300 med nattfoton

Visar från årets foton både DS ( deep sky) och astro landscape.

Jag brottas liksom andra med fukt dimma moln och hör och häpna norrsken :) som stör nattfotograferingen liksom ljusföroreningar gör. 

Hoppas du finner någon intressant

 

Började säsongstarten med VG men trots att kl var 22 så blev det för ljust i atmosfären inget pulverband och några slöjmoln precis där :). Båtar är upplysta av någons strålkastare från en parkering

En annan kväll såg det bättre ut men trots det såg jag inget stof däremot nåt annat. Där och då tänkte jag inte så mycket på vad eftersom det kom västligt. I datorn hemma ser jag att det är norrsken som stört.

Gustav wasa kikar ståtligt ut i skyn :)

Första sk supermånen  19 aug som också var en blå måne kunde jag nästan glömma i all dimmoln till jag upptäckte en glugg. Försökte hitta nåt fint att ha framför det softa. Min var inte nära mark horisont längre så den upplevdes inte stor även om den är närmare jorden och inte "blå"  Det är ett begrepp som används 

Andra 18 sep gick lite bättre och kom upp över trädtoppar och med telet på blev den stor. Även denna gång var det moln men iaf bättre.

En kväll satte jag ut kameran för att få stjärnspår när jag skulle kolla status såg jag att det också var norrsken. Det blev ju fin effekt till spåren

Härligt upplyst :)

Här visar jag norrskenets olika nyanser i samma foto 

Då fick man pallra sig till sjön för ett finare foto innan läggdags. Här skapar fuktmoln  fin effekt och spegling.

Rosettenebulosan också med namn ngc 2237 från feb. Den är stor och ligger i vintergatans galax

Här är kalifornien nebulosan och ngc 1499. Gjorde den som collage överst till vä hur det ser ut i arbetsprocessen. Till hö hur jag ser den på skärmen och nedan hur resultat blir i mitt fall. Den vita pricken är menkib xi persei är en superjättestjärna

Här är pacman ngc 281 den kallas så för den påminner om spelfiguren på 80 talet ni vet. Brevid är en stor orange blob men det är stjärnan schedar i cassiopeia konstellationen den som ser ut som ett w.  Beskuren till höger och klar utan den stora stjärnan med

Postat 2024-10-03 12:30 | Läst 199 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera