& funderingar

Astro dso kan det va nåt...uppdaterad

Det är roligt som det mesta när man börjat och får lite tid. Dagen efter det stora kp 8 norrskenet man inget såg för det var igenkorkat....så blev det molnfritt några timmar. Solen sken vackert på eftermiddagen. Det blev så att kameran och jag luftade oss. 

Som alltid funderar jag på om det är ide att göra en blogg på så kort insamling. Man framkallar, redigerar komponerar ihop foton,  lägger ut och skriver ner lite text.

Insamling av materialet tar egentligen inte så lång tid 30 min till timmar på objekt och  är olika beroende på hur man gör.  Det är när det blir fler objekt som tiden drar iväg.  

Mina foton är hybrid mellan astrofotografering av dso och EAA som står för elektronisk assisterad astronomi.

Ju mer tid man lägger ju bättre kvalite får man.

Här i svanen fotade jag några nära stjärnan Sadr som finns mycket rymdstof runt som visas  det ritade blå området.

Ic 1318 heter butterfly /fjäril nebulosan men svårt se varför den heter det.   50  tal stackat ihop till en som det ser ut utan redigering.

Framkallad och vänd. 

Stof och damm närmast stjärnan Sadr. På min karta var det inte namngivet och stog okänt. Kan bero på att området är stort och jag bara har en liten del. Det krävs mosaik för hela.

Här är NGC 6888 och crescent nebulosan.  Tycker det ser ut som ett foster. Till vänster  från stacken på 40 min och till höger stackade i siril och framkallad.

Det här är NGC 6992 veil nebulosa. En timme och stackad. Väldigt fin färgrik utan redigering

Ville göra den utan stjärnorna för att se men tycker själv att lite stjärnor förhöjer utseendet faktiskt.

Inte långt från ligger NGC 6960 west veil nebulosa. Här började atmosfären få in mer slöjmoln och märktes att det försvårade seeingen. Det blev en kort 20 min stackad utan redigering

Varsamt redigerad men inte bättre så den får mer tid en annan gång.

M27 hantel nebulosan. Ser ut som en karamell. Ligger nedanför svanen i räven men tillhör sommartriangeln. Stackad från 30 min exponering och framkallad.

Lite redigerad och lite mer detaljerad. Tyckte den övre blev för ljus och det hjälpte detaljerna 

NGC 7000 nordamerika. Den är stor och bara en del är synlig här. Till höger nere utanför fotot är pelikanen. 

Min arbetsskärm i början på ett objekt. 

Himmelsvy med vintergatan i fokus :)

Inlagt 2024-10-13 12:01 | Läst 363 ggr. | Permalink
Obegripligt men delvis dekorativt..fattar inget av sådant ;)
HaD/Gunte..
Svar från niniz 2024-10-13 20:01
:) det gör inget nästa gång blir det kanske nåt mer begripligt
/N
Veil nebulosa var fin men jag håller med om att det ser lite konstigt ut utan stjärnor. Det här är inte något som passar mej alls men jag beundrar er som håller på.
Hälsningar Lena
Svar från niniz 2024-10-13 20:00
Nä precis men ta bort stjärnor lyfter fram nebulosan och på så sätt framhäver det man vill ska få synas mer ..men vare sig för många eller utan stjärnor är fint. Lagom är bra. :)
Kanske var roligt att få se.
/N
Va kul, känns som att du har riktigt kommit igång. Har du skaffat en Asiair också? ett fantastiskt hjälpmedel. Ser ut som du har haft en riktigt bra brännvidd, både cresent och hantel nebulosorna har du fått bra förstoring på. Riktigt kul att se, gillar de två Veil och hantel bäst.
Svar från niniz 2024-10-14 09:59
Det var verkligen en fin stund. Japp men haft den i ett år :) tror jag nämt det 🙂
Min ger 250 mm och passar min kamera i pixelantal utan under eller översampling
Tack Peter
pdahlen 2024-10-14 14:51
Tror du har sagt att du funderade på en ASIAR Mini, men kan ha missat det. Har du vågat sätta en plan än för att köra hela natten? Menar du att du har använt 250mm och din kamera ger väl en 3-4X dvs runt 750-1000mm. Jag har 300mm och 3,2X =960mm. Om det är så har vi ungefär samma brännvidd, har du beskurit hanteln ganska mycket? Din variant blev riktigt bra iaf. Det där med under och översampling har jag nog läst om, men har aldrig förstått det. Funderar bl.a på om det är så klokt att använda 35mm och min kamera, men det kommer ut bikder iaf, håller precis på att redigera mina första
Svar från niniz 2024-10-15 14:02
Blir spännande att se dom, det är mycket undersamplat men funkar ju. Värde kring 5,5 och man vill ha/nå ideal ca 2. Min blir 1,99
Går räkna på det med astronomiska verktyg.