& funderingar

Från högt igår till lågt nu kan man säga

I somras letade jag spindelnät. Just här har det varit färre av dom mot tex förra då näten fanns överallt. Kanske beror det på tidpunkter man varit ute också.

Hittade iaf ett nät och också en stor spindel, en korsspindel i närheten vid sitt nät inte långt från första.

Den sökte av sitt nät efter nåt gott och det var såhär jag såg den när jag hade näsan i buskar och gräs

Den gick fram å tillbaks

Den hade skapat en liten (stor) nätboll. Kunde inte se nåt i den

Här spinner den ny tråd eller bygger ut sitt hem kanske man kan säga

Hu :)

Lite fakta korsspindeln hör till fam hjulspindlar. Honor är större än hanarna som många andra arter i djurvärlden. Färger varierar från  ljusgul till brunröd och även mellan olika individer. Spindeln har alltid flera vita prickar som bildar ett kors och gett dess namn.

Den har dålig hörsel och saknar luktsinne.

Mycket skicklig nätbyggare och i näten fastnar insekter som  sedan förlamas av spindelns gift. Hur är det då med giftet...

Sällan händer något på oss människor och den kan knappt bita genom skinnet. Det är inte den giftigaste spindel vi har utan det är större sporrspindeln som också kallas nordens giftigaste.

Korsspindeln är livskraftig och finns i hela landet.

Så mycket kan jag om spindlar. Får skylla på att jag tycker dom är lite läbbiga och knappt vågade se haha. Rättning. Den här har ett eklövsliknande mönster och heter just eklövsspindel men tillhör samma familj hjulspindlar.

Lever i skog avskilda ängar och myrar. Rödlistad i Finland.

:)

Inlagt 2024-10-14 10:28 | Läst 199 ggr. | Permalink
Första bilden, där är nätet som det skiraste och vackraste smycke. Skulle passa till en elegant klänning på nobelfesten.
en sådan där spindelnätsboll såg jag på landet förut, den var så bolliknade att hunden var fram och kollade in den.
Vackra bilder på djur som jag inte gillar.
Fin serie både på nätet i den första och spindlarna.jo det var en period i höst då det nästan bara blev spindlar, men det har minskat nu.
Du hittade ett vackert exemplar som visade upp sej fint i nätmaskorna. Det är mest spindlar med stora hjulnät på sensommar och tidig höst. Fascinerande djur.
Hälsningar Lena
Det var mej en läskig en, fräck dock med nätbollen.
HaD/Gunte..