& funderingar

Fira blogg 300 med nattfoton

Visar från årets foton både DS ( deep sky) och astro landscape.

Jag brottas liksom andra med fukt dimma moln och hör och häpna norrsken :) som stör nattfotograferingen liksom ljusföroreningar gör. 

Hoppas du finner någon intressant

 

Började säsongstarten med VG men trots att kl var 22 så blev det för ljust i atmosfären inget pulverband och några slöjmoln precis där :). Båtar är upplysta av någons strålkastare från en parkering

En annan kväll såg det bättre ut men trots det såg jag inget stof däremot nåt annat. Där och då tänkte jag inte så mycket på vad eftersom det kom västligt. I datorn hemma ser jag att det är norrsken som stört.

Gustav wasa kikar ståtligt ut i skyn :)

Första sk supermånen  19 aug som också var en blå måne kunde jag nästan glömma i all dimmoln till jag upptäckte en glugg. Försökte hitta nåt fint att ha framför det softa. Min var inte nära mark horisont längre så den upplevdes inte stor även om den är närmare jorden och inte "blå"  Det är ett begrepp som används 

Andra 18 sep gick lite bättre och kom upp över trädtoppar och med telet på blev den stor. Även denna gång var det moln men iaf bättre.

En kväll satte jag ut kameran för att få stjärnspår när jag skulle kolla status såg jag att det också var norrsken. Det blev ju fin effekt till spåren

Härligt upplyst :)

Här visar jag norrskenets olika nyanser i samma foto 

Då fick man pallra sig till sjön för ett finare foto innan läggdags. Här skapar fuktmoln  fin effekt och spegling.

Rosettenebulosan också med namn ngc 2237 från feb. Den är stor och ligger i vintergatans galax

Här är kalifornien nebulosan och ngc 1499. Gjorde den som collage överst till vä hur det ser ut i arbetsprocessen. Till hö hur jag ser den på skärmen och nedan hur resultat blir i mitt fall. Den vita pricken är menkib xi persei är en superjättestjärna

Här är pacman ngc 281 den kallas så för den påminner om spelfiguren på 80 talet ni vet. Brevid är en stor orange blob men det är stjärnan schedar i cassiopeia konstellationen den som ser ut som ett w.  Beskuren till höger och klar utan den stora stjärnan med

Inlagt 2024-10-03 12:30 | Läst 200 ggr. | Permalink
Finfint och Gustav blev ju trevlig på bild.
Sista delen är rena grekiskan för mig :)
HaD/Gunte..
Svar från niniz 2024-10-08 11:25
A wasa blev ståtlig där :)
Lätt att trassla in sig i siffror å sånt
Tack
Vackert, fina bilder. Snyggt med månen över trädtopparna, det är svårt med supermåne för man måste verkligen leta rätt plats för att det ska ge någon effekt. Även svårt att få till rätt exponering, jag försökte vid senaste supermåne men det blev inget vettigt.

Norrsken kan jag inte nog av och kul att se dina DSO
Svar från niniz 2024-10-08 11:27
Jo men jag har blivit lite otålig å vill mer än vädret tillåter :)
Tack
Fina bilder.
/Affe
Svar från niniz 2024-10-08 11:40
Tack......
Vackra kvälls och 'astrobilder' här, det är ju inte helt enkelt.. Lite tur ska man också ha, med moln och annat.. Det blev bra! Fina fullmånar också, de kräver nästan nån kvist eller nått moln som skymmer lite för att inte bara bli en platt ljus yta..
Hälsn!
Svar från niniz 2024-10-08 11:43
Så tycker jag med. Vill gärna ha med något som sätter det i relation eller typ avviker. Dso i astrolandskap där då objekt får synas i himlen.
Just månen var ju i ett diffust glow dimma dom här dagarna.
Tack
Dina bilder av månen är väldigt fina och deep sky, är det vad man kallar bilderna av VG? Mycket effektfullt med stjärnspår och norrsken. Är bilden på stjärnspåren många exponeringar eller en lång? Jag har aldrig satt mej in i hur det går till fast jag tycker det ser så läckert ut.
Hälsningar Lena
Svar från niniz 2024-10-08 11:47
Nä inte riktigt. Astro är ett samlingsnamn för foto av himlen på natt. VG med förgrund blir astrolandskap. Dso är deepsky objekt alltså tex nebulosa galax mm i rymden och jag gillar kombinera dso astrolandskap.
Stjärnspåren är realtid 40 min och sedan har jag plockat en frame ( ruta) i slutet för att visa.
Tack
Så fint och så duktig du är.
Gillar månen där trädtopparna också finns med, inte bara en måne i närbild.
Fina norrskensbilder också.
Bodde i Kiruna som ung, då var norrsken lite vardag och aldrig kom jag på tanken att jag skulle fota det, fast med svartvitt i kameran så hade det väl inte gjort sig så värst. ;)
Hade ingen avancerad kamera heller.
Svar från niniz 2024-10-13 10:31
Tack Margareta
Tycker också måne bör ses ihop med något som förgrund. Så trevligt att bo där ett tag. Få så fin natur
/N